Katı gıda tüketiminin arttığı zamanlarda hem ağrı hem acıyla bizi baş başa bırakan ve sindirim sistemimizde rahatsızlıklara yol açan kabızlık için her kafadan ayrı bir fikir çıkıyor ve doğal olarak insan neye güvenip güvenmeyeceğini şaşırabiliyor. Bu sorunun çözümlerinden biri ise doğallığından tamamen emin olabileceğiniz ve rahatlıkla tüketebileceğiniz turşuda gizli. Turşunun çoğunlukla lifli sebzelerden yapılması kabıza karşı doğal bir ilaç olmasına yetiyor.

Turşu faydaları

Doğru ve hijyenik bir hazırlanışı olduğu sürece turşu bağırsakların en büyük destekçisi dersek yalan söylemiş olmayız. Fermente olurken içerisinde gelişen yararlı bakteriler, prebiyotikler ve prebiyotik lifler bağırsak florasının gelişmesini sağlıyor. Turşuda kullanılan meyve ve sebzeler genellikle yüksek miktarda mineral ve antioksidan içeriyor. İçerdiği sağlıklı bakteriler sayesinde K2 vitaminin sentezini arttırarak bağırsak florasının iyileşmesini sağlıyor. Bir diğer yandan turşunun en ilginç faydası ise depresyona iyi geliyor olması. işte turşunun inanılmaz faydaları:

  • Vücut direncini arttıran turşunun aslında bu faydası da bağırsaklara iyi gelen bir doğal antioksidan ve sağlıklı bakteri yuvası olmasından geçiyor. Bağışıklık sistemi ve bağırsaklar arasındaki ilişki sebebiyle bağırsak florasını iyileştiren turşu aynı zamanda bağışıklığı arttırarak vücudun direncini yükseltmiş oluyor.
  • Kabızlığa iyi geldiğini yineleyerek şöyle açıklayabiliriz ki turşu hazırlandığı esnada hava almadığı için kendi içerisinde fermantasyon işlemi göstererek yararlı bakteri üretimi sağlıyor. Bu yararlı bakteriler ve prebiyotikler de K2 vitaminin sentezini arttırıyor ve bağırsak florasının iyileşmesinde katkı sağlıyor.
  • Kansere karşı doğal bir bariyer oluşturan turşunun yapıldığı sebze ve meyveler genellikle yüksek vitamin, mineral ve antioksidan içeren gıdalardan oluşuyor. Bazı uzmanlar bu gıdaları turşu formunda tüketmenin vitamin değerlerinde düşüşe sebep olduğunu söylese de hazırlanış sürecinde mineral ve antioksidan değerlerinin artışı ile sağlık açısından yararlı kabul ediliyor.
  • Kemik yapısının güçlenmesini sağlayan turşu içerisinde bulunan bakteriler K2 sentezini arttırıyor. K2 vitamini kalsiyumun diş ve kemiklerde birikimini arttırıyor ve böylelikle güçlü bir yapı oluşmasını sağlıyor. Aynı zamanda kalsiyumun damar çeperinde birikmesini sağlayarak damarlarda kireçlenmeyi de önlüyor ve böylece kalp sağlığını koruyor.
  • Bağırsak florasının  bozulması depresyon ve anksiyete gibi hastalıklara meydan açıyor. Floranın iyileşmesini sağlayan turşu ise bu hastalıkların önüne geçme konusunda 1 numaralı dayanak oluyor.
  • Turşu Kavanozlari

    Turşu Kavanozlari

Turşunun bağırsaklara faydası ve kabıza etkisi

Turşu geçirdiği fermantasyon işlemi sırasında yararlı bakteriler, prebiyotikler ve prebiyotik lifler sayesinde bağırsak sağlığı için birebir bir konuma geliyor. Bağırsak florasının iyileşmesi için lifli gıdaların tüketimi büyük bir yarar sağlıyor ve turşunun yapıldığı meyve ve sebzeler de bu tarz lifli gıdalardan oluştuğu için bu gıda doğal olarak florayı geliştirme amacına uygun bir ilaç haline geliyor. Bu prebiyotik lifler bağırsakta yer alan dost bakterilerin sayısını arttırıyor ve bu sayede hem artan dost bakteri sayısıyla flora iyileşmeye başlıyor hem de kişiyi bu durum olumlu bir ruh haline sokuyor. Bağırsak florasının sağlığı bağırsakların düzenli çalışması açısından çok önemli bir durumda bulunmasını sağlıyor. lifli gıdalar da bağırsak florasının sağlığını sağlayan gıdalar olduğu için turşu bağırsak sağlığında önemli bir ilaç görevi görüyor çünkü lifli yapıda olan turşu, bağırsaktaki dışkının hacmini büyüterek metabolik atıkların vücuttan daha rahat atılmasını sağlayarak kabıza iyi geliyor.