Bilindiği gibi son günlerde Türkiye Uzay Ajansı tarafından uzaya insan gönderileceği açıklanmıştı. Bu kapsamda  kayıt olan katılımcılar arasında bir kişi seçilecek ve bu kişi uzayda Türkiye Uzay Ajansı adına 10 günlük bir göreve gönderilecek. Açıklama ile birlikte her geçen gün görevin içeriği ve görevde kullanılacaklara dair yeni bilgiler açıklanıyordu. Son gelen bilgiler ile birlikte ise göreve gönderilecek olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve ayrıca uzaydaki ilk Türk olacak olan bireyin giyeceği görev kıyafeti de belli oldu.

İşte Türk astronotların uzay kıyafeti

Türkiye uzay Ajansı ilk Türk astronotun uzayda giyeceği uzay kıyafeti hakkında yeni bilgiler yayınlandı. Bu kapsamda uzaya gönderilecek ilk Türk, uzayda kalacağı 10 gün boyunca belirlenmiş olan ve şuan tasarlanma aşaması devam eden kıyafeti giyecek. İşte ilk Türk astronotun uzayda giyeceği kıyafetin detayları:

İlk Türk astronotun uzay kıyafeti

Türkiye Uzay Ajansı tarafından yapılan paylaşım ile uzaya çıkacak ilk Türk için tasarlanan kıyafetin teknik detayları ve tasarımı açıklandı. Kıyafet 7 parçadan oluşuyor ve teknik detaylar açısından çağı yakalamayı başarmış durumda. Kıyafetin her bir parçası için açıklanan teknik detaylar ise şu şekilde:

  • Kask: Tasarlanan kask uzaya çıkacak kişinin yüzünü ve kafatasını Güneş ışınlarından ve uzay basıncından koruyacak şekilde hazırlandı. Altın kaplama ile radyoaktif ışınların zararlarının uzay yolcusuna ulaşmasını engelleyecek olan kaskın içerisinde aynı zamanda oksijen ünitesi de yer alıyor.
  • Kontrol modüllü gövde: Kontrol modülü ile birlikte hazırlanan gövde tasarımı, uzay kıyafetinin üst gövde kısmını kapsayacak ve kol kısımlarında çeşitli sistemleri manuel olarak kontrol etmesini sağlayacak arayüzler bulunacak. Ayrıca yine altın kaplama ile güneş ışınlarından koruyacak olan kıyafetin üst gövdesi, uzaydaki basınca karşı da korumalı.
  • Eldiven: Tasarlanan eldivenler özel olarak uzayda görev alırken kullanıcının el kabiliyetlerini kısıtlamayacak ve kolaylıkla hareket etmesini sağlayacak şekilde dizayn edildi. Aynı zamanda havasız ortamda ellerin zarar görmesini engellemek adına ısıtıcılı ve korumalı şekilde tasarlandı.
  • Alt gövde: Kıyafetin alt gövdesi için belirlenen tasarım yine eldivenler gibi hareket kabiliyetini kısıtlamadan koruma özellikleri sunarak kullanıcıyı korumayı amaçlıyor. Ayrıca bu kısım uzay yolcusunu teknik destek aracına da bağlı tutacak.
  • Sert üst gövde kabuğu: Kıyafetin üst kısmında yer alacak olan sert kabuklu gövde, kıyafetin tüm alanlarında yer alan yaşam destek ünitelerini birbirine bağlayacak şekilde geliştirildi. Bu kısım bir nevi kıyafetin kalbi görevi görecek ve aynı zamanda sert yapısı le koruyucu dış kabuk olarak yardımcı olacak.
  • Taşınabilir yaşam destek ünitesi: Kıyafetin sırt kısmında yer alacak olan bu ünite, uzaya çıkacak kişinin ihtiyaç duyabileceği her şeyi içinde barındırıyor. Kıyafetin bu kısmında elektrik, havalandırma fanı, nefes alıp verildiğinde ortaya çıkan karbondioksitin filtrelenmesi ve iletişim telsizi için verici gibi birçok parça yer almakta.
  • İletişim: Ana kurum ile kesintisiz iletişim sağlanması ve buradan masa başı destek verecek olan uzay bilimciler ile iletişim halinde olunması kıyafetlerde en önemli durumlardan biri. Bunun için dizayn edilen iletişim ağı cihazları kıyafetin sırt kısmında yer alacak ve yer kontrol merkezi ile sürekli olarak iletişim kurulabilmesini bu sayede de görevin sorunsuz tamamlanmasını sağlayacak. Aynı zamanda burada yer alacak olan güçlü telsizler uzay istasyonu ile de iletişim kurma imkanı verecek.