Türkiye’nin uzun yıllardır tartışma konularından biri de herkesin sevdiği börek olan Kürt böreği mi, Küt böreği mi? Bu sorunun cevabını henüz kimse tam olarak bilemiyor. Ancak Kürt böreğinin ya da Küt böreğinin adının ne olduğu konusu, işin uzmanlarına soruldu.

Neden “Kürt böreği” deniliyor?

İstanbullu’ların Kürt böreği demesinin nedeni, İstanbul’daki çalışan Kürt hamalların sürekli olarak bu böreği yapıp tüketmelerinden kaynaklanıyor. Bu tezi savunan kişiler de bu böreğin asıl isminin Kürt böreği olduğu konusunda hemfikir.

Neden “Küt böreği” deniliyor?

Tartışmalı bu böreğin adının Küt böreği olduğunu savunan kişi sayısı da bir hayli fazla. Bu kişilerin savunduları tez ise bu böreği keserken ve yerken katır kütür ses çıkmasından dolayı, adının gerçekte Küt böreği olduğu. Ayrıca Kürt böreği denmesinin ufak bir ırkçılık olduğunu savunan bir kesim de mevcut.

Bu işin tarihini yazmış Karatapan ailesi ne diyor?

İstanbul’da 70 yıldır börek salonu işleten Karatapan ailesinin börekçisin şimdiki sahibi Kadir Karatapan. Kadir Karatapan bu işin babadan oğula geçtiğini ve bu şekilde de devam etmesini istediğini belirtti. Kadir Karatapan’ın tezgahında da bu börek Kürt böreği adı altında satılmakta. Ancak bu şekilde satılmasının tartışmaları sonlandırdığı falan yok.

Kadir Karatapan, zaman zaman müşterilerden tepki aldığını dile getirdi. Bazı müşterilerin bu böreğinin adının Kürt böreği değil de Küt böreği olduğu konusunda yakınamlar duyduğunu vurguladı. Kadir Karatapan, hem okuduğu kaynaklardan hem de büyüklerden bu böreğin isminin Kürt böreği odluğunu söylüyor. Bununla beraber de Osmanlı zamanlarından günümüze bu böreğin isminin her zaman için bu şekilde bilindiğini, daha sonra Kürt böreği adıyla tescillendiğini söyledi.

İzleyin: USTASINDAN EVDE KÜT BÖREĞİ YAPIMI (Kürt Böreği) Pudra Şekerli Sade Börek Tarifi

Kürt böreğini kim buldu?

1900’lü yılların başında Bingöl Sarı Mehmet adıyla tanınan bir kişi, İstanbul yolu tutuyor. Bingöllü Sarı Mehmet, uzun bir süre İstanbul’un Karaköy ve Eminönü taraflarında hamallık yapmaya başlıyor. Ancak yaptığı işten sıkılan Bingöllü Sarı Mehmet, farklı iş arayışlarına giriyor. Arkadaşları arasında kendisine Ringo mehmet lakabı takılmış olan Bingöllü Sarı mehmet, hamur işlerinden anlamaktadır. Bingöllü Sarı Mehmet bugün kürt böreği adı ile bildiğimiz bu böreği, bu yıllar içerisinde yapmaya başlıyor. Kadir Karatapan’a göre de bu böreğin ismini Bingöllü Sarı Mehmet’in arkadaşları verdi ve o günden bu yana bu böreğin ismi her zaman Kürt böreği olarak anıldı.