Yumurta, düzenli olarak tüketilmesi gereken gıdalardan birisidir. Özellikle çocukların gelişim döneminde mutlaka düzenli olarak tüketmesi tavsiye edilir. Sporcular tarafından da sıkça tüketilen yumurta, iyi ve güçlü bir protein kaynağıdır.

Bazı kişilerin yumurtanın sarısını veya beyazını yemediğine tanık olabilirsiniz. Bazı hastalıklar neticesinde sadece yumurtanın sarısının veya beyazının tüketilmesi tavsiye edilebilir. Bu gibi durumlar haricinde yumurtanın hem sarı kısmı hem de beyaz kısmı oldukça faydalıdır ve birlikte tüketilmesi gerekir.

Yumurtanın Faydaları

Yumurtanın eski zamanlardan bu yana bilinen bir çok faydası vardır ve ülkemizde de sıklıkla tüketilen bir besindir. Sadece haşlama olarak değil bir çok şekilde de tüketilen bu yumurta, aynı zamanda cep dostu gıdalardan birisidir. Yumurtanın faydaları şu şekildedir;

  • Gerekli miktarda yumurta tüketimi iyi kolesterolü dengede tutar.
  • Çocuklarda kemik gelişimi için çok önemlidir.
  • Kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır.
  • Göz sağlığı için oldukça önemlidir.
  • Doyurucu olmasından dolayı kilo verme sürecini destekleyici özellik gösterir.
  • İçerdiği vitamin ve besinler sayesinde sağlıklı bir yaşamı ve sağlıklı bir yaşlanmayı sağlar.

Yumurtanın bu ve bunlar gibi bir çok faydası bulunmaktadır. Ancak gerekli miktarda tüketilmesi gerekmektedir. Gereğinden fazla tüketmenin insan vücudunda olumsuz etkileri olabilir.

Kabuk gözenekliliği ve yumurtaların kontaminasyonu arasında direkt bir ilişki vardır.  İnce kabukların çatlamaya karşı kalın kabuklardan daha çok eğilimi vardır, dolayısıyla kabuğu çatlamış yumurtalarda bakteri geçişi ve bozulma daha çabuk gerçekleşir.

Yumurta Kaç Günde Bozulur?

Yumurta en dayanıklı gıdalardan birisidir. Dayanıklılık süresi yumurtanın taze ya da bayat olmasına göre değişiklik gösterebilir. Taze ve çatlak olmayan yumurtalar gerekli ortam ve sıcaklık koşulları sağlandığında yaklaşık 3 aydır.

Yumurta kendi karton kutusu içerisinde muhafaza edildiğinde yaklaşık olarak 5 hafta kadar bozulmadan bekletilebilir. Muhafaza edilecek yumurtalar bayat, kırık, çatlak, haşlanmış veya farklı şekillerde pişmiş durumdaysa bu süreler değişiklik gösterecektir.

Yumurtaların yıkanması sırasında veya soğuk bir yumurta ılık ve nemli bir odada tutulduğunda, yumurta kabuğunun nemi yumurtada mikrobiyal bozulma olasılığını artırır.

Haşlanmış Yumurta Kaç Gün Dayanır?

Haşlanmış yumurta işlem gördüğü için dayanma süresi çiğ ve paketli haldeki yumurtalara göre daha azdır. Bozulma ihtimali daha fazladır. Haşlanmış yumurtanın ne kadar süre dayanması gerektiği göz önünde bulundurulmalıdır. Dayanma süresi bazı işlemler yapıldığında en fazla 3 gündür. Haşladığınız yumurtayı soğuk su dolu bir bardağın veya kabın içerisine koyup, soğuk bir alanda bekletebilirsiniz.

İLGİLİ MAKALE  Yumurta dost mu düşman mı? Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu uyardı (Kaynak: soru.com.tr)

Günde iki kez soğuk suyu yenilemek yeterli olacaktır. Bu şekilde yumurtanın bekletilme süresi en fazla 3 gün olmalıdır, 3 günü aşması durumunda bozulma süresi hızlı bir şekilde başlar ve tüketilmesi durumunda sağlık sorunları ile karşılaşmak olası olacaktır.

Aynı zamanda haşlanmış yumurtanın taze olup olmaması da önemli bir etkendir. Taze olarak haşlanmış yumurtalar için 3 günlük bekleme süresi yeterli olacaktır. Ancak haşlanan yumurta zaten uzun süre beklemiş ve bayat bir yumurtaysa 3 günlük bekletilme süresi fazla gelebilir ve tüketilmemelidir.

Çiğ Bir Şekilde Saklanan Yumurtalar İçin Doğru Ortam Nasıl Olmalıdır?

Özellikle seri ve fazla sayılarda üretimler yapan firmalarda bekletilme süresi fazla olabilir. Bu süre boyunca gerekli koşulların sağlanması ve düzenli olarak kalite testlerinin yapılması sağlanmalıdır.

Fazla sayılarda üretim yapan firmalarda üretilen yumurtalar için özel saklama alanları vardır. Bu alanlar soğuk ve nemli alanlardır. Bu soğuk ve nemli depolarda sıcaklık 12-13 santigrat derece olmalıdır. Aynı zamanda rölatif rutubet yani bağıl nem olarak bilinen oranın yüzde 75 civarında olması gerekmektedir.

Gerekli ortam koşulları sağlanmadan üretilen yumurtaların dayanıklılık süreleri daha az olur ve sağlıklı besin değerlerini zaman içerisinde daha hızlı kaybetmeye başlar. Bundan dolayı yumurta satın alırken de sadece maddi odaklı olmamak ve alınacak yumurtaların üretim koşulları ile ilgili de bilgi sahibi olmak gerekir.