Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), ev almak için uğraşan dar gelirli vatandaşları ev sahibi yapmaya devam ediyor. Bu durumdan faydalanmak isteyen dolandırıcılar, TOKİ’nin ismi kullanılarak, insanların zar zor biriktirdiği paralarını ellerinden almaya çalışıyorlar. TOKİ, konuyla ilgili açıklama yaptı ve vatandaşları uyardı. Konutların başvuru, sözleşme, devir, teslim, tapu gibi işlemlerinin, T.C. Halk Bankası ve T.C. Ziraat Bankası’nın yetkili şubeleri aracılığıyla yapıldığını söyleyen TOKİ, vatandaşı dikkatli olması için uyardı.

TOKİ’den önemli uyarı

Dar gelirli vatandaşların umutlarından faydalanmak isteyen dolandırıcılara engel olmak isteyen Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, resmi internet sitesinden duyuru yaptı. Duyuruda, “Başka bir banka şubesi ve/veya şahıs hesapları üzerinden işlem yapılmamaktadır. Ayrıca herhangi bir kooperatif veya dernek vasıtasıyla bir talep ya da ön talep ya da kapora ve benzeri alınarak işlem yapılmamaktadır. Bu sebeple size telefonla veya şahsen ulaşarak konut satışı vadeden, ödeme talep eden kişi veya kişilere itibar edilmemesi gerekmektedir. Ayrıca sizinle irtibata geçerek para talebinde bulunulması durumunda savcılığa suç duyurusunda bulunulması gerekmektedir. Vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamamaları için, İdaremizin internet sayfası ‘www.toki.gov.tr’, çağrı merkezi ‘444 86 54’, kurumsal sosyal medya hesapları ve yetkili bankalar dışında kimseye itibar etmemeleri, iş ve işlem yapmamaları gerekmektedir.” Kaynak: TOKİ uyardı: Konut satışı vadederek ödeme talep edenlere itibar etmeyin” diyerek vatandaşı uyardı.

TOKİ başvuruları nasıl yapılır?

Başvuru şartları

TOKİ, başvuru şartlarını resmi internet sayfasında paylaştı. İşte TOKİ’nin paylaştığı başvuru şartları.

Alt gelir grubu başvuru şartları

  • T.C. vatandaşı olması
  • Projenin bulunduğu il/ilçe sınırları içerisinde 1 yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ediyor olması veya projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı olması (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisinde başvuracakların en az 3 yıldır ikamet ediyor olması veya il nüfusuna kayıtlı olması gerekmektedir)
    Toplu Konut İdaresinden konut satın almamış olması ve Toplu Konut İdaresinden konut kredisi kullanmamış olması (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisi hariç)
  • Kendisine eşine ve/veya velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı kat irtifaklı / kat mülkiyetli bağımsız bir bölümünün veya müstakil bir konutunun (tarla, bağ, bahçe, köy evi ve işyeri hariç) olmaması, (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisi hariç) (Başvuru sahibinin hisseli olarak sahip olduğu gayrimenkuller hariç)
  • Başvuru tarihi itibariyle 25 yaşını doldurmuş olması (Eşi vefat etmiş olan çocuklu dul bayanlarda yaş şartı aranmamaktadır.)
  • Aylık hane halkı gelirinin, en fazla net 10.000 TL olması (Başvuru sahibinin, eşinin ve velayeti altındaki çocuklarının gıda, yol, vs. her türlü aldıkları yardımlar dahil olmak üzere toplam hane halkı aylık net gelirinin en fazla 10.000 TL olması gerekmektedir.) (İstanbul ilinde gelir şartı 11.500 TL olarak uygulanmaktadır.)
  • Bir hane halkı adına yani kişinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları, yalnızca bir adet başvuru yapması
    gerekmektedir.
İLGİLİ MAKALE  TOKİ başvuruları nihayet başladı! Tam 24 ilde toplamda 3 bin 151 konutu satışa sunulacak olan TOKİ başvurusu nasıl yapılır?

Ayrıca, yukarıdaki başvuru şartlarına sahip olan;

1. Kategori olan “Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimlerinin”
2. Kategori olan “En az %40 Engelli Vatandaşlarımızın”
3. Kategori olan “Emekli Vatandaşlar”ın
4. Kategori olan “Diğer alıcı adaylarının” başvuruları ayrı olarak 4 kategoride kabul edilecektir.

Başvuru için gerekli belgeler

Başvuru sahipleri,

  • Kimlik Fotokopisi
  • Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri, kredi kullanım durumuna göre T.C. Emekli
    Sandığından alacakları “Hak Sahipliği Belgesi”
  • Engelli vatandaşlarımız, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen kimlik kartının fotokopisi veya tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınmış sağlık heyet raporunu (en az % 40 engelli olduğuna dair)
  • Emekli vatandaşlarımız, Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan Emekli Kimlik Belgesini veya belgesi henüz çıkmadı ise emekli olduğunu gösteren belge veya yazıyı, ibraz edeceklerdir.