Buzdolabı hayatımızı en çok kolaylaştıran ev eşyası olabilir. Sıcak yemekleri hemen tüketmek zorunda kalacağımız, soğukları ise yazın asla yiyemeyeceğimiz bir hayat hayal bile edilemez. Buzdolabı bu kadar önemli olduğu halde bazen ona kötü davranabiliyoruz. Mesela içine konulmaması gereken şeyleri koyup onu amacından saptırabiliyoruz. O yüzden buzdolabınıza ve yiyeceklerinize iyi davranın ve bunları asla buzdolabına koymayın. İşte, buzdolabına asla ama asla konulmaması gereken, konulursa hem çürüyecek hem de lezzetini kaybedecek o besinler.

Buzdolabına konmaması gereken yiyecekler

Zeytinyağı ve diğer sıvı yağlar

Zeytinyağının kuru, serin ve karanlık ortamlarda saklanması şart. Aynı zamanda diğer tüm sıvı yağlar da bu ortamlarda saklanmalı. Zeytinyağını buzdolabınızda saklarsanız katılaşır ve istenmeyen bir kıvam alır.

Bal

Bal, sonsuz faydalı bir besindir ve hem faydalarını korumak hem de lezzetini aynı şekilde muhafaza edebilmek için doğru şekilde saklanmalıdır. Balın kavanozu sıkıca kapatılır ise nerede saklandığının önemi yoktur zira balın bir son kullanma tarihi yoktur. Şekerlenmesini istemiyorsanız, balı buzdolabından uzak tutun.

Sarımsak

Sarımsak da tıpkı zeytinyağı gibi kuru ve serin bir ortamda saklanmalıdır. Buzdolabında saklanan sarımsak eninde sonunda küflenir ve filizlenir. Birazdan sayacağımız diğer besinler gibi sarımsağı da kuru ve serin “buzdolabı dışında” bir ortamda saklamanız gerekir.

Domates

Domatesi hepimiz buzdolabında saklıyoruzdur. Ancak bu da yanlış bir seçim. Buzdolabına domates koymamalısınız çünkü o kadar soğuk bir ortam domatesin olgunlaşmasına engel olur ve tadını kaybettirir. Domatesi leziz ve sağlıklı bir şekilde yemek istiyorsanız, kesinlikle buzdolabına koymamalısınız.

Patates

Patatesi bile buzdolabına koyanlar varmış dedik ve hemen uyaralım istedik. Patates, içerdiği yoğun nişasta nedeniyle çok soğuk bir ortam mesela buzdolabı gibi bir ortama girdiği zaman nişastalar nedeniyle bozulur ve şekerlenir. Bu durumun olmasını istemeyeceğimiz için en mantıklısı patatesi de serin ancak soğuk olmayan bir yerde saklamaktır. Karanlık ve serim ortamda saklayacağınız patatesleri uzun süre lezzetle tüketebilirsiniz.

Soğan

Sarımsak ve patates gibi soğan da buzdolabında saklanmaması gereken bir yiyecektir. Soğan, buzdolabına konduğunda hem soğuk hem de nem dolayısıyla küflenir. Soğanı oda sıcaklığında ve kuru bir ortamda saklamalısınız. Ayrıca patates ve soğan buzdolabında saklanmasa bile genellikle patates ile birlikte saklanır. Bu da son derece yanlış bir yöntemdir zira patates ve soğan bir arada çok hızlı çürürler.

İLGİLİ MAKALE  Kahvaltınızı şaha kaldırın! Evdeki malzemeler yapabileceğiniz müthiş biberli ekmek

Avokado

Avokado da domates gibi bir forma sahiptir ve buzdolabında olgunlaşma sürecini tamamlayamaz. Zaten avokadoyu olgunlaşmamışken aldığımızda türlü yöntemlerle olgunlaştırmaya çalışıyoruz. Bu nedenle buzdolabında tutmak fayda değil zarara sebebiyet verecektir. Avokadoyu da buzdolabından çok uzaklarsa saklamanızı öneririz.

Fesleğen

Fesleğen de kesinlikle buzdolabında saklanmaması gereken bir bitkidir çünkü içeride bulunan yiyeceklerin tat ve kokusu fesleğene siner ve bu da oldukça mide bulandırıcı olabilir. Ayrıca içine girdiği yemeğin de tüm lezzetini kaçırır. Fesleğeni saklamanın en doğru yolu, bir kavanozun içinde içerisi su dolu vaziyette saklamaktır.

Ekmek

Ekmek de buzdolabına konulmaması gereken çok önemli bir yiyecektir. Eğer ekmeği saklamak istiyorsanız dondurucuda saklayabilirsiniz. Donmuş ekmeği çıkarıp iyice çözülünce hafif ısıttığınızda ekmek eski formuna dönecektir ancak buzdolabında ekmek saklayıp sonra onu o şekilde yemek hiç de mantıklı bir tercih sayılmaz. Ayrıca, eğer çok kalabalık değilseniz ekmeği tüketeceğiniz kadar almanızda fayda var çünkü bu konuda önemli ölçüde bir israf söz konusu. Ekmeği birkaç gün küflenmeden saklayabildiğiniz için de böyle bir alternatife hiç ama hiç gerek yok.