Gözlerde arpacık çıkması yaygın görülen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık pek çok farklı nedenden kaynaklanır. Gözde arpacık için evde birkaç yöntem uygulanabilir.

Gözde arpacık bazen hafif seyredebildiği gibi bazen şiddetli de olabilir. Hafif geçirilen durumlarda göz kenarında hafif bir kızarıklık gibi çok hafif belirtiler görülür. Ancak bazen daha ağrılı ve rahatsız edici boyutlarda olabilir.

Genel olarak riskli bir durum değildir. Ancak; elle temas edilmemesi ve bölgenin temiz tutulması önemlidir. Bazı arpacık rahatsızlıkları ciddi boyutlara varabilir. Kistleşmeyle sonuçlanabilir. Bu nedenle uzun süreli arpacık sorunlarında mutlaka uzman hekime başvurulmalıdır.

Hordeolum(arpacık): Göz kapağındaki yağ bezinin akut iltihabıdır. Göz kapağı kenarında ağrılı şişlik ve kızarıklık vardır. Arpacığın bulunduğu yerde dokunmakla bile ağrı olabilir.

Gözde Arpacık Türleri

İç ve dış olmak üzere iki farklı arpacık vardır. İnternal olan arpacık, kapağın üst kısmında ortaya çıkarlar. Eksternal olan arpacık rahatsızlıklarında ise kirpik diplerinde meydana gelirler. Dış arpacıklar iç arpacıklara göre daha fazla görülürler. Genel olarak kirpik folikülünde görülürler. Bazı durumlarda ise bir yağ bezinde oluşabilirler. İç arpacıklar büyürler. Büyüdükçe gözü zorlamaya başlarlar. Dolayısıyla göze ağrı ve acı verebilirler.

Gözde Arpacık Belirtileri

Gözde arpacığın en önemli belirtisi göz kapağına şişme olmasıdır. Enfeksiyon ürettiği irin genellikle bej ya da sarımtırak bir nokta oluşturur. Gözde ağrı, sızı, yanma hissi, göz kapağında yumru, göz kırpmada batma hissi, kızarıklık, sarımtırak akıntı, sulanma, ışığa karşı duyarlılık meydana gelir. Bununla beraber göz kapağının kenarında kabuklanmalar ya da pullanma şeklinde cilt hassasiyetleri oluşabilir. Bu belirtilerin biri ya da birkaçı aynı anda görülebilir. Bu belirtiler gözlemlendiğinde bu bölgeye elle müdahale edilmemelidir. Arpacığı kaşımak ve elle temas etmek sakıncalıdır. Bölgenin temiz kalması gerekir.

Gözde Arpacık Nedenleri

Bu rahatsızlığın pek çok farklı nedeni var.

  • Göz makyajının yeterince temizlenmemesi, gözün uzun süre makyajlı kalması
  • Gözde enfeksiyon oluşumları
  • Göz makyajı temizleme işlemleri için yanlış, tarihi geçmiş ve kalitesiz ürünlerin kullanımı
  • Gözde arpacık sorunu yaşayan birinin göz makyaj ürünlerini kullanmak
  • Lens kullanımlarında hijyene yeteri kadar önem verilmemesi
İLGİLİ MAKALE  Lens nasıl takılır? Lens takarken bu 7 adıma dikkat

Bu nedenlerle gözde arpacık sorunu meydana gelir.

Gözde Arpacık Bulaşıcı Mı?

En fazla merak edilen hususlardan biri de gözde arpacık sorununun bulaşıcılığıyla ilgilidir. Arpacık bulaşıcı bir hastalık değildir. Zira kendi kendini sınırlar. Yani sınırlı bir enfeksiyon türüdür. Buna karşın arpacık sorunu yaşayan kişilerin göz makyaj ürünlerini kullanmaktan kaçınılması gerekir.

İzleyin: GÖZ ENFEKSİYONUNA VE ARPACIĞA 3 DOĞAL TEDAVİ YÖNTEMİ

Gözde Arpacık Çıkması Nasıl Önlenir?

Gözde arpacık sorunun önlenmesi için bazı hususlara dikkat edilmesi gerekiyor.

  • Göz makyajı ürünleri kimyasal içerir. Dolayısıyla mutlaka temizlenmesi gerekir.
  • Ellerdeki toz ya da mikropların göze temas etmemesi için eller yıkanmadan gözlere dokunulmamalıdır. Eller yıkanıp dezenfekte edildikten sonra gözlere temas ettirilmelidir.
  • Rüzgarlı havalarda güneş gözlüğü kullanımı önerilir. Böylece yabancı cisim ve tozların göze kaçması önlenebilir.
  • Makyaj ürünleri alınırken doğru seçimler yapılmalıdır. Tarihi geçmiş, markasız ya da güvenilmez markalardan uzak durulmalıdır. Göz makyajı ürünlerinin her biri kimyasal maddeler içerir. Dolayısıyla en iyi markaların tescilli ürünleri ile bu risklerden korunma sağlanabilir.
  • Makyaj ürünleri hiç kimseyle paylaşılmamalıdır. Böylece gözde arpacık ve diğer göz rahatsızlıklarının bulaşıcı riski önlenmiş olur.

Bu gibi hususlara dikkat edilirse gözde arpacık problemi önlenmiş olur.

Arpacık (İt Dirseği)

Arpacık (İt Dirseği)

Gözde Arpacık Nasıl Geçer?

Bu sağlık sorunu bir ile iki haftalık bir süreç içinde kendiliğinden geçe. Genel olarak herhangi bir müdahale gerektirmez. Ancak bazı durumlarda arpacık gözü fazlasıyla rahatsız etmeye başlar. Böyle durumlarda bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Bununla beraber 48 saat geçmiş olmasına rağmen gözde arpacık sorununda bir iyileşme yoksa yine bir uzmandan yardım alınması gerekir.

Video: GÖZ ŞALAZYONU AMELİYAT ÖNCESİ VE SONRASI

Gözde Arpacık için Ne Yapılabilir?

Yukarıda da belirtildiği gibi genel olarak kendiliğinde geçer. Ancak; evde pratik olarak yapılabilecek birkaç yöntem mevcut. Çay poşeti ıslatılır. Bu poşet arpacıklı göz üzerine konulur. Yaklaşık on dakika kadar beklenir.

İLGİLİ MAKALE  Doğduğumuzdaki göz büyüklüğü değişir mi? (Kaynak: soru.com.tr)

Bu uygulama gün içinde dört ya da beş kez tekrarlanabilir. Temiz bir bez ılık suyla ıslatılır. On dakikalık periyodlarla günde 4 ile 5 kez olmak üzere arpacıklı göze kompres yapılır. Göz temizliği yapılabilir. Gün içinde yeni demlenmiş çayla gözler banyo edilmelidir. Bunlara ek olarak gözde arpacık çıktığında göze makyaj yapılmamalıdır.