Patatesin kaç çeşit yemekte kullanıldığını biliyor musunuz? Evlerin demirbaşı ve mutfağın kurtarıcısı patates ile iki yüzden fazla yemek yapmak mümkün. Üstelik marifetleri bununla da sınırlı kalmıyor yemeklerin yanında garnitür, sofralarda aperatif, maç izlerken cips oluyor. Patates olmadan yemek yapmak bir hayli zor. Sadece yemek çeşitleri değil pişirme teknikleri de çok çeşitli olan patates, haşlama, kızartma, fırın ya da doğal odun ateşinde farklı biçimlerde pişebilir.

Peki bu muhteşem sebzenin bize faydasını biliyor muyuz? Patatesin besin değerleri karşımıza daha da kalabalık bir tablo çıkarıyor.

En dayanıklı besin kaynakları içerisinde yer alan patates, aynı zamanda önemli değerlere sahiptir. Akla gelebilecek birçok değişik yemekte kullanılan ve aynı zamanda kızartması üzerinden de değerlendirilen patates, besin kaynağı açısından da önemli vitamin ve mineral deposu olarak öne çıkmaktadır. Kalp sağlığı ile beraber kilo vermek için önemli bir fırsat sağlayan patates, yüksek besin değerlerine sahiptir. Birçok bitki bileşeni sağlayarak insan sağlığına katkı veren patates, kabuklu ya da kabuksuz, pişmiş veya pişmemiş şekilde değişik besin değerlerine sahiptir.

Patatesin faydaları burada saymakla bitmiyor elbette. Gıda olarak tüketilmesinin yanında vücuttaki şişliklere, morluklara karşı da ince dilimlenmiş çiğ patates kullanıyoruz. Zedelenen  ya da darbe alınan bölgeye soğuk kompres yapmak hem dizi çok geliştirir hem de  sizi sağlıklı tutar.

Öte yandan içinde nişasta ve şeker barındıran bu sebze fazla tüketildiğinde kilo sorununuzu büyütebilir.

Patatesin sağlığa faydalarından bazıları şunlardır:

  • Patateste, insülin direncini azaltmaya yardımcı olabilecek dirençli nişasta bulunur. Bu da kan şekeri kontrolünün iyileştirilmesinde önemli bir rol oynar.
  • Patateslerdeki lif içeriği, kabızlığın önlenmesine ve sağlıklı bir sindirim sistemi için düzenliliğin geliştirilmesine yardımcı olur .
  • Patatesler mide ve duodenum ülserlerini yatıştırır ve mide asitliğini azaltır. Ayrıca artrit ile ilişkili iltihabı hafifletebilir.
  • Patatesler doğal olarak glutensizdir, bu da çölyak hastalığı olan veya çölyak dışı glüten duyarlılığı olan kişiler için mükemmel bir seçimdir.
  • Patates, sinirleri yatıştırmaya yardımcı olan doğal yatıştırıcı özelliklere sahip bir amino asit olan triptofan açısından zengindir. L-triptofan bir amino asittir. L-triptofan, vücudumuzun doğal olarak yapamadığı için esansiyel bir amino asit olarak adlandırılır ve patates gibi yiyeceklerden alınmalıdır.
  • Patateslerde bulunan bir koenzim olan alfa lipoik asit genel bilişsel sağlığın artmasına yardımcı olabilir. Patateste bulunan bir dizi vitamin ve mineral, beynin işlevini (çinko, fosfor ve B kompleksi dahil) olumlu yönde etkiler. B6 Vitamini, nörolojik sağlığı korumak için özellikle kritiktir.
  • Patatesin en iyi tüketim yollarından biri haşlamak olacaktır. Fakat diğer lezzetler de öçlüsü kaçmadığı sürece es geçilmemelidir. Örneğin kızartmayı çok nadir yaz aylarında bile zar zor yapabilirsiniz çünkü fazla yağlı olması da lezzeti alıp görürür.
  • Patates, farklı şekillerde pişirilerek tüketilebilir. Patatesin pişirme şekline göre içindeki besin değerleri ve faydaları da değişiklik gösterir. Patatesin kabuğunu soymadan, fırında ya da buharda pişirmek, patatesi en sağlıklı tüketmenin yoludur. Haşlanmış patatesin faydaları
  • Patatesin içinde karotenoid, flavonoid ve fenolik asit gibi antioksidan görevi gören çeşitli bileşikler içerir. Bu bileşikler ise,kanser, diyabet ve kalp hastalığı gibi kronik hastalıkların riskini önemli ölçüde arttıran serbest radikalleri etkisiz hale getirir.