Kendimizde ya da çevremizde ki insanlarda sıklıkla duyduğumuz cümlelerden bir tanesi olan yorgunluk hissi, son dönemlerin en popüler rahatsızlıklarından bir tanesi oluyor. Kişinin yaşam kalitesinin bir hayli düşmesine neden olan yorgunluk hissi, tüm gün boyunca enerji düşüklüğüne ve aktif olmayan bir yaşama neden olmaktadır. Yaşanılan kronik yorgunluğun esasında belli başlı nedenleri bulunmaktadır. Bu nedenlerin halledilmemesi kişinin tüm hayatı boyunca her güne yorgun başlamasına neden olacaktır. Haberimizin bu bölümünde Psikolog Beyhan Budak’ın anlatımıyla kronik yorgunluğun altında yatan nedenleri inceleyeceğiz…

Yorgunluk halinin altında psikolojik nedenler yatıyor olabilir!

  • Uzun zamandır yaşanılan yorgunluk hissiyatının altında çeşitli psikolojik problemler yatıyor olabilir. Uzun zamandır yaşanılan yorgunluğu psikolojik boyutunu araştırmadan evvel fiziksel muayeneden geçmek son derece önemlidir. Fiziksel olarak herhangi bir problem bulunmadığı taktirde yine de kişi kendini mutlak suretle yorgun hissediyorsa o noktada yaşanılan yorgunluğun artında psikolojik bazı nedenlerden kaynaklanabilmektedir.
  • Psikolojik yorgunluğun belki de en temel sebeplerinden bir tanesi kişinin kendine yeteri kadar iyi bakmamasından kaynaklanmaktadır. Bu noktada kendi bedeninizin ihtiyaçlarının farkına varmanız ve istekleri doğrultusunda bir yaşam çizmeniz ya da bedeninize gerekli özveriyi sağlamanız sağlıklı bir psikoloji için son derece önemlidir. Bedenimizi lüks bir araç gibidir ve sürekli olarak ilgi görmek ister.
  • Hayatın her alanında hepimizin sahip olduğu çeşitli roller bulunuyor. Bu rollerde iş hayatında, aile hayatında, sevgilinizin yanında gerçek olarak karakterinizi yansıtıp yansıtamadığınızı ölçmeniz son derece önemlidir. Karakterinizi hemen hemen her alanda yansıtabilmeniz ve gerçek kimliğinizle hareket etmeniz kendinizi yaşam içerisinde iyi hissetmeniz için önemlidir. Bu durum itibarıyla toplum içerisinde olduğunuz rollere bakmanız ve bu noktada eksik gördüğünüz yerleri tamamlamanız kendinizi çok daha iyi hissedeceğiniz için önemlidir.
  • Bedensel ve ruhsal açıdan yorgun hissedilmesinin en büyük nedenlerinden bir tanesi de kişinin memnun olmadığı durumların farkına varamamasından kaynaklanmaktadır. Hayatınızda memnun olmadığınız sorunlarla yaşamaya devam ediyorsanız bu ister istemek beyin fonksiyonlarının meşgul olmasına neden olurken, insan zihni büyük bir yorgunluğun içerisine kendisini bırakmış olacak. İnsan zihni kendini yenileyemediği zamanlarda kapanma durumuna gelerek büyük bir yorgunluk halinin kişi üzerine çökmesine neden olmaktadır. Bu durum itibarıyla var olan sorunlarınızın farkına varıp ve akabinde bu sorunlarınızı çözme gayreti içerisinde olduğunuzda zihniniz berraklaşacağı için kendinizi çok daha iyi hissetmenize yardım olacaktır.
  • Bilhassa ilerleyen yaşlarda kişinin çok daha farkına vardığı durumların başında kendine değer vermesi gerektiği geliyor. Bu durum itibarıyla kişi başka ortamlara girdiği zaman kendini değiştirmek yerine, uyum sağlayabildiğini ya da sağlayamadığının farkına vararak gereksiz bir değişimin içerisinde bulunmaması önemlidir. Sevdiğiniz insanlarla buluşmak, zevk aldığınız sohbetlerin içerisinde olmak, sevdiğiniz yemekleri yemek size her zaman çok daha iyi hissettirecek ve hayatı kendiniz için yaşadığınız farkına varmanıza neden olacaktır.
  • İnsanı en çok yoran durumların başında da kendisi için değerli olmayacak durumlar için çok fazla uğraşma eğiliminde olmasıdır. Uğraştığı şeylerin hayatına katkısı bir hayli azdır. Bu diğer insanları memnun etmek olabilir, bir insanın mutluluğu için istemediği bir yere gitmek olabilir bu gibi bir durumun içerisinde olduğunu düşünüyorsanız hayatın içerisinde mutlak suretle yorgunluğunuzun devam edeceğinin bilincinde olmanız önemlidir. Kendinize iyi gelen durumların ve olayların peşinden gitmek, size her zaman değer katacak ya da keyif almanızı sağlayacak iletişimlerin, işlerin içerisinde olmanız tüm yorgunluğunuzun gitmesini sağlayacaktır.
İLGİLİ MAKALE  Cansu Dere'nin boyunu biliyor musunuz?

Video: HEP YORGUN HİSSEDİYORSAN BU VİDEOYU İZLE