Çerkezlerin geleneksel yemeği olan şipsi, genellikle misafirlerine sunduğu ve çok kıymetli olarak gördükleri bir yemektir. Baste adı verilen bulgur ile hazırlanan bu tavuk yemeği oldukça doyurucudur. Bu yemekten tek bir tabak yemeniz, sizi gün boyunca tok tutmaya yetecektir. Bu yazımızda sizlere Çerkezlerin geleneksel yemeği olan şipsi yemeği nasıl yapılır anlattık.

Şipsi için gerekli malzemeler nelerdir?

  • 1 tabak (10 adet) tavuk baget
  • 1.5 litre su (tavuğu haşlamak için)
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı kekik
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 8-10 diş sarımsak (dövülmüş)
  • Biraz tuz

Baste için malzemeler

  • 1 su bardağı pilavlık bulgur
  • 3 su bardağı su
  • Biraz tuz

Şipsi yemeği nasıl hazırlanır?

Öncelikle tavuklarımızı suya atıp haşlıyoruz. Yaklaşık yarım saat kadar tavuklarımızı haşladıktan sonra ise tavukları bir kenara alıp, haşladığımız suyu da bir kenara alıyoruz. Haşladığımız suyun içersine bir adet soğan koyabiliriz. Bu sayede kullanacağımız bu suya hoş bir tat katmış olacağız.

Tavuklarımızı haşladıktan sonra baste dediğimiz bulgur pilavını yapacağız. Bunun için bir tencereye 3 su bardağı kadar su döküp, daha sonra 1 su bardağı kadar pilavlık bulgurumuzu döküyoruz. Tuzu da tencereye ekledikten sonra, bulgurumuzun pişmesini bekliyoruz. Pişirmedeki önemli husus, bulgurun lapa kıvamı alması. Bunun için kısık ateşte pişirmemiz gerekmektedir.

Bulgurumuz pişerken sarımsaklarımızı döveceğiz. Sarımsaklarımızı dövdükten sonra ise tavuğu haşladığımız su ile sarımsakları açabiliriz. Sarımsakaları tavuk suyumuz ile açtıktan sonra, bu sarımsakları tavuğumuzun üstüne döküyoruz. Bir bakıma tavuklarımızı, sarımsağa bulamış oluyoruz. Sarımsağa buladığımız tavukları servis tabağına alıyoruz. Elimizde kalan sarımsakları da çorbamızın içine katmak için bekleteceğiz.

Şimdi de çorbasını hazırlayacağız. Bunun için bir tencere içine 1 yemek kaşığı tereyağı ve 3 yemek kaşığı zeytinyağı koyuyoruz. Tereyağımız eridikten sonra ise küçük küçük doğradığımız soğanları ekliyoruz. Eklediğimiz soğanlar kavruluncaya kadar karıştırıyoruz. Kavrulduğunu ise soğanın renginin değişmesinden anlayacağız. Soğanlarımız kavrulduktan sonra, tencere içerisine un ekliyoruz. Unun kokusu gidene kadar karıştırmaya devam ediyoruz.

İLGİLİ MAKALE  Yapımı kolay, yemesi çok keyifli! İşte hızlıca hazırlanan mantarlı pilav tarifi

Unumuz kavrulduktan sonra, tencere içerisine 1 yemek kaşığı domates salçası ve yarım yemek kaşığı biber salçası ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz. Baharatlarımızı da ekledikten sonra, tavukları buladığımız kalan sarımsak sosunu da tencereye ekliyoruz. Birazcık daha karıştırdıktan sonra ise tavuk suyumuzu da tencereye ekliyoruz. Tüm çorba malzemelerimizi ekledikten sonra çırpma teli ile karıştırabilirsiniz. Eğer daha kolay karıştırmak istiyorsanız, çorbanızı blender ile de karıştırabilirsiniz. Daha sonra çorbamızın kaynamasını bekleyeceğiz.

İzleyin: ÇERKEZLERİN GELENEKSEL YEMEĞİ ŞİPSİ TARİFİ (Şipsi Paste Nasıl Yapılır) /MUHTEŞEM LEZZET ŞİPSİ PASTE

Çorbamızı hazırlarken bulgurumuz da suyunu çekecektir. Daha sonra bulgurumuzu ezmemiz gerekiyor. Bulgurumuz lapa kıvamında olacağı için ezilmesi kolay olacaktır. Bulgurumuzu ezmek için bir patates ezici kullanabiliriz. Patates ezicisi ile rahatlıkla ve istenilen düzeyde, bulgurumuzu ezebiliriz. Bulgurumuz, hamur kıvamına gelecek kadar ememiz gerekmektedir.

Yemeğimizin her şeyi hazır. Geriye sadece sosunu hazırlamak kalıyor. Sosu için ise biraz tereyağı, biraz zeytinyağı ve biraz da toz biber gerekmekte. Bu malzemeleri bir cezveye katıp, tereyağının erimesini beklemelisiniz.

Bir servis tabağına hamur haline getirdiğimiz bulguru, bir parça halinde yerleştiriyoruz. Daha sonra ise çorbamızı ve sosumuzu ekleyerek tabağımızı hazırlıyoruz. Sosumuzdan tavuğa da ekliyoruz. Şipsi yemeğimiz hazır. İsterseniz büyük bir tabak içerisinde her şeyden koyarak da servis edebilirsiniz.