Çamaşır makinelerinde çamaşır yıkamak, giyeceğimiz kıyafetlerin çok daha temiz olmasını sağlar. Ancak çamaşırların olduğu gibi çamaşır makinelerinin de belirli bir süre sonunda yıkanması ve temizlenmesi gerekmektedir. Bu temizlik ihmal edildiği zaman ise, ne kadar yıkasak da kıyafetlerimiz kirli kalmaya devam eder. Kirli kıyafetleri giymek de hem cildimize hem de temiz bir görünüme zarar verecektir. Çamaşır makinelerinin temizliğinde ise öğrenince işinizi çok daha fazla kolaylaştıracak bazı püf noktaları var.

Çamaşır makinenizin temizliğini ihmal etmeyin

Çamaşır makineleri sürekli olarak kirli çamaşırların içerisine atılması ve bu çamaşırları yıkaması edeni ile kirlerin bir kısmını içinde biriktirir. Dışarı çıkamayan ve makine içinde biriken bu kirler ise, zamanla yıkanacak olan kıyafetlerin temizliğine zarar vermeye başlar. Çamaşır makinelerinin temiz kalması için bazı yöntemler ve pratik temizlik tavsiyelerine başvurabilirsiniz. Ancak bu temizlik yöntemlerinin içerisinde kimyasalları kullanmak hem makinenize hem de daha sonrasında yıkayacağınız çamaşırlara zarar verecektir.

Ev içerisinde zorlanmadan zor görünen çamaşır makinesi temizliğini kolayca tamamlamak ise doğada bulunan malzemelerin yardımı ile çok kolay bir hale gelir. Çamaşır makinenizde kirleri söküp atmak ve daha sonrasında yıkayacağınız çamaşırların da temiz kalmasını sağlamak için kullanabileceğiniz bazı çamaşır makinesi temizliği yöntemleri ise şu şekilde karşımıza çıkıyor:

Beyaz sirke ve limon tuzu

Sirkeler genel olarak asidik olmaları sayesinde temizlikte önemli yardımcılar olarak karşımıza çıkarlar. Daha temiz bir ev için sirke kullanımı herkes tarafından öğrenilmeye başlansa da, çamaşır makinelerinin temizliğinde sirke kullanımı biraz daha az bilinen bir bilgi. Öte yandan limon tuzu ile birleştirilerek gücünün arttırılması sonucu beyaz sirke çamaşır makinelerini tüm kirlerden arındırıyor ve bu yöntemi kullanmak da oldukça basit. 1 su bardağı beyaz sirke içerisine iki yemek kaşığı kadar limon tuzu ekleyin ve limon tuzunun erimesi için karıştırın. Limon tuzu tamamen eridikten sonra bu karışımı çamaşır makinenizin deterjan haznesine koyun ve makineyi sıcak su programında yıkayın. Makine bu sırada tamamen boş olmalı yoksa asidik değer yüksek olan bu karışım kıyafetlerinizde hasara yol açabilir. Bu yöntemi ayda bir kez tekrarlayarak çamaşır makinenizin ömrünü uzatabilirsiniz. ,

İLGİLİ MAKALE  Dibi tutan tencereleriniz ayna gibi olsun. 'Dibi tutan tencere' nasıl temizlenmeli?

Karbonat ve elma sirkesi

Çamaşır makinelerinin tamamen temizlenmesi için kullanılan bir başka yöntem ise ev temizliğinin vazgeçilmez ikilisi olan karbonat ve elma sirkesini kullanmak. Karbonatın içerdiği sodyum bikarbonat bileşeni ve elma sirkesinin asidik yapısı ile kirleri tamamen atabilirsiniz. Bu yöntemi kullanmak için bir su bardağı elma sirkesi içerisine üç yemek kaşığı karbonat ekleyin ve tamamen karışana dek karışın. Ardından bu karışımı çamaşır makinenizin haznesine ya da kazanına dökün ve kısa programda makineyi çalıştırın. Aynı zamanda bu karışıma bir su bardağı su da ekleyebilir ve bez yardımı ile makinenizin lastiklerini de silebilirsiniz.

Video: Çamaşır Makinesi Nasıl Temizlenir | Kazan Temizleme | Kötü Kokuyu Yok Eden Soda Sirke Yöntemi

Elma sirkesi, limon ve su

Elma sirkesini aynı zamanda farklı asidik gıdalar ile karıştırabilir ve bu şekilde daha güçlü bir temizlik malzemesi elde edebilirsiniz. Limon ve elma sirkesini karıştırarak ede edeceğiniz karışım güçlü asidik yapısı sayesinde çamaşır makinenizin borularına kadar her yerindeki kirlerin tamamen akmasını sağlayacaktır. Bu yöntemi kullanmak için bir su bardağı elma sirkesi içerisine bir taze limonun tüm suyunu sıkın ve bir su bardağı da su ekleyin. Dilerseniz diğer temizlik fikirlerinde olduğu gibi çamaşır makinesi haznesine atabilir ya da direkt olarak makinenin kazanına dökebilirsiniz. Kısa programda makineyi boş olarak çalıştırmak yeterli olacaktır. Bu yöntemi ayda bir kez kullanarak makinenizin ömrünü uzatabilirsiniz.