Karaköy’ün meşhur poğaçalarından olan dışı çıtır içi yumuşacık harika bir poğaça tarifi sizlerle. Pastane usulü bu poğaçayı yapmak hem kolay hem de bir o kadar lezzetli. Evde yapılan bildiğimiz poğaçaları unutun, Karaköy usulü bu poğaça tarifini çok sevecek ve çok kişiye pişireceksiniz. Kahvaltılarınızın, beş çaylarınızın vazgeçilmez tarifleri arasında yer alacak. İşte o meşhur Karaköy pastane usulü poğaça tarifi…

Malzemeler;

  •  200 gr tereyağı
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket instant maya (10 gr)
  • 2 yumurta ( 1 tana sarısı yüzüne sürmek için ayrılacak )
  • Yarım su bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağından sıvı yağ
  • 5 buçuk su bardağı un (kontrollü ekleyin)

Üzeri için;

Yumurta sarısı

Yapılışı;

Derin bir kasenin içerisine ilk olarak 200 gr eritilmiş ve soğutulmuş tereyağını alalım ve ardından 1 çay bardağı sıvıyağı ekleyelim. İki yağın üzerine yarım su bardağı ılık süt eklenir. Ardından 2 yumurtanın, bir tanesinin sarısı ayrılarak kırılır, ardından 1 paket kuru maya eklenir ve 1 yemek kaşığı şeker eklenir. Çırpma teli yardımıyla tüm malzemeler karıştırılır. Kabın içerisine eklenen tüm malzemeler güzelce karıştırıldıktan sonra, 1 tatlı kaşığı tuz eklenir ve tuz eklendikten sonra da bir tur karıştırma yapılır. Ardından yavaş yavaş un eklemelerine başlanılır.

Unu eklerken kontrollü eklemekte fayda vardır. Kontrollü eklediğimiz unu ilk olarak bir kaşık yardımıyla karıştıralım ardından da hamur formunu alacağı şekilde elimizle yoğurmaya başlayalım. Karaköy poğaçasını diğer poğaçalardan ayıran en temel özelliği, dışının çıtır içinin ise yumuşacık olmasından gelmektedir. Hamurun formu yumuşak olacak. Yağlı bir hamur olduğu için ekstra un eklemesi yapmamanız gerekmektedir. Hamur haline geldikten sonra, üzerini streç filmle kapatın ve 1 saat dinlendirmeye alın. Dinlendirilmiş hamur tezgah üzerine alınır bu işlemde tezgahın üzerine un serpmenize gerek yoktur. Hamuru toparladıktan sonra, 13 eşit parçaya bölün. Bölünen parçalar eşit bezeler haline getirin. Bezeleri elinizle açın ve içerisine dilediğiniz malzemeyi koyun ve kapatın. Sade olarak da yapabilirsiniz. Tüm bezelere aynı işlemi uyguladıktan sonra tepsiye alın. Üzerine ayırdığımız yumurta sarısını sürün. Bu esnada fırını 180 derecede ısıtın. Yumurta sürülmüş poğaçaların üzerine çatalla desenler verin. 180 derece alt üst ayarda pişirin. İlk sıcaklığı çıktıktan sonra servis edebilirsiniz.