Günümüzde birçok insan sağlık sorunu yaşamaktadır. Bazı sağlık sorunları da gerekli önlemler alınmadığı için tehlikeli bir boyuta ulaşabilir. Bunlardan biri olan gaz problemi de birçok insanın şikayet ettiği konulardandır. Gaz problemi çeşitli şekillerde insanları rahatsız eder ve bazen çözümü nerede aramamız gerektiği bilinmez. Bazı besinler gaz oluşturmuyormuş gibi görünse de tahmin edemeyeceğimiz birçok besin gaz oluşturabilir. Birçok yiyecek gibi karpuz da gaz oluşumunu tetiklediği için merak edilir. Peki karpuz gaz yapar mı? bazı besinlerin neden gaz yaptığını bilmek sağlık için önemlidir.

Besinler Neden Gaz Yapar?

Bu durumun birçok sebebi vardır. Gaz yapan nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Normalden daha hızlı yenen yemeklerin beraberinde mideye fazladan hava girmesine sebep olması
  • Vücudun sindirimini zorlaştıran besinleri tüketmek
  • Fazla şekerli gıda tüketimi ile oluşan gaz sıkışması
  • Fasulye gibi lifli gıdaların bazı insanların sindirimini zorlaştırması
  • Sindirimin gereğinden uzun sürmesiyle gazın sıkışması

Bunun gibi birçok örnek verilebilir. Gaz yapan besinlerin oluşturduğu sağlık sorunları öncelikle mideyi etkilerken şiddetine göre bağırsakları da etkiler ve böylece katlanılamaz bir boyuta kadar ulaşabilir.

Karpuz gaz yapar mı?

Karpuz gaz yapar mı?

Gaz Yapan Yiyecekler Zararlı Mıdır?

Bu oldukça yanlış anlaşılan bir konudur. Besinlerin gaz yapmasının sebebi zararlı olmalarından kaynaklanmaz. Yediğiniz besin zararlı ya da yararlı olsun eğer içerisinde gaz yapılmasını tetikleyen şeker gibi etkiler mevcutsa gaz yapması olasıdır. Meyveler vücutta fazla şeker alımından kaynaklı bazı insanlarda gaz oluşumunu tetikler. Örneğin karpuz vücut için oldukça faydalı bir besindir. Ancak içerdiği şekerden dolayı aynı zamanda gaz oluşumunu da tetikler.

Sadece Besinler Mi Gaz Yapar?

Birçok besin vücudumuza girer. Ve insan vücudunun metabolizması ve sindirimine göre gaz oluşumu değişkenlik gösterir. Ancak besinlerin oluşturduğu gaz kadar bağırsaklarda biriken mikroplar da gereğinden fazla ve zarar verecek kadar gaz oluşumunu tetikleyebilir. Stres bile gazı tetikleyebilir.

Sindirim sistemimizde milyonlarca bakteri oluşabilir. Ve bu bakteriler gaz oluşturabildiği gibi aynı zamanda oluşturduğu gazı dışarı atmakta da zorluk çıkarabilir. Genelde ağız ya da anüsten atılabildiği gibi vücuda yayılarak da etkisini gösterebilir. Bunun gibi farklı yöntemler ile de atılabilir.

İLGİLİ MAKALE  Karpuz kabuğunu çöpe atanlar bu 'reçeli' tattıktan sonra pişman olacaklar. Karpuz kabuğu reçeli tarifi (Kaynak: soru.com.tr)

Karpuz Neden Gaz Yapar?

Karpuz gibi sağlıklı olmasına rağmen gaz yapan birçok meyve vardır. Ancak gaz yapan besinleri belirlemek zor olabilir. Çünkü genelde sağlıklı besinlerin gaz yapmayacağına inanırız.

Karpuz gibi şeker seviyesi yüksek besinler sindirimi zorlaştırabilir. Bu yüzden gaz sıkışıklığı gibi belirtileri daha detaylı gözden geçirmek gerekiyor. Karpuzda bulunan şekere fruktoz adı verilir. Bazı insanların fruktoz gibi çok yüksek seviyeli şekerlere hassasiyeti bulunduğu için gaz sorunu yaşaması muhtemeldir.

Karpuzun gösterdiği bu etki bu tarz insanlarda gaz ya da şişkinlik olarak ortaya çıkabilir. Bu sebeple sindirimi zorlaştırdığı için gaz oluşumu meydana gelir. Bunun gibi kavun, erik, üzüm, mandalina, portakal, gibi meyveler de gaz ve şişkinliğe sebep olabilir.

Karpuz gaz yapar mı?

Karpuz gaz yapar mı?

Hamile Kadınlar Karpuz Yediğinde Gaz Oluşur Mu?

Hamile kadınlar, besin tüketimi yaparken çok dikkatli olmalıdır. Normal bir insana göre daha fazla gaz oluşumu belirlenebilir. Anne sütünün birçok derde deva olduğu bilinir. Bu nedenle anne sütünü artıran besinler tüketmek bu dönemde çok faydalıdır. Özellikle meyveler anne sütü için çok faydalıdır. Karpuz da süt oluşumunu artıran ve sıvı seviyesi çok yüksek bir meyve olduğu için bu dönemde tüketilmesi tavsiye edilir.

Ancak bazı anneler karpuzun gaz yaptığını ve bu nedenle tüketilmesinin sakıncalı olduğunu belirtir. Bunun için doktorlar, ilk 6 aylık dönemde birçok besinin bebek için gaz yapabileceğini ve bunun için endişe edilmemesi gerektiğini belirtir. Uygun olan her besin tüketilmelidir.

Bunlar dışında elbette karpuz da gaz oluşturabilir. Bazı anneler gaz oluşturduğu için karpuz gibi meyvelerden uzak durabilirler.

Bunlar dışında özetlememiz gerekirse besinlerin faydaları olduğu kadar zararları da mevcuttur. Bu zararlar bazen hayatımızı etkilemez. Örnek verecek olursak karpuz yedikten sonra gaz sıkışması hissederseniz en basit yöntem olarak maden suyu içmeniz gaz çıkarmanıza yardımcı olacaktır. Bu şekilde gaz oluşumlarını vücudunuzdan uzaklaştırabilirsiniz.

Ancak bazen işler bu kadar kolay bir şekilde atlatılmaz. Vücudunuzun özellikle sindirim sisteminizin yavaş çalışması ya da yediğiniz besini sindirememe gibi durumlar da aynı şekilde sizi kötü yönde etkileyebilir. Bu tarz durumlarda mutlaka doktora danışmalı ve gaz oluşturan sebepleri daha detaylı bir şekilde öğrenmelisiniz. Gerektiği takdirde kan tahlilleri de yaptırmalı vücudunuza zarar veren etmenleri en aza indirgemelisiniz. Aksi takdirde sonuçlar istemeyeceğiniz boyutlara ulaşabilir ve içinden çıkamayacağınız hale gelebilir.

İLGİLİ MAKALE  Kuru fasulye gaz yapıyorsa bunu uygulayın gaz yapmasın (Kaynak: soru.com.tr)