Çay lekesi zorlu lekelerden biridir. Özellikle halılar ve koltuklara dökülen çay, can sıkıcı bir hal alabiliyor. Bununla beraber bu lekelerin çıkması da bir hayli zor olmakta. Ancak yazımızı okumaya devam ederseniz, halı ve koltuklardaki çay lekelerinden nasıl kurtulacağınızı öğreneceksiniz. Bu sayede çay lekelerine veda edeceksiniz.

Halı ve koltuklardaki çay lekeleri nasıl çıkar?

Halılardaki çay lekelerinden kurtulmak aslında çok basit. Sadece lekeye hızlıca müdahale etmeniz gerekmektedir. Lekenin döküldüğü yer olan halı, oldukça dikkat çekmektedir. Genellikle beyaz ve tonlarında olan halılar, bu tür çay lekelerini hemen belli etmekte. Eğer çayı sade içiyorsanız işiniz daha kolay. Fakat çayınızı şekerli içiyorsanız işiniz biraz daha zor olacaktır. Çünkü şeker, kurudukça koltuk ve halıya daha çok yapışacaktır. Bu yüzden lekeyi silerken biraz hızlı davranmanız gerekmektedir.

Halıdaki çay lekesini hızlıca temizleyebilecekseniz, ilk önce kağıt havlu ile fazla çayı almanız gerekmektedir. Birkaç tane kağıt havluyu halıdaki lekeli bölgeye bastırın. kağıt havluları lekeye bölgeye tampon yaptıktan sonra, temiz bir bez alıp ılık su ile yıkayın ve fazla suyunu sıkabildiğiniz kadar sıkın. Daha sonra bu temiz bezi, halıdaki lekeli bölgeye bastırın. Burada dikkat etmeniz gereken husus, kesinlikle bez ile halıyı ovalamamanız. Çünkü bu bez ile halıyı dairesel şekilde ovalarsanız, halıdaki çay lekesi etrafa daha çok yayılacaktır. Bu yüzden hem. lekeyi temizlemeniz zorlaşacak hem de leke daha büyük bir alana yayılmış olacaktır.

Eğer halıya dökülmüş olan çay lekesi kurumuşsa korkmanıza gerek yok. Sadece sirkeli su, bu kurumuş çay lekesinin üstesinden gelmenizi sağlayacaktır. Bunun için yarım su bardağı sirke ve yarım su bardağı suyu karıştırın. Daha sonra bu suya temiz bir bez batırın ve çay lekesine nazik hareketlerle uygulayın. Bezi uygularken dikkat etmeniz gereken nokta, halıdaki kurumuş çay lekesinin etrafa yayılmaması. Sirke bu tür lekelerin temizlenmesini kolaylaştırmakta. İçindeki asidik maddeler, bu tür lekelerin bulaştığı yerden ayrışmasını sağlamakta. Sirkeli su işlemi bittikten sonra, tekrardan sadece su ile ıslatılmış başka bir temiz bez ile kurumuş çay lekeli bölgeyi iyice durulayın. Bu işlemleri tamamladıktan sonra, çay lekesinin yok olduğunu farkedeceksiniz.

İLGİLİ MAKALE  Saç boyasını elden çıkarma yöntemleri

İzleyin: Halıdaki Çay Lekesi Nasıl Çıkarılır

Çay lekesi koltuklara bulaştıysa, koltuğun kumaşına göre farklı temizleme yöntemleri uygulanmalı. Eğer koltuğunuzun kumaşına uygun olmayan bir temizleme yöntemi seçerseniz, koltuğunuzun kumaşına zarar verebilirsiniz. Eğer koltuklarınız deri ise. işiniz çok kolay. Çünkü deri çay lekesini içine çekmez. Temiz bir ıslak bez ile deri koltuklardaki çay lekelerini almanız yeterli olacaktır.

Ancak çayı içine çeken kumaşlarda işler biraz değişiyor. Bu tür koltuklarda biraz deterjanı alıp su ile macun kıvamına getirmeniz gerekmekte. Daha sonra macun kıvamına getirdiğiniz bu deterjanı lekenin olduğu bölgeye uygulayın. yaklaşık 10 dakika beklemeniz gerekmektedir. Çünkü koltuğun kumaşına işleyecek olan deterjan, içeri işlemiş çayı lekelerine sökecektir. Fakat çamaşır suyu gibi ağartıcı bir deterjan kullanmamanız gerekmektedir. Çünkü bu tür temizleyiciler koltuğun kumaşının rengini açarak, koltuğunuzun daha da fazla kötü görünmesine sebeb olacaktır. Macun kıvamına getirdiğiniz deterjanı beklettikten sonra temiz ve ıslak bir beze ihtiyacınız olacak. Bu temiz ve ıslak bez ile lekeli olan bölgeyi hafifçe ovalayın ve durulayın. Lekenin kaybolduğunu göreceksiniz.