Modern dünyanın global görüşü olan sabah aç karna içilen kahveler üzerine işe ve güne başlama mantığı her toplumda yerleşmiş olan bir düşünce. Bunun çok daha öncesinde sabahları kahve tüketmenin yaygın olduğu toplumumuzda ise alışılmış bir gelenek olmasından kaynaklı olarak kahvenin sabah tüketimi ile kilo verme düzeni oluşturulduğu ve metabolizmayı hızlandırdığını biliyoruz. Ama aslında sabahları aç karna içilen kahveler ile ilgili bilmediğimiz bazı tehlikeler de var.

Sabah kalkar kalkmaz kahve içmek

Bilindiği gibi sabahları aç karnına içilen kahveler yağ yakımı sağlar ve kalp atışlarını hızlandırır. Bunlara bağlı olarak kilo verme hızını arttırarak diyet düzeni oluşturmayı sağlar. Fakat bunun yanı sıra sabah kahve içmenin vücuda faydası olduğu kadar zararları da var. Ve eğer sabah aç karnına kahve içecek kişilerden iseniz, ya bu riskleri kabul ederek içmeniz ya da önerildiği gibi ve aslında kültürümüzde yer aldığı gibi sabah kahvelerinizi içmeden önce bir miktar yemek yemenin faydası var. İşte sabah aç karnına içilen kahvenin bilinen zararları:

Cildi kurutur

Kahve bağırsak çalışmasını düzenleyen ve yağ yakımını arttırarak dehidrasyon sağlayan bir içecektir. Bu da vücutta bulunan su miktarını düşürmesini sağlar ve buna bağlı olarak dolaşımda bulunan su yeterli miktara ulaşamayacağı için cilt yapınızın daha kuru olmasına ve tahriş olmaya daha yatkın bir hale gelmesine neden olur. Ayrıca kuruyan cilt hastalıklara ve soğuğa karşı daha hassas bir hale gelir.

Uykuyu geçirmek yerine daha uykulu hissetmenize neden olur

Kahve strese neden olan bir yapıya sahiptir. Uykuyu geçirmesini sağlayan şey ise sinir hücrelerini fazla yüklemesi ve gergin bir sinir sistemi yapısına neden olmasından kaynaklanır. Özellikle sabah içilen kahve direkt olarak sinir hücrelerinin çalışmasını etkileyeceği için geceleri uyku düzeninizi bozacak ve gün içerisinde hem daha yorgun hem de uykulu bir halde kalmanıza sebep olacaktır. Aynı zamanda aç karnına içilen kahve stres seviyesini 2 katına çıkarır.

Mineral emilimi düşer ve vücut mineral kaybeder

Sabahları aç karnına içilen kahve özellikle sinir sistem için hayati değer taşıyan B vitamini, magnezyum ve demir gibi vitamin ve minerallerin emilim hızını düşürerek bu değerlerden alacağınız faydaların da aynı oranda gerilemesine neden olacaktır.

İLGİLİ MAKALE  Bu tarif sayesinde kahveciye gitmeye gerek kalmayacak! En leziz soğuk kahve tarifi

Mide rahatsızlıklarına yol açar

Her sabah severek tükettiğimiz kahve gün içerisinde daha sık tuvalete çıkma gibi bir yan etki oluşturacağından çoğu organın çalışmasını düzensiz hale getirecek bir yapıya sahiptir. Bu da mide ve bağırsak gibi sindirim sistemi organlarının çalışmasını etkileyerek hem karın ağrısı hem de ishal gibi etkenlere yol açar.

Kilo vermek isterken kilo alırsınız

Kahve kilo vermeye yardımcı olan bir yapıya sahip olsa da aç karnına içildiği zaman belirli uyku sorunlarına ve buna bağlı olarak metabolizmada dengesizliklere neden olabilir. Aynı zamanda dehidrasyona neden olması ile birlikte vücutta su tutmaya neden olarak ödeme davetiye çıkarır ve kilo vermek isterken kilo almanıza neden olur. Ayrıca uykusuzluk beyinde tatlı alım isteğini arttıracağı ve daha aç hissetmenize neden olacağı için beslenme düzeninizi bozacaktır.