Son zamanlarda online alışveriş oldukça popüler. Eskiden sadece elektronik alet gibi uzun ömürlü mallar, internet üzerinden satın alınmaktaydı. Ancak pandemi döneminin gelmesi ile beraber insanlar, internet üzerinden artık market alışverişlerini yapar bile oldular. Ancak internet üzerinden yapılan alım ve satım işlemlerinde güvenlik açıkları oluşabiliyor. Hatta sadece firmalar değil, bireysel olarak kendi elinizdeki eşyaları da ikinci el olarak belirli internet siteleri üzerinden satabilmektesiniz. Fakat internet üzerinden satış yaparken dikkatli olmanız gereken bazı konular var. Zira bazı kötü niyetli insanlar, internet üzerinden satış yapan kişileri bir şekilde dolandırabilmektedir. Bu yazımızda sizlere, neden insanların artık internet üzerinden satış yaptığını ve internet üzerinden satış yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiğinden bahsedeceğiz.

Neden internet üzerinden satış yapmak bu kadar popüler?

Geçtiğimiz yıllara kadar insanlar, internet üzerinden alım ve satım işlemlerine karşı biraz soğuktu. Çünkü insanlar, ürünü fiziksel olarak görmeden satın almak istemiyor. Fakat pandemi döneminin gelmesi ile beraber aylarca evlerimize kapanmak durumunda kaldık. Bu da bizlerin zorunlu bir şekilde internetten alışveriş yapmamıza neden oldu. Bu dönemin uzun sürmesi nedeni ile de insanlar, internet üzerinden alışveriş yapmaya alıştı.

İnternet üzerinden alışveriş yapmak bu kadar popüler bir hale büründükten sonra ticaret ile uğraşan kimseler de işlerini internet alemine taşımaya başladı. Çünkü bir mağaza açmak, finansal açıdan oldukça külfetli olabilmekte. Ancak internet üzerinden satış yapmak, gider konusunda satıcıları oldukça rahatlatmaktadır. Özellikle dükkan kirası ve faturaları gibi giderlerin olmaması, satıcıların internet üzerinden satış yapmaları için en dikkat çekici nedenlerinden biri.

İnternet üzerinden bir ürünü satmak için harcanan maliyet, bir mağaza satmaktan çok daha ucuza denk geliyor. Çünkü internet üzerinden satış yaptığınızda, sadece kargo maliyeti ödenmektesiniz. Ayrıca belirli durumlarda bu kargo maliyetini bile müşteri karşılıyor. Ancak bir mağazada ürünü sergilemek için elektrik, mağaza kirası, kış aylarında doğalgaz, temizlik ve gerekli durumlarda eleman maaşı gibi birçok farklı maliyetler ile karşılaşabilmekteler. Bu tür maliyetleri karşılamak yerine internet mağazası üzerinden satış yapmak, ticaret ile uğraşanlar için çok daha ucuza denk geliyor. Bu yüzden de insanlar, bir ürün satacaksa ilk olarak internet üzerinden satmak istiyor.

İLGİLİ MAKALE  Telefonunuza gelebilecek bu mesajlara dikkat edin. Yeni dolandırıcılık yöntemi. Siber dolandırıcılara dikkat (Kaynak: izlehaber.com)

Dolandırıcılara dikkat edin!

İstanbul’da 17 kişilik bir çete, internet üzerinden elektronik eşya satışı yapmak isteyen kişiler ile buluşma ayarlayıp ürünlerin parasını ödemeden kayıplara karıştı. Bu çetenin yaklaşık 5 milyon liralık bir vurgun yaptıkları ileri sürüldü. Bu gibi olayların yaşanamaması adına da internet üzerinden ürün satışı yapacak bireysel kişilerin dikkatli olması gerekmektedir.

İstanbul ilinde çok sayıda insan, polise başvurdu. Bu başvuruların ana teması ise internet üzerinden satış yaparken, sattıkları ürünü verip paralarını alamamaları. Polise başvuruna kişilerin hemen hemen hepsi, aynı yöntem ile dolandırılmıştır. Polis, genel bir operasyon düzenledi ve insanlar ile müşteri gibi irtibata geçip onları dolandıran 17 şüpheliyi göz altına aldı.

Dolandırıcıların yöntemi ne?

Genellikle bu dolandırmalar, internet üzerinden artık kullanmadıkları elektronik eşyaları satan bireysel kişilerdir. zira ticari kurulular ile müşteriler, hiçbir zaman bir araya gelmemektedir. Dolandırıcılar, satılığa koyulmuş olan ürünü almak için atıcı ile müşteri gibi irtibata geçiyor. Daha sonra ise bir buluşma düzenleniyor. Ancak, ürünü satın alacak olan kişi son anda buluşmaya gelmiyor ve atıcıya ürünü belli bir yere bırakmasını söylüyor. Ürünün parasını ise ilerideki başka bir yerden alabileceğini anlatıyor. Ürünü söylenen yere bırakan satıcı ise parayı almak için gitmiş olduğu yerden parasını alamıyor, ardından da müşteri ile bir daha hiçbir şekilde iletişim kuramıyor. Bu yöntem ile dolandırıcılar toplamda 103 kişinin mallarına el koydu.