Zeytin ağacı yüzyıllardan beridir kutsal kabul edilen ve çok kıymet gören bir ağaçtır. Hem meyvesinden hem de yağından istifade edildiği için diğer ağaçlardan ayrılmaktadır. Zeytinin anavatanı Akdeniz havzasıdır. Akdeniz’e kıyısı olan bütün ülkelerde çok sık yetişmekte ve yetiştirilmektedir. Özellikle Akdeniz havzasında tarım yerine geçtiği için çok ciddi bir ekonomik değerdir. Genellikle ekim ayının başından şubat ayının sonuna kadar hasadı yapılmaktadır. Ortalama olarak bir zeytin ağacı 300 ile 400 yıl yaşayabilmektedir. Ancak binlerce yıldır yaşayan zeytin ağaçlar günümüzde hala meyve vermekte ve yaşamaya devam etmektedirler. Günümüzde Akdeniz bölgesi başta olmak üzere her yerde vazgeçilmez bir lezzet durumundadır. Özellikle zeytinin yağı çok değerlidir. Yüzyıllardan beridir insanlar zeytinyağını çeşitli işlerde kullanmışlardır. Ticarette, sağlıkta, aydınlatmada, güzellikte ve daha bir sürü alanda zeytinyağından yaralanmışlardır. Ticari değeri yüksek olduğu için ekonominin vazgeçilmez bir çarkı olmuştur. İçerisindeki maddelerle insanlara şifa verdiği için sağlık alanında sıklıkla kullanılmıştır. Eskiden kandillerin yakılmasında ve aydınlatmada insanlara adeta ışık olmuştur. Bunun yanında güzellik ve cilt sağlığına da oldukça fayda sağlamaktadır.

Zeytinyağını diğer yağlardan ayıran en önemli özelliği diğer yağlara oranla insan sağlığına çok az zarar vermesi ve doğal olmasıdır. Özellikle vücudumuzdaki zararlı maddelerin neden olduğu hasarları, tahribatları önlemektedir. Genel olarak zeytinyağının faydalarını sayacak olursak;

  • Kansere karşı koruma sağlar.
  • Cilt rengini ve dokusunu korur.
  • Bağırsakların (özellikle kalın bağırsak) daha sağlıklı olmasını ve çalışmasını sağlar.
  • E vitamini sayesinde yaşlanmayı önler.
  • Karaciğerin temizlenmesini sağlar.
  • Beyin ve kemik gelişimine desteklemektedir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
  • Kalp ve damar sağlığını korumaktadır.
  • İltihapların iyileşmesini destekler.
  • Alzheimer’i engeller ve beyni korur.
  • Depresif durumları en aza indirir.
  • Sindirimi düzenler.
  • Saç bakımına çok büyük faydaları vardır.
  • Kan basıncının düzenli olmasını sağlar.
  • Kolesterol dengesini korur.

Zeytinyağı, insanların vücutlarında üretemediği ve dışardan almak zorunda olduğu evrensel yağ asitlerini (linolenik asit ve linoleik asit ) içerisinde barındırdığı için diğer yağlardan ayrılmaktadır. İçerisinde bulundurduğu bu maddeler sayesinde kalp ve beyin sağlığını korumaktadır. Kalbin daha düzenli atmasını, damarların sertleşmemesini ve kan basıncının düzenli olmasını sağlamaktadır. Ayrıca beyin gelişimine de çok faydalıdır. Özellikle çocukların küçük yaşlardan itibaren kullanması gerekmektedir. Zeytinyağı bunun yanında unutkanlığı ve alzheimeri engellemektedir. İnsanların daha az depresif duygulara girmesini sağlamakta ve rahatlatıcı bir özelliğe sahiptir. Baş ağrılarına, boğaz ağrılarına iyi gelmektedir. Ağrıyan bölgelerin zeytinyağı ile ovulması ağrıyı kesmektedir. Doğal bir ağrı kesici görevi görmektedir. Çoğu insanın yakındığı saç bakımına da birebir gelmektedir. Saçların daha doğal, parlak ve uzun olmasını sağlamaktadır. Ayriyeten saç köklerini besleyerek saç dökülme olasılığını en aza indirmektedir. Zeytinyağının bir diğer mucizevi faydası ise yaşlanmayı geciktirmektedir. Cildin daha parlak görünmesini sağlamakla beraber dokuların yenilenmesini ve onarılmasını sağlamaktadır. Düzenli kullanımı şeklinde birçok hastalığa karşı adeta koruma kalkanı görevi görmektedir. Çoğu hastalığa iyi geldiği için ilaç endüstrisinde çok sık kullanılmaktadır. Vücudu tahrip eden bir sürü zararlı maddeyle savaşarak vücudun direncini arttırmaktadır. Sofralarda adeta vazgeçilmez bir hal alan zeytinyağı çoğu yemeğe lezzetini vermektedir. Düzenli ve ölçülü kullanıldığı takdirde hiçbir zararı ve yan etkisi yoktur. Çok aşırı ve abartılı bir şekilde tüketilirse yağ oranını arttırmakta ve fazla kilo almaya neden olmaktadır. Bunun dışında safra kesesinde taş oluşumuna ve tıkanıklığa sebebiyet verebilmektedir.