Alternatör ile birlikte üretilen elektrik için volt ile akımı kontrol eden sistem konjektör olarak bilinir. Bu parça araçları için çok önemlidir. Bazı araçlarda alternatör yerine şarj dinamosu kullanılmaktadır. Özellikle araçlardaki alternatörde üretilen elektriğin tesisat bölümlerine iletilmesinde kullanılan parça olarak konjektör ön plandadır. Buji ile far ile birlikte aküye elektriğin sağlanması adına konjektör büyük öneme sahiptir. Böylece akünün bitmesine engelleyecek ve araca elektriğin düzenli bir şekilde aktarılmasına imkân sağlamaktadır. Konjektörün bir görevi ise aküyü sürekli bir şekilde sabit bir voltaj ile şarj etmeyi sağlamaktır.

Konjektör Arızasında Ne Olur?

Araç uzun süre sağlıklı bir şekilde hareket edilmesi için akünün her zaman dolu olması gerekmektedir. Bu üretilen elektrikle ile birlikte elektriğin aküyü desteklemesi açısından gerçekleşir. Alternatörün ürettiği elektrik adına volt ve akımı kontrol eden konjektör, bu şekilde de akünün sürekli olarak dolu olmasını sağlar. Eğer konjektör arıza olursa araca hiçbir şekilde elektrik gitmez ve elektrik ihtiyacı ile çalışan tüm unsurlar çalışmaz hale gelmektedir.

Konjektör Arıza

Konjektör Arıza

Konjektör Arızası Belirtisi Nedir?

Konjektör arızası olduğu zaman aracın ışıklandırma sistemine gidecek olan elektrik, ampullerin kaldırmamasına neden olacak yüksekliğe gelir. Bu zamanda araçtaki ampul sürekli patlar. Diğer bir yandan eğer aracınız ilk çalıştırmada zor çalışıyor ise bu bujilerin ateşleme yapmamasında kaynaklı olup buda konjektör arızasından kaynaklanmaktadır. Eğer aracınız vites değişikliklerinde geç tepkime verirse buda şanzımanın beynine giden elektrikteki voltaj değişikliğinden olduğu için bir başka konjektör arızası belirtisi olmaktadır.

Seyredin: Bozulunca Her Şeyi Bozan Parça, Konjektör Arızası Belirtileri ve Tamiri

Konjektör Neden Arızalanır?

Akünün çalışma ömrünü doldurmuş ya da arızalanması gibi durumlarda şarj edilememektedir. Bu durumda konjektör sürekli çalışarak aküyü şarj etmeye çalışacaktır. Konjektör çalıştığında ısı yayan bir alet olup soğuması içinde üzerinde metal kanatçıklar bulunmaktadır. Bu sürekli olarak çalışma durumu konjektörün aşırıcı derecede ısınmasına ve içerisindeki devrelerle birlikte kendisine bağlı olacak kablo girişlerinin de erimesine hatta yanmasına bile sebep olmaktadır. Erime nedenliyle de kablolar açıkta kalarak kısa devre sonucu arızaya sebep olacaktır. Aynı zamanda eğer konjektörün olduğu alan yeterli derecede havalandırılmıyorsa yüksek ısı nedeniyle arıza gerçekleşecektir.

İLGİLİ MAKALE  Ego ne demek?

Konjektör Arıza Teşhisi Nasıl Yapılır?

Konjektörlerin arızalandıkları zaman kontrol edilmesi gereken alet avometredir. Bu alet çeşitli birimlerdeki elektrik akımlarını ölçmeye yaramaktadır. Eğer volt ile ölün yapılacaksa avometre üzerinde bulunan düğmelerden V simgesine basılarak avometredeki kırmızı kabloyu akünün artı(+) kutbuna yerleştirirken, siyah kablosunu eksi(-) kutbuna yerleştirilir.

Motor çalışmıyorken avometrenin göstermesi gereken değer genel olarak 11,6 V ile 12,6 V olmalıdır. Bu ölçüler bize sağlıklı ve düzgün çalışan bir akünün olduğunu göstermektedir. Eğer akü 11,6 V altında bir ölçüyü gösterirse bu akünün boş olduğunu göstermektedir.

Motoru çalıştırdıktan sonra, rölantide ve 5,500 devirde göstereceği voltaj değerleri konjektörün çalışıp çalışmadığını göstermektedir. Motor rölantide ise göstermesi gereken değerler 13,0 V ve 13,5 V olmalıdır. Eğer farlar çalışmaz ise bu değer 12,5 V olmaktadır. Motorun devrini 5,500 dev/dk. Sabitlenirse voltaj değerleri 14 V ile 14,5 V arasında olması gerekmektedir.

Bunların sonucunda konjektör arızalı ise rölantide ve 5,500 devirde avometrenin gösterdiği değer yaklaşık 12,0 ve 13,0 arasında olup konjektörün aküye yeterli derecede enerji göndermediği ve şarj etmediğini gösterir.

Video: KONJEKTÖR DEĞİŞİMİ NASIL YAPILIR?