Ekmek, çeşit çeşit tahıl unlarından yapılan, un, su, tuz ve mayanın birleşimiyle harmanlanarak ocak üzerinde, fırında, tandırda, tepsi üzerinde her şekilde pişirilme olanağı bulunan bir yiyecek çeşididir.

Ekmek Nasıl Yapılır?

Ekmek üç şekilde oluşmaktadır. Öncelikle yoğurma işlemi yapılır, ardından yoğurulan hamur mayalanmak için bekletilir. Daha sonra mayalanan hamur pişirilir ve hazır hale gelir. Mayalama için bekletmenin sebebi hamurun ekşiyip kabarmasını sağlamaktır. Ekmek için yoğurulan hamur, hamura katılan su ve un oranına göre 3 farklı çeşide ayrılmaktadır.

Bu çeşitler şunlardır;

  • -%65’i sudan oluşan lüks ekmek hamuru
  • -%60’ı sudan oluşan ekmeklik hamur
  • -%40-45 arası sudan oluşan çörek hamuru

Hamurun yoğurma şekli aynı olsa dahi içerisine katılan suya göre hamurun ismi değişmektedir. Bu yüzden içerisinde katılan su miktarı hamurun yapımı sırasında önemlidir.

1 dilim ekmek kaç kalori?

1 dilim ekmek kaç kalori?

Ekmeğin Bileşenleri Nelerdir?

Ekmeğin içerisinde su, protein, glüsit, lipit, madeni tuz gibi bileşenler bulunmaktadır.

Bu bileşenlerin yüzdelikleri şu şekilde oluşur;

  • Protein %6-8
  • Su %30-40
  • Glüsit %50-55
  • Lipit %0,4-0,8
  • Madeni tuz %1,5,2

Ekmeğin içerisinde bulunan bileşen miktarları bu şekildedir. Ekmeğin pişeceği fırının sıcaklık derecesi ise 260-270 derece olmalıdır. Ekmeğin kalitesi hamurun içerisine katılan suya ve pişirme süresine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Ekmek fırından çıktıktan 6 saat sonra yenilmelidir. Aksi halde sindirimi zor olacaktır.

Ekmek açık havada bekledikçe sertleşir ve bayatlamaktadır. Bunun sebebi ise ekmek içerisindeki maddelerin durdukça değişikliğe uğramasından kaynaklanır. Ekmeklerin lezzetli olması için iyi pişmesi gerekir bu yönden pişme süresi çok önemli olmaktadır.

Ekmeğin Kalorisi Kaçtır?

Ekmeklerin çeşitlerine göre kalori miktarları da değişiklik göstermektedir. Ekmeğin kalorisini etkileyen şey ise hamurun içerisindeki undur.

Ekmekler kalorilerine göre şu şekildedir;

  • 1 dilim beyaz ekmek 90 kaloridir
  • 1 dilim kızarmış ekmek 35 kaloridir
  • 1 dilim tost ekmeği 75 kaloridir
  • 1 dilim tam buğday ekmeği 65 kaloridir
  • 1 dilim kepekli ekmek 60 kaloridir
  • 1 dilim çavdar ekmeği 75 kaloridir
  • 1 dilim mısır ekmeği 105 kaloridir

1 dilim ekmek ortalama 20-25 gram arası gelmektedir. Ekmek tüketirken miktarları da önemlidir. Yeterli düzeyde tüketmek daha faydalı olacaktır. Aksi halde kilo alma ve yağlanma, vücutta rahatsızlık gibi belirtiler olabilir.

İLGİLİ MAKALE  Kiraz kilo aldırır mı?

İzleyin: Zayıflamak için günde kaç kalori almamız gerekir?

Ekmek Çeşitlerinin Faydaları Nelerdir?

Kepek ekmeği kullanan kişilerin kullanma sebebi genellikle kalorisinin beyaz ekmeğe göre daha az olmasıdır. Ancak bu bilgi doğru değildir. Çünkü beyaz ekmek ve kepek ekmeğinin kalorileri neredeyse eşittir. Kepek ekmeğinin iştah azaltma, bağırsakları çalıştırma, kilo vermeye destek olma meme kanserini önleme gibi faydaları bulunmaktadır.

