Erzurum mutfağı, Türk kültürüne birçok yemek kazandırmıştır. Bu nefis yemeklerden biri de nefis tatar böreği. Ana yemeklerinizi destekleyecek ve menünüzü şenlendirecek olan tatar böreği için gerekli malzemeler şunlardır:

  • 1 yumurta
  • 1 ,5 su bardağı ılık su
  • 4 ,5 su bardağı (200 ml) un
  • Tuz
  • 1 kase yoğurt
  • 2 diş rendelenmiş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı pul biber

Tatar böreği nasıl hazırlanır?

Tatar böreğini yapmak için öncelikle geniş bir kap içerisinine yumurta, tuz ve suyu döküyoruz. Daha sonra ise güzel bir şekilde kabın içerisine eklediğimiz malzemeleri çırpmaya başlıyoruz. Malzemelerimizi iyice çırptıktan sonra ise yavaş yavaş un ekleyerek karıştırmaya devam ediyoruz. Hamurumuz çok yumuşak olmayacak şekilde olmalıdır. Daha sonra ise bir tezgah üzerine un serpiyoruz ve hamurumuzun kıvamını alması için yoğuruyoruz. Hamuru yoğurduktan sonra, rulo yaparak 4 parçaya ayırıyoruz. Hamurumuzu dinledirtmemiz gerekmekte. Bunun için hamurumuzun üzerini nemli bir bez ile kapatıyoruz ve 15 dakika kadar dinlediriyoruz.

Hamurumuzu dinledirdikten sonra ise bir oklava yardımı ile ayırdığımız parçaları çok ince veya çok kalın olmaksızın açıyoruz. Ardından açtığımız hamurları biraz daha dinlendirmemiz gerekmektedir. Hamurlarımızı biraz daha dinlendirdikten sonra ise bir tezgah üzerine alıyoruz. Sonrasında ise bir buçuk parmak kalınlığında ve şerit halinde hamurumuzu kesiyoruz. Bütün hamuru bu şekilde kestikten sonra ise şeritleri üst üste koyup, hamurlarımızı kare halinde kesiyoruz. Kestiğimiz kareleri ise un serptiğimiz bir tavaya alıyoruz ve biraz sallıyoruz. Bu sayede kare şeklinde kesilen hamurlarımız, pişerken birbirlerine yapışmayacaklardır.

İzleyin: Tatar Böreği Tarifi | Erzurum Tatar Böreği Nasıl Yapılır (Pratik Tarifler)

Yoğurtlu sos için ise 2 diş sarımsağı rendeliyoruz. Daha sonra ise bir kase yoğurdun üzerine döküyoruz. Rendelenmiş sarımsakları döktükten sonra ise kasemizdekileri güzelce karıştırıyoruz. Bu sırada hamurumuz dinlenmiş olacak. dinlenmiş ve kare şeklinde kesilmiş olan hamurlarımızı makarna haşlar gibi haşlamamız gerekmekte. Bunun için geniş bir tencere alıyoruz ve içerisinde su kaynatıyoruz. Suyu kaynatırken birkaç damla sıvı yağ döküyoruz ve biraz tuz serpiyoruz. Daha sonra hamurlarımızı da tencere içerisine alıyoruz ve haşlamaya başlıyoruz.

İLGİLİ MAKALE  El açması tadında harika bir börek tarifi, yemeyen çok pişman olacak! (Kaynak: soru.com.tr)

Hamurlarımızı yeteri kadar haşladıktan sonra süzmemiz gerekiyor. Üzerinden biraz su geçirip süzüyoruz ve derin bir kap içerisine alıyoruz. Ardından da hazırladığımız olan yoğurtlu sosu da ekliyoruz ve karıştırıyoruz. En sonunda ise üzerindeki sosu hazırlamamız gerekmekte. Bunun için bir cezve içerisine hazırladığımız tereyağını koyuyoruz. Üzerine de bir miktar sıvı yağ döküyoruz ve pişiriyoruz. Pişirme esnasında ise biraz da pul biber dökebilirsiniz. Servis etmek için ise bir servis tabağına tatar böreğimizi koyuyoruz. Üzerine de hazırladığımız tereyağlı ve pul biberli sosu gezdiriyoruz.

Afiyet Olsun