Kilo vermek için son dönemlerde sağlıklı yaşama dar birçok fikir ortaya atıldı ve sonuç olarak ise bazı gıdalara karşı artık önyargı ile bakılmaya başlandı. Özellikle karbonhidrat bazlı gıdaların kilo aldırıcı özelliği olduğunun bilinmesi ile ekmek tüketim popülerliğini kaybetti ve kilo vermek isteyen bireyler ekmeklerden uzaklaşmaya, tüketirlerse bile glütensiz ekmekleri tüketmeye başladılar. Fakat her ekmeğin içeriği aynı olmadığı için ve karbonhidrat alımı da önemli olduğu için ekmek yemeyi kesmek de yanlış bir durum.

Kilo verdiren ekmek olur mu?

ekmek denilince diyet yapanların ve sağlıklı yaşamı hayatlarının merkezine koyanların aklına bir öcü görüntüsü gelmekte. İçerdiği karbonhidrat yapı ile beyaz unlu ekmek olarak aldığımız ekmeklerin kilo almaya neden olduğu doğru. Fakat her ekmeğin etken maddesi aynı olmadığı için tüm ekmekler aynı şekilde kilo aldırır diyemeyiz. Aynı zamanda miktarı doğru ayarlandığı zaman da ekmek kilo almanıza değil, daha dengeli bir şekilde kilo vermenize yardımcı oluyor.

Ekmeklerin yapılarına göre tercih edilmesi ve doğru miktarda kullanılması ile yüzyıllardır bilinen ve kiloya neden olduğu iddia edilen ekmekler ile kilo vermek hem mümkün, hem de diyeti destekleyerek daha lezzetli bir diyet listesi hazırlamanıza yardımcı olur. İçerisinde farklı vitamin ve mineral grupları barındıran çeşitli ekmekleri tüketmek bu faydadan yararlanmanıza yardımcı olacaktır.

Önemli not: Yemeğinizde fazla miktarda tüketilirse kilo almanıza neden olabilir.

Kilo verdiren sağlıklı ekmekler

Her ekmek kilo aldırmayacağı gibi bazı ekmek çeşitleri de kilo vermeyi destekler ve içerdikleri sağlıklı yapı ile vücudu hem korur hem geliştirir. İşte kilo vermeye yardımcı olan sağlıklı ekmek çeşitleri:

Çavdar ekmeği

Çavdar ekmeği ülkemizde genellikle sağlık sorunları yaşayan bireylere doktorları tarafından önerilen bir ekmek türü olarak karşımıza çıkar. Çoğu kişi tarafından tadı beğenilmediği için kullanılmasa da çavdar ekmeği yüksek lif içeren yapısı ile hem enerji verir hem de kilo vermenize yardımcı olur. Aynı zamanda lifli yapısından dolayı bağırsaklarda çalışma düzeni oluşturan çavdar ekmeği B vitamini ve demir gibi besin maddeleri açısından zengin oluşu ile diyet listenize ve kahvaltı sofralarınıza korkmadan ekleyebileceğiniz bir ekmek türü.

İLGİLİ MAKALE  Beyaz ekmek yerine ekşi mayalı ekmek yersek (Kaynak: soru.com.tr)

Tam buğday ekmeği

Çoğu zaman aradaki farkı anlamak zor olduğundan tam buğday ekmeği ve çavdar ekmeği birbiri ile karıştırılan ekmeklerdir. Ancak tam buğday ekmeği normal bir ekmeğin yalnızca değişik renkte türü gibi görünürken çavdar ekmeğinin üzerinde pürüzlü çavdar yapısı vardır. Tam buğday ekmeği beyaz unlu ekmeğe oranla daha z kalori içermektedir ve bu nedenle diyetlerde kullanımı ile daha az kalori alımı sağlar. Rafine edilmemiş bir ekmek türü olduğundan az tüketimi ile çok tokluk hissi sağlar ve bu sayede gün içerisinde gıda alımı isteğini de keser. İçerdiği vitamin ve mineraller ile en sağlıklı ekmek unvanını taşımaktadır ve bunu sonuna kadar hakeder.

Tam tahıllı ekmek

Tahıl yönünden en zengin ekmek ola ta tahıllı ekmek; yulaf, çavdar, arpa, buğday ve mısır gibi yararlı besinler açısından zengindir. Sindirim sistemini düzenleyen ve sindirim kolaylığı sağlayan tam tahıllı ekmekler aynı zamanda kalp ve damar sağlığı açısından da önemli ekmek türleridir. Damarlarda biriken yağların yakılmasını sağlar ve damarları genişletip rahatlatarak kan dolaşımını hızlandırır.

Yulaflı ekmek

En önemli lif kaynaklarının başında gelen yulaf, glisemik indeksi düşük bir besin olmasından dolayı ve aynı zamanda da tokluk hissini en üst seviyeye taşımasından dolayı çokça tercih edilen bir ekmektir. Yulaflı ekmek aynı zamanda kalp sağlığına olan faydaları ile en sağlıklı ekmek çeşitleri arasında sayılmaktadır.