Jojoba yağı genel olarak kozmetikte, deri hastalıklarında ve sağlık sektöründe oldukça çok kullanılan bir tür destekleyici yağ olarak bilinmektedir. Son zamanlarda saç bakım ve cilt bakımında en çok tercih edilen üründür. Dünya genelinde son yıllarda oldukça fazla doğal yağlara başvurulmaktadır. Bu yağlar arasında en çok tercih edilen yağ ise jojoba yağıdır.

Jojoba Yağı Nedir?

Jojoba çölde yetişen çalı türü bitkilerden oluşmaktadır. Tohum kısımlarının yarısı yağ olarak elde edilmektedir. Jojoba yağının yetiştiği Ülkeler, Amerika ve Meksika olarak bilinmektedir. 200 yıldan daha fazla yaşayan jojoba bitkisi toprak altına daha fazla kök salarak uzamaktadır. Berrak renge ve şeffaf görünüme sahip olan jojoba yağının kokusu fındık yağını anımsatmaktadır. Raf ömrü diğer yağlara göre daha uzundur.

Jojoba Yağı Faydaları Nelerdir?

Jojoba yağı kozmetik sektöründe, saç ve cilt bakım ürünleri için çok besleyici bir tür yağdır. Faydaları saymakla bitmez. Jojoba yağının faydalarının bazıları şunlardır:

  • Jojoba yağı cilde nem oranı verir ve cildi besler
  • Makyaj temizlemede yardımcı olur ve cildi besler
  • Ciltte oluşan sivilce ve lekeleri gidermede yardımcı olur
  • Ciltte kuruluk, yanma ve dökülme olaylarını engellemeye karşı oldukça iyidir
  • Vücutta oluşan çatlakları önlemeye yardımcı olur
  • Jojoba yağı ile uygulanan masaj selülit oluşumunu engeller

Ve daha birçok faydası bulunmaktadır. Jojoba yağı sade olarak veya diğer yağlar ile karışım yapılarak tüketim yapılabilir.

Jojoba Yağı Cilt Lekeleri İçin Nasıl Kullanılır?

Jojoba yağı ciltte oluşan lekeler için oldukça fazla etkiye sahiptir. Cilt sorunları yaşayanlar jojoba yağının çok hızlı bir şekilde etki gösterdiğini söylemişlerdir. Jojoba yağının en etki gösterdiği zaman geceleri olduğu bilinmektedir. Temiz cilt üstüne masaj yaparak sürülen jojoba yağı 3-5 hafta sonrasında lekelerde azalma sağlayarak cildin daha parlak ve pürüzsüz olmasını sağlamaktadır. Jojoba yağı egzama gibi hastalıklarda da etkili olduğu bilinmektedir.

Jojoba Yağı Saç Bakımında Nasıl Kullanılır?

Jojoba yağı saç derisine ve saçta oluşan kepeklenmeye iyi geldiği bilinmektedir. Kullanılan yağ sayesinde saçta nem oranı artar ve saçların daha gür ve daha güzel görünmesini sağlar. Jojoba yağı saçlarda uzamayı ve saç kırılmasını önleyerek saçlara esneklik kazandırmaktadır. Jojoba yağını saçlarınızda maske olarak kullanabilirsiniz. Saçlarınızın dip kısımlarına parmaklarınızla daireler çizerek yedirmeniz gerekiyor. Sonrasında bir tarak yardımı ile saç diplerine doğru güzelce taranır. Daha sonra 30 dakika bekletilen saçlar ılık su ile iyice yıkanır. Jojoba yağını şampuan içine katarakta kullanımı mümkündür.

İLGİLİ MAKALE  Yüzdeki kahverengi lekelerinizi dert etmeyin. Bu yöntemle lekelere veda edin

Jojoba Yağı Sivilceler İçin Kullanılır Mı?

Jojoba yağını vücudunuzda oluşan sivilceler de kullanmanız mümkündür. İçerisinde bulunan iyot sivilce oluşumunu engeller ve bakteriler ile savaşır. Günlük cilt bakım ürünlerinize jojoba yağını ekleyerek ciltte oluşmakta olan sivilcelerin önüne geçmiş olursunuz. Pamuk üzerine damlattığınız jojoba yağını sabah ve akşam olmak şartı ile yüzünüze sürerek cildinizi temizlemiş ve doğal görünümünü kazanmış olursunuz.

Jojoba Yağı Neye İyi Gelir?

Jojoba yağının en bilinen özelliği cilde ve saçlara iyi gelmesidir. Jojoba yağı yaşlanmaya meyilli ciltlerde kullanılarak kırışıklığı azaltarak daha güzel bir görünüm sağlamaktadır. Yatmadan önce kirpiklerinize süreceğiniz jojoba yağı kirpiklerinizi güçlendirmektedir. Topuklarda oluşan çatlaklar üzerine sürülerek çatlak oluşumunun önüne geçerek nemlendirme sağlamaktadır. İçerisinde bulunan E vitamini sayesinde tırnaklarınızı güçlendirir. Erkekler için saç ve sakal güçlendirici özelliği vardır. Bunun için herkesin bakım ürünleri arasında mutlaka jojoba yağı bulundurması uygundur.

Jojoba Yağı Nasıl Uygulanır?

Jojoba yağı kullanımı en kolay yağlardan biridir. Pamuk üzerine damlattığınız jojoba yağını istediğiniz yere sürerek uygulayabilirsiniz. Eğer cildinizi nemlendirmek için kullanacaksanız ellerinize damlatarak kullanımı uygundur. Sürmüş olduğunuz jojoba yağını 30 dakika beklettikten sonra ılık su ile iyice yıkamanız gerekmektedir. Kış aylarında oluşan ellerde, yüzde ve dudak kenarlarında meydana gelen çatlak ve kuruluklar için jojoba yağı oldukça fazla iyidir.

Jojoba Yağının Kullanıldığı Alanlar Nelerdir?

Jojoba yağı en fazla kozmetik alanında kullanılmaktadır. Özellikle saçlarda ve cilt bakım ürünlerinde kullanımı fazladır. Vücutta oluşan mantar, çatlak, egzama ve selülitler için oldukça iyi bir yağdır. Kullanım alanları şunlardır:

  • Saç ve cilt ürünlerinde
  • Şampuanlarda
  • Nemlendirici ürünlerde
  • Cilt maskelerinde

El ayak bakım ürünlerinde kullanımı çok fazladır. Jojoba yağının sakinleştirici özelliği bulunduğu için banyo suyunuza ekleyerek günün stresini üstünüzden atmanız mümkündür. Masaj yapılan bölgeye jojoba yağı sürerek daha rahat masaj yapılmaktadır. Kaşınan, kızaran veya kuruyan cildinizi yumuşatarak sizlere daha rahat ve güzel görünüm vermesi yüksektir. Günlük kullandığınız kreminizin içine karıştırarak kullanmanız uygundur. Son zamanlarda oldukça adından söz ettiren jojoba yağı herkesin bakım ürünleri arsında yer almaktadır.

İLGİLİ MAKALE  Kuru saçlar için bakım önerileri. Saçlarınız eski sağlığına kavuşsun

Jojoba Yağı Zararları Nelerdir?

Jojoba yağı çoğunlukla alerjiye yatkın ve hassas olan ciltlerde yan etki ve zararlar gösterebilir. Saça ve cilde sürüldüğünde kızarıklık ve kaşıntı olduğu takdirde hemen kullanımı bırakılmalıdır. Çocuklarda ve bebeklerde kullanımı uygun değildir.

X