İç üşümesi, çoğunlukla çevresel etkenler ile bağımlı olarak vücut ısısının düşmesi sonucu oluşur. Bu etkenlerin en başında mevsimsel değişiklikler, ani değişimler, yağmur, kar, rüzgar ve cereyanda kalmak geliyor.

Bunun yanı sıra potasyum ve demir eksikliği gibi minerallerin ve vitaminlerin eksikliği de hem çocuklarda hem de yetişkinlerde üşümeye sebep olabiliyor. İç üşümeleri kısa süreli olarak gerçekleşir. Çoğunlukla titreme ve kasılma gibi geçici belirtiler meydana gelir. Düzenli ve sağlıklı beslenmeyen, uyku bozukluğu olan kişilerde görülme olasılığı diğer insanlara oranla çok daha fazladır.

İç Üşümesi Neden Olur?

Mevsim koşullarının değişkenliği ile üşümek normaldir. Ancak iç üşümesi olarak tanımlanan hastalık çevresel etkenlere bağlı değilse meydana gelen üşüme, ciddi rahatsızlıkların bir belirtisi olabilir. Bu hastalıkların başında kansızlık gelir, kansızlığın bir diğer adı ise anemi’ dir.

Demir eksikliği ve D vitamini eksikliği, vücudun çok daha az hemoglobini üretmesine sebebiyet verir. Bu da kırmızı kan hücrelerinin işlevini önceki gibi yerine getirememesine yol açar. Anemi hastalığının tedavisi bulunuyor, bu hastalığın tedavisinde çoğunlukla kan yapan ilaçlar kullanılır. Bunun yanı sıra hastaya demir eksikliği ve D vitamini eksikliğinden dolayı bu vitaminleri içeren besinler çokça verilir ve tüketilmesi istenir. Bu hastalık sürecinde uyku düzenine dikkat edilmesi gerekir.

Sürekli Üşümenin Nedenleri Ne Olabilir? 

Pek çok etken vücudun üşümesine neden olabilir. Sigara alkol gibi çeşitli zararlı alışkanlıklar, vücudun direncini büyük oranda düşürür. Bu da sürekli olarak Üşümenin temel sebepleri arasında yer alıyor.

Anoreksiya Nervoza:

Psikolojik rahatsızlıklar sonucunda da üşüme meydana geliyor olabilir. Psikolojik bir rahatsızlık olan anoreksiya Nervozada, hasta olan kişi yaz aylarında bile sürekli olarak üşür. Bunun sebebi ise aşırı kilo kaybı sonucu bağışıklık sisteminin çökmüş, zayıflamış olmasıdır.

Psikosomatik Hastalıklar:

Psikosomatik hastalıklar, psikolojik ve zihinsel rahatsızlıkların yanı sıra beden sağlığını olumsuz etkilemesi ile meydana gelir. Aşırı stres, korku, kaygı bozuklukları, sürekli üşümeye, yorgunluğa ve uyku bozukluklarına sebebiyet verir.

Soğuk Algınlığı:

Zatürre, bronşit, grip gibi kış aylarında meydana gelen bu hastalıklar vücut ısısının düzensizliğine sebep olur. Hastanın ateşi sürekli olarak yükselişte olsa da üşüme meydana gelir.

İLGİLİ MAKALE  En soğuk espriler

Sıtma Nöbetleri

Sıtma nöbetleri sürekli olarak titremeye ve üşümeye sebep olur. Sıtmanın oluşum aşaması dişi sivrisineklerin ısırması ile oluşur ve hastalık yapıcıdır. Sıtmada görülmüş olan septomlar aşırı terleme, üşüme ve halsizlik durumlarıdır. Belirtiler sürekli olarak ve uzun bir süre devam ederse mutlaka doktora başvurulması gerekiyor.

Üşüme Nasıl Geçer, Ne İyi Gelir?

Kandaki protein seviyesinin azalması durumunda üşüme meydana geliyor ise kişinin beslenmesine ve uyku düzenine dikkat etmesi gerekir. Tek tip besin ile beslenmek, düzensiz ve yetersiz yemek yemek, kansızlığa, titremeye ve üşümeye sebep olur. Kişinin yalnızca ayakları üşüyor ise hipertansiyon olduğu kanısına varılır. Tansiyonu dengede tutmak amacı ile bol bol meyve ve sebzeler tüketilmeli, bu sebzeler yeşil yapraklı olmalı bunun ile birlikte günde en az 2 litre kadar su içilmeli.

Üşümeye İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

Vücut ısısını dengeleyen ve üşümeyi engelleyen birçok besin bulunuyor bu besinleri şu şekilde sıralamak mümkün:

Kuru üzüm, kansızlığa ve üşümeye çok iyi geliyor. C vitamini ve E vitamini açısından zengin bir besindir. Vücudun ihtiyacı olan enerjinin büyük bir kısmını karşılar. Bu da iç organların daha sağlıklı çalışmasını sağlar, vücut ısısını ve enerjisini dengede tutar.

Kuru yemişler titreme ve üşümeye iyi gelir. Özellikle ceviz ve badem, sürekli olarak üşüyen kişilerin düzenli periyotlar ile tüketmesi gereken besinlerden bazılarıdır.

Grip ve nezle en çok bilinen kış hastalıkları arasında yer alıyor. Bu hastalıkların kısa sürede geçmesini sağlayan bitter, üşümeye de titremeye de iyi geliyor. Diğer çikolatalardan bağımsız olarak bol manganez ve B5 vitamini içerir. Beslenme uzmanları tarafından da özellikle öneriliyor.

Bitki çayları kış aylarının olmazsa olmazı arasında yer alıyor. Nane ve papatya çayı, ada çayı, melisa çayı, kuşburnu, zencefil, kurutulmuş portakal kabukları, limon üşümeye iyi gelen bitki çaylarının başında yer alıyor. Bu şekilde tüketilen besinler sağlığa iyi gelir aynı zamanda titreme ve üşüme de ortadan kalkar.