İnsan vücudu her daim karmaşık yapısı ile bitmeyen bir araştırma konusu olmuştur. Doğada bulunan bazı besinlerin bazı insanlarda bıraktığı ve genel olarak hepimiz üzerindeki etkileri de bu araştırma konularına dahil oldu. Aslında bu araştırmalar besinlerden aldığımız değerlerin önemini arttırmasa da, neyi neden yediğimizi bilmek her zaman daha sağlıklı bir durum olarak karşımıza çıkıyor. İşte bu sağlıklı yaşam bilinci kapsamında merak edilenlerden birisi de magnezyumun neden önemli olduğu.

Magnezyum neden önemli?

Magnezyum, gıda maddelerinden aldığımız besinler arasında yer alan ve yetişkin bir bireyin günlük olarak alamsı gereken değerlere sahip bir mineraldir. Vücut kendi başına magnezyum üretemez ve bu nedenle de magnezyumun gıdalardan temin edilmesi gerekmektedir. Bu gerekliliğin en büyük sebebi ise DNA ve RNA oluşumunda görev almasıdır. Magnezyum insan vücudunda protein yapımında görev alır. Bu da bizlere gerekli olan proteinin alınması için öncelikle magnezyum alınabilmesi gerek demek.

Magnezyumun en önemli görevlerinden birisi de beyinde yer alan ve hücreler arasında iletişim sağlayan sinirlerin işleyişine devamlılık katmasıdır. Yani vücudun yaşamaya devam edebilmesi için oldukça önemli bir mineraldir. Kas ve sinir hücrelerinin doğru şekilde çalışmasını sağlar ve aynı zamanda kasların gevşemesini sağlar. Magnezyum kan şekerinin kontrol altında kalmasını sağlatarak şeker hastalığından korur ve bir yandan da tansiyonu dengede tutar. Magnezyum, vücutta biyokimyasal işleyişleri düzenleyen 300’den fazla enzimin işlevlerini yerine getirmesine yardımcı olur. Kısacası magnezyum bir insanın sağlıklı bir şekilde yaşayabilmesi için alması gereken bir mineraldir.

Günlük ne kadar magnezyum tüketmek gerek?

Yetişkin bir insan için belirlenen değerlere bakıldığı zaman, vücudun 25 gr kadar magnezyum içerdiği görülmektedir. Bu değerin üzerine çıkılması, magnezyum alınmaması kadar tehlikeli bir durumdur. Aynı zamanda bu değer depolama değeridir. Yani vücuda fazladan alınan magnezyum vücut içerisinde depolanır ve üst sınırı 25 gramdır. Yetişkin bir bireyin günlük olarak tüketmesi gereken magnezyum miktarı ise 400 mg’dır.

Magnezyum eksikliğinin 8 belirtisi

İşlevlerine bakılarak önemi anlaşılabilecek olan magnezyumun vücutta eksikliğinin oluşması ise belirli sorunlara yol açmaktadır. Yeteri kadar magnezyum alımı sağlamayan ya da sağlayamayan bireylerde bu sorunlar ile karşılaşılır. Kimileri günlük sorunlar gibi karşımıza çıksa da her biri birbirinden daha ciddi sorunlara yol açabilecek olan magnezyum eksikliği belirtileri ise şu şekilde:

İLGİLİ MAKALE  Ağrı kesici kullanmanıza gerek olmayabilir! Baş ağrısını kesen besinler

Saç dökülmesi

Magnezyumun vücutta yeteri kadar tutulamaması ve yeteri kadar alınamaması saç dökülmelerini beraberinde getirir. Bir anda başlayan saç dökülmeleri sadece bir saç kökü sorunundan fazlası olabilir, kan değerlerini ölçtürerek bu soruna magnezyumun sebep olup olmadığını anlayabilirsiniz.

İştahsızlık

Vücutta yeteri kadar magnezyum bulunmaması, yeteri kadar besinin öğütülüp enerjiye dönüştürülememesi demek. Bu durum da iştahsızlığa neden olacak ve canınızın herhangi bir şeyi istemesini engelleyecektir. Doğal olarak işlenmemiş olan gıda yerin yenisinin gelmesini beyin kabul etmeyecektir.

Unutkanlık

Magnezyumun sinir hücreleri üzerindeki etkisi aynı zamanda beyni genç tutmayı da sağlar. Fakat yeteri kadar magnezyum alınamaması halinde beyne gitmesi gereken sinyaller de bu bağlamda etkileneceği için beynin çalışması da etkilenecek ve unutkanlık gibi sorunlar baş göstermeye başlayacaktır.

Ani tansiyon değişimleri

Magnezyumun görevlerinden biri de tansiyonu dengede tutmasıdır. Yeteri kadar magnezyumun alınmaması ise tansiyonun dengesini bozacak ve sürekli olarak çıkıp düşen bir tansiyona sahip olmanıza yol açacaktır. Bu sorun aynı zamanda kan şekerinin de dengelenmesi ile ilgili karşımıza çıkar.

Depresyon hissi ve sinir hali

Magnezyum yeteri kadar alınmadığı zamanlarda depresyona girmek daha kolaydır. Beyin ve hücreler arasında iletişimin sağlanmasına yardımcı olan magnezyum beyni dinç tuttuğu zaman kaslar da çalışmaya balar ve vücut kendini zinde hisseder. Bu enerjiklik hali olmadığı zaman ise etkileri fiziksel olduğu kadar ruhsal da olabilir.

Uykuya dalma konusunda güçlük

Magnezyum bir çok alanda yer alan ve biyokimyasal işleyişi destekleyen bir mineral çeşidi olması ile ön plana çıkar. Uyku gereksinimi geldiği zaman da bu uykunun sağlanması için gerekli enzimlerin salgılanmasına yardımcı olan magnezyum olmadığı zaman ise uykuya dalmak normalde olduğu kadar kolay olamamış oluyor.

Tırnakların uzamaması ve kırılması

Magnezyum vücutta D vitaminin de işlenmesine yardımcı olur. Kas ve kemikleri güçlendirmeye yardımcı olan D vitamini magnezyumun eksikliğinde yeteri kadar işlenemez ve bu da daha kırılgan bir kemik yapısına yol açar. İnsan vücudunda kemiklerin deri dışında bulunduğu tek alan olan tırnaklarda değişimler de bu şekilde bize sinyal verebilir. Magnezyum eksikliğinde tırnaklar daha çok kırılır ve uzamaları durur.

İLGİLİ MAKALE  Magnezyumun faydaları. Magnezyum eksikliğiniz varsa dikkat!

Kalpte çarpıntı ve ritim bozukluğu

Kalp atışlarında etkili olan kan ve kan şekeri değerlerinin dengesi bozulduğu zaman bu durum kalp krizi riskine kadar gidebilir. Kan şekeri miktarını dengeleyen magnezyumun eksikliği ise kan şekerinin fazla yükselmesi ve fazla düşmesi gibi sorunlara yol aarak aklp ritminin bozulmasına, kalp çarpıntılarına ve hata kalp krizine yol açabilir.