Günlük hayatta hemen hemen her gün ayağımızdan çıkarmadığımız spor ayakkabılarımız günlük giyme dolayısıyla kirlenmektedir. Bu noktada pek çok ürün ve pek çok yöntem olsa da ayakkabıların en güzel temizliğini uygun sıcaklıkta çamaşır makineleri sağlamaktadır. Yanlış yıkama sonucunda ayakkabının deforme olmasını sağlarken, uygun yıkama ile ayakkabının eski haline dönmesine yardımcı olan çamaşır makinelerinde ayakkabı nasıl yıkanır gelin birlikte öğrenelim. Çamaşır makinesinde ayakkabı yıkarken hangi konulara dikkat edilmeli ve ayakkabının deforme olmaması adına hangi işlemlerin uygulanması gerekir? İşte konuya dair tüm detaylar…

Ayakkabı, çamaşır makinesinde nasıl yıkanmalı?

Spor ayakkabıların temizliğini yaparken her kesin kendine uygun farklı metotları bulunmaktadır. Bir kısım çamaşır makinesinde ayakkabının yıkanmasının yanlış olduğu bir durum olduğunu söylerken bir kısımda doğru yöntemlerle ayakkabı çamaşır makinesinde yıkanabilir tezini savunmaktadır. Biz yazımızın bu kısmında ayakkabısını çamaşır makinesinde yıkayan kesime hitap ederken, çamaşır makinesinde ayakkabı yıkama esnasında hangi yöntemlerin uygulanması gerektiğine dikkat çekeceğiz. Bu yöntemlerin uygulanması ayakkabıya herhangi bir zarar vermezken, ayakkabının ilk günkü temizliğine kavuşmasına yardımcı olacaktır. Çamaşır makinesinde ayakkabı yıkamak isteyenler ayakkabının hasarsız bir şekilde temizlenmesini istiyorsa dikkatlice bu adımları izleyebilir. İşte çamaşır makinesinde ayakkabı yıkamanın püf noktaları;

Gerekli olan malzemeler;

  • Sıvı çamaşır deterjanı
  • Çamaşır yıkama filesi veya yastık kılıfı
  • Havlu ya da çarşaf

Nasıl uygulanır?

Ayakkabıları çamaşır makinesi içerisinde yıkamak isteyenlerin yapması gereken ilk uygulamalardan birincisi ayakkabının bağcık kısımlarını sökmek olacaktır. Ayakkabınızın bağcıklarını çıkardıktan sonra ayakkabınızın alt kısımlarınızı güzelce temizleyin. Altını temizlemeniz önemlidir. Aksi taktirde makinenizin iç kısmında tıkanıkların oluşmasına neden olunabilir. Ayakkabının taban kısmını temizledikten sonra ayakkabının beyaz bölümlerinde çizik ya da herhangi bir leke varsa daha minimal bir temizlik için diş fırçası yardımıyla bu lekeleri arındırın. Lekeleri arındırma işlemini tamamladıktan sonra ayakkabılarınızı bir çamaşır yıkama filesinin içerisine ya da yastık kılıfının içerisine yerleştirin. Bu yerleştirmeyi yaptıktan sonra ayakkabını çamaşır makinenizin içerisine koyun. Ayakkabını file ya da yastık kılıfının içerisine koymanın en büyük nedeni, yıkama esnasında ayakkabının makine içerisine çarpıp makinenin zarar görmesine engel olması dolayısıyladır. Ayakkabılarınızın derinlemesine temizlenmesi için geniş bir alana ihtiyacı olacağı için, çamaşır makinesi içerisinde 2 çiftten fazla ayakkabı yıkanılması önerilmemektedir.

İLGİLİ MAKALE  Halıdaki veya kıyafetlerinizdeki kurumuş çay lekeleri nasıl çıkar?

File içerisindeki ayakkabıları makineye koyduktan sonra çalıştırmadan evvel makinenizin içerisine havlu ya da küçük bir çarşaf ekleyin. Bu ekleme yine makine içerisindeki çarpmaların önüne geçerek makinenizin zarar görmesinin önüne geçecektir. Gereken tüm malzemeleri makine içerisinde yerleştirdikten sonra makinenizi düşük ısıda çalıştırabilirsiniz. Uzun sıkma programından kesinlikle kaçınmanız gerekmektedir. Uzun sıkma ayakkabının formunun bozulmasına neden olabilir. Makine içerisinde ayakkabınızı yıkarken mutlaka sıvı deterjan kullanmaya özen gösterin. Sıvı deterjan, düşük ısıda bile ayakkabının temizlenmesine yardımcı olurken, toz deterjanlar düşük ısıda çözünemeyecek ve ayakkabı yüzeyinde kalıntıların oluşmasına neden olacaktır. Makine programında, spor modu varsa ayakkabının temizliği için yeterli olacaktır. Spor modunun olmadığı makineler ayakkabılarını çamaşır makinesinin içerisinde yıkarken hassas mod olan sentetik programında yıkamayı deneyebilirler. Bu programda ayakkabının zarar görmesinin önüne geçecektir.

Ayakkabının tamamen kuruduğundan emin olun!

Ayakkabınızı çamaşır makinesinin içerisinde yıkadıktan sonra kurutma evresi oldukça önemlidir. Dikkat edilmemesi durumunda ayakkabı içerisinde kokunun oluşmasına neden olurken, bu durumun ayakkabı içerisinden çıkması da oldukça zordur. Spor ayakkabınızı çamaşır makinesinde yıkadıktan sonra, ayakkabının içerisinde bulunan pedleri içerisinden çıkarın ve güneş alan bir yerde takribi olarak 2 – 3 gün boyunca kurumasına özen gösterin. Kış aylarında ise petek üzerinde kurutma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.