Geçmiş yıllardan bugüne kadar adeta bir kültür kıvamına gelen kına bilhassa yeni evlenen kızların kına gecelerinde ellerinin içerisine yaktıkları bir gelenektir. En yakını olan arkadaşının kınası olduğu için eline kına yakmak zorunda hissedenler fakat kınayı sevmeyenler ise, soluğu kınayı elden nasıl çıkarırım sorusunu aramakla geçirmektedir. Peki ya sahiden kına nasıl çıkar?

Kınanın çıkması için ne yapılmalıdır?

Günümüzde modern şekillerde bile kullanılan kına, bir dönem oldukça popüler olmuştu. Özellikle yazlık yerlerde hint kınasını şekilli yaptırarak birçok kadın ellerini süslemişlerdi. Bu modellerin çıkma döneminde ise herkes yolu nasıl çıkarabilirim de aradı. Peki deforme olan kınayı, ele zarar vermeden nasıl çıkarabiliriz? Kına ilk yapıldığında güzel görünse de, etkisini yitirmeye başladığı zamanlarda rengini kaybedip solgun olduğunda bir o kadar kötü görünüme sahip olmaktadır. Ele herhangi bir zarar vermeden, deforme olmuş kınayı çıkarmak için şu adımları izleyebilirsiniz…

Limonlu karbonat ile kınayı çıkarın

Limonu temiz bir kabın içerisine sıkın ve ardından macun kıvamına gelene dek karbonat ekleyin. Bu aşama iki malzemeyi de karıştırmayı unutmayın. Kına olan bölgeye, maske olacak şekilde sürün. 10 dakika bekledikten sonra, ele tahriş vermeden güzelce ovalayın ardından su ile güzelce durulayın. Bu işlemi uyguladıktan sonra, deforme olmuş kınayı elinizden çıkartma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Doğal formül zeytinyağı ile deforme olmuş kınayı çıkarın

En bilinen ve en çok tercih edilen formüllerden biri olan zeytinyağını, rengi solmuş kınaları çıkarmak için kullanabilirsiniz. Doğal kaynak zeytinyağı, emilgatör görevini üstlenerek ciltten kınanın ayrılmasını sağlamaktadır. Kınalı bölgeye sürülen zeytinyağını ovalayarak sürmeniz taktirde, kınalı bölgeye zarar vermeden kınayı cildinizden çıkarabilirsiniz. Kına cildinizden çıkana kadar, bu işlemi tekrarlamanız gerekmektedir.

Tuzlu su kınayı çıkarabilmektedir

Tuzlu su kınayı istenmeyen bölgeden çıkartabilmek için en etkili yöntemlerden bir tanesidir. Tuzlu suda, kına olan bölgeye 20 dakika bekletmek kınalı bölgenin arınmasına yardımcı olacaktır. Kına çıkana kadar bu işlemi devam ettirmeniz gerekmektedir. Bu işlemi uyguladıktan sonra ellerinize nemlendirici krem sürmeyi ihmal etmeyin.

Diş macunu ile deforme kınayı çıkarın

Elinizde solgun bir halde duran kınayı çıkartmak için diş macununu kullanabilirsiniz. Kına olan bölgeye kalın bir tabaka şeklinde diş macunu sürün ve ardından diş macunun kurumasını bekleyin. Kuruyan diş macununu yavaşça ovalayarak elinizi yıkayın.

Takribi olarak kına elden ne kadar sürede çıkmaktadır?

Ele yakılan kına, kınanın cinsine ve yakılan miktarına göre değişkenlik göstererek farklı zaman dilimlerinde elden çıkmaktadır. Fakat bir zaman dilimi söylemek gerekirse takribi olarak 1 ay kadar bir süre içerisinde çıkmaktadır. Kına yaktıktan sonra direkt olarak, kına yakılan bölgeden kurtulmak istiyorsanız yukarıda bulunan maskeleri deneyerek, istenmeyen kınadan kurtulabilirsiniz.

Kına gecelerinde neden kına yakılır?

Türk geleneğine göre hazırlanan kına gecesi merasimlerinde olmazsa olmazı kına yakmak, Anadolu başta olmak üzere her aile görüşünde yapılmaktadır. Mazisi çok eski olan kına yakmanın eski düşüncelere göre, evlenecek olan yeni eşlerin ömürleri boyunca birbirlerini sevmeleri, birbirlerine her zaman sevgi ve saygıyla bağlanmalarının sembolü olarak yakıldığı düşünülmektedir. Aynı zamanda, kına yakmanın yeni evlenecek çifti kötü enerji ve nazardan koruyacağına inanılır. Gelin başta olmak üzere, kına gecesinde bulunan tüm misafirlere kına yakılarak bu günün kutlanması anlamına gelmektedir. Aynı zamanda kına yakmadan evvel, kına eşliğinde “Yüksek yüksek tepelere ev kurmasınlar” şarkısı da hep bir ağızdan söylenmektedir.