Tam buğday ekmeği yapımı sırasında buğdayın öğütülmeden kullanılmasından dolayı sindirim yavaşlamaktadır. Vücuda enerji verir, kabızlığı önler, felç riskini azaltır, kalp hastalıklarına iyi gelmektedir.

Çavdar ekmeği ise en faydalı ekmeklerin arasında yer alır. İçerisinde yüksek miktarda protein, demir, folik asit, potasyum içerdiğinden vücuttaki kötü kolesterolün atılmasına yardımcı olur. Lif içeriğinin yüksek olmasından dolayı uzun süre tokluk sağlar ve bağırsakları çalıştırır. Kan şekerini dengeler ve vücutta fazla yağın depolanmasına engel olur.

Beyaz ekmek ise en çok tüketilen ekmek olsa da diğer ekmeklere oranla besleyici özelliği oldukça az miktardadır. Beyaz ekmeğin içerisinde glüten, şeker ve nişasta bulunduğundan dolayı tansiyonun çıkmasında ve şekerin yükselmesine sebep olur. Beyaz un tüketimi kalp hastalıklarına da sebep olmaktadır. Bu sebeple beyaz ekmek olabildiğince az tüketilmelidir.

Mısır ekmeğinde ise bol miktarda lif bulunmaktadır. Bu sebeple mısır ekmeği kolesterole ve kalbe iyi gelmektedir. Demir eksikliğine oldukça faydalıdır.

1 dilim ekmek kaç kalori?

1 dilim ekmek kaç kalori?

Ekmek Yemenin Faydaları Nelerdir?

Ekmeğin yeterli miktarda tüketilmesi halinde oldukça fazla faydaları bulunmaktadır. Ekmeğin içeriğinde bulunan protein, lif, kalsiyum, fosfor, vitamin fiziksel ve zihinsel sağlık açısından çok önemlidir. Lif alımıyla vücutta kabızlık oluşumu önlenir.

Mide ve bağırsak sağlığı için çok önemlidir. Kan şekeri ve kolesterol gibi vücutta bulunan rahatsızlıkları önler ve dengeler. Gün içerisinde ekmek tüketimi kişinin kilosuna, yaşına, boyuna göre farklılık göstermektedir.

Ancak rahatsızlıkları olan bir kişi gün içerisinde 1 dilim ekmek yemesi daha sağlıklı olacaktır. Gün içerisinde beyaz ekmek dışında tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği, kepek ekmeği gibi daha sağlıklı unlarla yapılmış olan ekmekleri tüketmek gerekmektedir.

İLGİLİ MAKALE  Simit mi ekmek mi daha kalorili? (Kaynak: soru.com.tr)

Ekmek Nasıl Saklanır ve Saklama Koşulları Nelerdir?

Ekmekler açık havada kalınca çabuk bayatlama ve küflenme özelliğine sahiptir. Bu yüzden ekmeğin saklanma koşulları önemlidir. Doğru saklandığı durumda uzun süreli tüketilebilir. Ekmek bir kaç gün içerisinde tüketilecekse poşetin içerisinde hava almayacak şekilde buzdolabında saklanmalıdır.

Bu sayede ekmeğin küflenmesinin önüne geçilir. Dondurucuda ise daha uzun süre saklanabilir. Kullanılmadan 1 saat önce dondurucudan çıkarılan ekmekler taze şekilde kullanılabilir.

Gün içerisinde tüketilecek ekmeklerin ise buzdolabına koyulmasına gerek yoktur. Bu ekmekler için kapalı ekmek kutuları, serin ve kuru bir ortam olması yeterlidir. Sıcak ekmek ise poşetin içerisinde bekletilmemelidir.

Poşetin içerisine sıcak koyulan ekmek nemlenir ve hamurlaşır. Bu da ekmeğin sindiriminin zorlaşmasına ve küflenmesine yol açar. Ambalajlı satılan ekmekler tüketildikten sonra geri kalan ekmeğin ambalajında hava almayacak şekilde saklanması gerekmektedir.