Kişinin her şeyden evvel ilk olarak kendini mutlak suretle tanıması gerekmektedir. Bu tanıma durumu tamamıyla iç meselelerle alakalıdır. Dışarıda bulunan insanlardan ziyade sizin ilk önce kendinizi tanımanız son derece önemlidir. Kendini tanıyan ve kendine iyi gelebilen bir insan ilk önce birey olabilme durumunu başarmış ve hayatını kendi idame ettirebilecek gücü içerisinde bulabilecektir. Size neyin iyi geldiğini, yaşadığınız buhran döneminden nasıl çıkabileceğinizi, sorunlarınızı, problemlerinizi nasıl çözüme kavuşturabileceğinizi bilmek hayatta her daim sağlam adımlarla dimdik durmanıza yardımcı olan önemli etmenlerden bir tanesidir. Bu durum itibarıyla hayatınızda kendinizi tanımanız için gerekli olan bu 5 psikolojik tekniğe kulak verin!

Kimlik karmaşasından uzak durun!

İnsanlar esasında nadiren kendini tanıyor ve pek çok insan kendini tanıdığını düşünerek büyük bir yanılgının içerisinde kendini buluyor. Örneğin bu konuya bir açıklık getirmek gerekirse, narsist bir insan kendini dünyanın en şefkatli, en fedakar ve iyiliksever bir  kişi olarak görürken, etrafa her zaman iyiliği dokunan ve herkesin iyiliğini düşünen bir insan kendisini aptal sefil biri olarak tanımlayabilir. İnsanlar genelde kendilerini algılamakta zorlanırlar, neyi neden yaptıklarını anlamakta zorlanırlar ve bu anlama zorluğu kendine yabancılaşma hali, insanın kendi adına doğru kararlar vermesini ya da bazı durumlarda yaşadığı hayal kırıklıklarının sebebini bulmasını engeller. Bu durum itibarıyla bir insan kendini tanıyabilmek için bu yöntemleri mutlaka kullanması gerekir;

  1. Kendini tanıma noktasında yapılması gereken en büyük hareketlerden bir tanesi şüphesiz kendinize dışarıdan bakabilmeyi becermektir. Bu noktada sanki bir terapi içerisindeymişsiniz gibi kendinize dışarıdan bakarak 24 saatinizi süzgeçten geçirmeli ve bu 24 saatin içerisinde neler yaptığınızı, kendinizi ne kadar vakit ayırdığınızı, neler düşündüğünüzü sorgulayabilirsiniz. Sorgulama sonucunda karşınıza çıkan tablo esasında sizin nasıl bir karakterde olduğunuzun cevabını verecek oldukça rasyonel bir sonuçtur. Bu noktada gözlemlediğiniz ve kendinizde beğenmediğiniz durumları değiştirmeyi bilmeli hayatınızdan güzel bir dönüş yapmayı tercih edebilirsiniz.
  2. Bir insanı tanırken o kişinin nefretine bakmayı deneyebilirsiniz. Bir kişinin nefretinde yatan durumlar o kişinin var oluşuna dair bir takım özelliklerini açığa çıkarmaya yardımcı olmaktadır. Bu durumların içerisinde bir kişi kendi sınırlarını korumak ve insanların onlara zarar vermesini engellemek için sınır olarak çizdiği nefreti o kişinin sağlıklı bir nefretidir. Ancak kişinin içerisinde büyük bir nefret bulunuyorsa ve bu nefret o kişiyi ele geçirmişse o noktada sağlıksız bir nefretin olduğunu söylemek doğru olacaktır. Aşırı öfke geçmişte telafi edemediğin durumların telafisi için kişinin kendine kurduğu bir düzlemdir.
  3. Kendinizi tanıma noktasında dikkat etmeniz gereken durumlardan bir tanesi, rahatsız olduğunuz konuları tekrar tekrar yapmanızdır. Örneğin erteleyici bir yapınız varsa ve bu durumdan son derece muzdarip olduğunuz halde yapmaya devam ediyorsanız o noktada bir takım problemlerin olduğunu söylemek doğru olacaktır. Bu noktada rahatsız olduğunuz konunun önüne geçmek için rahatsız olduğunuz durumun arkasında yatanı görmeniz gerekmektedir. Erteleyen bir yanınız varsa bu ertelemenin altında mutsuzluk mu, korku mu, başarısız olma düşüncesi mi olduğunu sorgulamanız gerekmektedir.
  4. Kendinizi öğrenmek ve kendi tabiatınızı ortaya çıkarmak için kendinize en mutsuz olduğunuz anı sormanız gerekmektedir. Sizi derinden en çok yaralayan ve günler geçse dahi o üzüntünün etkilerini üzerinizden atamadığınız üzüntü sizin en hassas noktanızı açığa çıkartacaktır.
  5. Kendinizi tanıma noktasında sormanız gereken son madde ise kendinizle arkadaş olmak ister miydiniz? Bu soru esasında bizim kendimize dışarıdan bakmamıza yardımcı olmaktadır. Bu soruyu sorduktan sonra rasyonel bir şekilde verdiğiniz cevap size en doğrusunu gösterecektir.
İLGİLİ MAKALE  Narsistlerin sıklıkla kullandığı 5 cümle! Bu cümleyi kuran insanlardan uzak durun

Video: Kendini Tanımak İçin 5 Psikolojik Teknik