Saç bakımı düşünülenden çok daha önemli olan ve aksatılmadan yerine getirilmesi gereken bir bakım türüdür. Doğu bilinen yanlışlar sebebiyle ise de saç bakımı pek istediğimiz gibi sonuçlanmaz. Nemlendirmek isterken kurumasına neden olduğumuz saçlar, yağlanmasın diye uğraşırken iki kat yağlanan saçlar ve güzel bir şekil vermek isterken kırıklar ile baş başa kalınan anlar. Kısacası saç bakımı kadar bu bakımın doğru uygulanması da oldukça önemli bir konudur.

Saçları iki kat yağlandıran hata

Saç bakımında doğru bildiğimiz yanlışlar, saçların olması gerekenden çok daha fazla yağlanmasına neden olabiliyor. Aslında saçların yağlı olması iyi bir şey olsa da, fazla yağlı olması değil. Saçlarınızda yağ dengesi olmadığı zaman, yağsız saçlar kadar aşırı yağlı saçlar da kırılma ve hatta dökülme gibi sorunlar ile karşı karşıya kalmamıza neden olacaktır. Bu nedenle de saç bakımı yaparken hem doğru ürünü tercih etmeliyiz hem de bu ürünü doğru şekilde uygulayabiliriz. Ve işte bu durumda doğru sanarak yaptığımız işlemler hata olarak karşımıza çıkar ve saçlarımızı düzenli halde yıkasak da yağlanmanın geçmemesine ve saçlarımızın kirli görünmesine neden olur.

Saç bakımı esnasında sürekli tekrarlanan ve bu nedenle yağlanmaya sebep olan hatta yağlanmayı iki katına çıkaran hatalardan biri ise saçlarda nem dengesini sağlamak adına kullandığımız saç kremlerini saç dipleri yerine saç uçlarına uygulamak. Saç diplerine ulaşamayan saç kremleri özümsenemeyerek burada yağlanmalara neden olur. Aynı zamanda kremden istediğiniz verimi alamayacağınız için yalnızca bakım yaptığınız düşüncesi ile bakımı gerçekleştirmeden banyodan çıkarsınız. Saç kremi kullanırken bu durumun yaşanmasını önlemek için saçlarınıza masaj yaparak saç kremi uygulamak ve orta seviyede baskılar ile saç diplerine doğru krem uygulamak faydalı olacaktır. Saçlara kullanılan medikal ya da doğal bakım ürünlerinin tamamı saç diplerine uygulanmalıdır.

Saçları yağlandıran hatalar

Saçların yağlanmasına neden olan tek hata saç kremi kullanımı değil maalesef ki. Saç bakımı yaparken günlük hayatta sürekli uyguladığımız bazı alışkanlıklar da hata olarak karşımıza çıkmakta. İşte saç bakımı konusunda doğru bilinen yanlışlar:

Saçları çok sıcak su ile yıkamak

İLGİLİ MAKALE  Yağlı saçlar için kesin çözüm (Kaynak: izlehaber.com)

Banyo esnasında ya da tekil olarak saç bakımı uygularken en sık yapılan hata kullandığınız suyun fazla sıcak olmasıdır. Aşırı sıcak su saç diplerinde bulunan hücrelere zarar verir ve düzgün çalışamayan bu hücreler ile bezler yağların emilimini tam olarak gerçekleştiremediğinden saçlardan yağlanmalar meydana gelir. Saçları yıkarken uygun sıcaklık 40 derece olmalıdır.

Musluk suyu kullanmak

Aslında banyo yaparken, duş alırken ya da saçlarımızı yıkarken en çok kullandığımız yöntem musluk suyu kullanmaktır. Ancak musluk suyu içeriği sebebi ile saçları etkileyerek yağlanmaya sebep olur. Onun yerine kaynatılmış ya da filtre ile arıtılmış sular kullanmak çok daha sağlıklı olacak ve de sonraki gün saçlarınızın hala temiz kalmasını sağlayacaktır.

Closeup on young woman combing hair

Çok sık saç taramak

Saçların sık sık taranması tarak üzerinde kalan önceki taramaya ait kirlerin ya da sonrasında havadan toplayacağı kirlerin sürekli olarak saça temas etmesine neden olur. Ayrıca saç folikülleri fırçalardan etkilenerek aktif çalışma yetisini yitirmeye başlar. bu da saçların yağlanması sorununu ortaya çıkarır. Saçlarınızı tararken ayrıca dikkat edilmesi gereken konu, saçları daha çok açan fırçalar yerine tarak kullanılması. Tarak fırça kadar etki etmeyeceği için foliküllere zarar da vermemiş olur.

Yastık kılıflarını sık sık değiştirmeye özen gösterin

Yastık kılıfları saçlara direkt olarak temas etmesinden kaynaklı olarak saçtaki yağları emerler. Daha sonra ise saçlarınızdaki yağı emmiş olan yastık kılıflarına saçınızın temas etmesi ise fazlalık yağların daha kirli bir yapıda saçınıza tekrar bulaşması demek olacaktır. bu nedenle yastık kılıflarınızı sık sık değiştirerek her seferinde temiz kullanmak saçlarınızda yağlanmayı azaltmaya yardımcı olacaktır.

Saçlarınızın iki kat yağlandığını düşünüyorsanız, muhtemelen saçınızın doğal yağlarının dengesi bozulmuş olabilir. Bu, saç derisinizin çok fazla yağ üretmesine ya da saçlarınızın çok az yağ emmesine neden olabilir.

Saçlarınızın iki kat yağlandığını düşünüyorsanız, aşağıdaki adımları deneyebilirsiniz:

  1. Saçınızı daha sık yıkayın: Eğer saçınızı çok sık yıkamazsanız, saçınızın doğal yağları birikmeye devam edebilir ve saçınızın iki kat yağlandığını hissedebilirsiniz. Saçınızı haftada bir kez yıkamaya çalışın veya saç derinizin ürettiği yağı azaltmaya yardımcı olabilecek bir şampuan kullanın.
  2. Saçınızı doğru şekilde tarayın: Saçınızı tararken, saçınızın doğal yağlarının dağılmasını sağlamaya çalışın. Saçınızın uçlarından başlangıç yaparak tarayın ve saçınızın doğal yapısına uygun bir tarak kullanın.
  3. Doğru ürünleri kullanın: Saçınızın iki kat yağlandığını düşünüyorsanız, muhtemelen saçınızın doğal yağlarının dengesini bozan ürünler kullanıyor olabilirsiniz. Saçınızın yağını azaltmaya yardımcı olabilecek ürünler kullanmayı deneyin, örneğin yağsız şampuanlar ve saç kremleri.