Bugünlerde sürekli olarak Türk lirasının değerini konuşuyoruz. Ancak biraz daha geçmişe gidip, banknotlarımızın nasıl tasarlandığına hiç baktınız mı? Bu yazımızda sizlere ilgin tasarımlara sahip Türk lirası banknotlarını göstereceğiz.

Paranın üstüne basılan resimler ve illüstrasyonlar, o ülkenin tarihini ve o ülkenin insanını anlatmaktadır. Türkiye tarihini de bu eski banknotlara bakarak bulabilirsiniz.

1. Bir Türk Lirası (1927-1939)

Bu banknot o yılları çok güzel bir şeklde anlatmakta. Tasarım itibari ile biraz dolara benzese de arka tarafta Ankara Kalesi ve Meclis binası, ön tarafta da çift süren bir çiftçi. Aslında o yılların Türkiye’sini gözler önüne seriyor.

2. Beş Türk Lirası (1927-1937)

Yine Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk zamanları anlatan bir banknot. Bu banknotta kurt resmini görüyoruz. Bu resimleri ise GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK, bizzat kendisi yaptırtmıştır. Bu durum da ATATÜR’ün Türk tarihine ne kadar düşkün bir lider olduğunu gösteriyor.

3. Yüz Türk Lirası (1927-1939)

Yeni kurulmuş bir ülke ve sanayi devriminin başları. Bu yüzden de ülkeyi raylarla örmek oldukça önemliydi. Bu banknotta da Sakarya demiryollarından bir fotoğrafı görüyorsunuz.

4. Elli Türk Lirası (1938-1952)

Aslında ikinci nesil banknot diyebiliriz.İlk banknotlar 1927 yılları civarında basılmıştı. Bununla beraber de 1930’lu yılların sonuna dek kullanılıştı. O dönemden sonra ise ikinci nesil banknotlar ortaya çıktı. Bu banknotta ise başkentimiz Ankara’nın tatlı keçilerini görüyoruz. Ayrıca bu banknotu ayıran bir diğer özellik ise menekşe renginde olması.

5. Beş Yüz Türk Lirası (1940-1946)

İşte karşınızda İsmet İnönü’nün olduğu ilk banknotlar. O dönemlerde cumhurbaşkanının resmi, banknotlara basılırdı. Ancak bu durum biraz sorun olunca İsmet İnönü, “Halk cumhurbaşkanını padişahtan daha az kudretli bellemesin diye Atatürk’le birlikte bu kararı verdik.” diye bir açıklamada bile bulunmuştu.

6. On Türk Lirası (1942-1950)

Cumhuriyetimizde köylü insanlara oldukça fazla değer verilirdi. Bu banknotta da göreceğiniz gibi 3 kadın köylü 10 Türk lirası banknotunda bulunmakta. Ayrıca bu banknot güzel bir kırmızı tona sahip.

7. Yüz Türk Lirası (1942-1946)

Bu banknot ile ilgili çok fazla bir bilgi mevcut değil. Üstünde de üzüm salkımı tutan bir kız çocuğu görüyorsunuz. Bu kızın da kim olduğu maalesef bilinmiyor.

İLGİLİ MAKALE  Tiktok'tan nasıl para kazanılır? (Kesin yollar)

8. Bin Türk Lirası (1946-1953)

100 Türk lirası değerindeki bu banknotun üzerinde izcileri görmekteyiz. Atatürk, gençliğin devrimleri benimsemesini istemiştir. Bu yüzden de her geçiş töreninde izciler de yer almıştır.

9. On Türk Lirası (1979-1987)

Atatürk’ün çocukları ne kadar sevdiğini her Türk genci biliyordur. Bu banknotların üzerinde de bu durum açıkça belirtilmiştir. Bu banknotlarda Atatürk’e çiçek veren 3 çocuk bulunuyor.

10. Bin Türk Lirası (1986-1992)

Türkiye Cumhuriyeti tarihine ait olmayan tek kişi bu banknotlarda bulunuyor. Fatih Sultan Mehmet’in bulunduğu bu banknotlar oldukça özeldir. Ayrıca Fatih Sultan Mehmet Han, Türk lirası banknotlarına basılan tek padişahtır.