Deri hastalıkları azımsanmaması gereken ve görmezden gelindiğinde çok ciddi sonuçlara yol açabilecek türden hastalıklardırlar. Daha çok hassas ciltlerde rastlanan ve deriyi tahriş ederek deri üzerinde sorunlara neden olan egzama da bu tip cilt hastalıklarından olup, her ne kadar ciddi olmayan bir sorun gibi görünse de sonu cilt kanserine kadar uzanabilen bir hastalık. Egzamayı tetikleyen birçok sebep sayılabilirken yediğimiz besinlerin bazıları da bu hastalığın tetiklenmesine neden olmakta.
Egzama nedir?
Egzama daha çok deri üzerinde tahriş olarak görülmeye başlayan bir hastalık türüdür. Ciltte kuru ve pullu bir yapı görünümüne neden olan egzama, ilk ortaya çıkışında kaşıntı ve kırmızı kabarıklık gibi şikayetler ile gelir. Ardından cilt üzerinde deri dökülmeleri ve zamanla açık yaralar şeklinde semptomları ortaya çıkan egzama hastalığı bilimsel adı ile Atopik Dermatit olarak bilinmektedir. Egzama ortaya çıkışında itibaren deri kalınlaşmaya ve atlamaya başlar. Egzama rahatsızlığı yaşayan kişilerde yoğun kaşıntıya bağlı uykusuzluk hali ve bununla birlikte sosyal hayatta geri plana düşme gibi zorluklar karşılaşılan durumlardır. Egzama hastalığının nedenleri daha çok genetik ve çevresel faktörler olarak bilinir. Daha çok sebebi ise cildin üst tabakasının sağlamlaştıran proteinlerden birinin ya da birkaçının eksikliği olarak açıklanmaktadır. Aynı zamanda alerji olmamasına rağmen egzama alerjik reaksiyonlar ile birlikte de nüksedebilir.
VİDEO: Egzama Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
Egzama hastalığı belirtileri nelerdir?
Egzama hastalığının semptomları daha çok kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Fakat küçük çocuklarda lezyonlar çoğunlukla dirsek, diz, kafa derisi ve yüz bölgelerinde görülmektedir. Ergenlik çağındaki bireyler ve yetişkinlerde ise eller, ayaklar, kol içleri ve dizlerin arkası lezyonların en çok görüldüğü yerlerdir. Egzama hastalığı yaşayan bireylerde ortak görülen semptomlar ise şu şekilde karşımıza çıkıyor:
- Kuru, pullu lezyonlar
- Kuru cilt yapısı
- Ciltte kalınlaşma
- Deride su toplanması
- Ciltte kızarma ve şişlik
- Cilt renginde değişiklik
- Duyarlılık ve hassasiyet
- Kaşıma ile ciltte oluşan yaralar
Egzama hastalığını tetikleyen besinler
Egzama hastalığı her ne kadar daha çok genetik ve çevresel faktörler ile meydana gelse de, yeme içme alışkanlıkları ve alerjik reaksiyonlar da bu sorunun tekrar tetiklenmesine yol açabiliyor. Çoğu alerjen hastalık ile birlikte meydana gelebilen egzama hastalığı bu alerjen hastalıklarda erkin rol oynayan yer fıstığı tarafından da tetiklenebiliyor. İşte egzama hastalığını tetiklediği bilinen besinler:
- Daha çok çocuklarda egzama hastalığının şiddetini arttıran ve hastalığın ilerlemesine neden olan gıda inek süt olarak karşımıza çıkıyor. Aynı şekilde protein kaynaklı bir gıda olan yumurta da egzama hastalığının tetiklenmesinde ve özellikle çocuklarda semptomların sıklaşmasında rol oynuyor.
- Soya ve yer fıstığı gibi gıdalar daha çok alerjen hastalıklarda en yaygın alerjen gıdalar olarak biliniyorlar. Ve bu iki alerjen olma ihtimali yüksek gıda egzama hastalığının tetiklenmesinde rol oynuyorlar.
- Konserve gıdalar ise daha çok elde ve ayakta görülen egzama semptomlarının ve lezyonların artmasına neden oluyor.
- Somon, ringa ve sardalya gibi balık türleri dışında kalan tüm balıklar egzama hastalığının tetiklenme sebepleri arasında sayılabiliyor.
- C vitamini içeriği bakımından yüksek turunçgiller de egzama hastalığının şiddetli biçimde nüksetmesine neden olan gıdalar arasında sayılıyor.
- Kırmızı rengi ile kan yapıcı domates her ne kadar sağlıklı olarak görülse de egzama hastaları için durum oldukça farklı bir boyutta çünkü domates de egzama hastalığını ciddi şekilde güçlendiriyor.
- Glüten alerjisi olan bireylerde egzama dışında var olan bir diğer hastalık Çölyak hastalığı olarak bilinir. Ve bu iki hastalığın birlikte nüksetmesi ise çok daha ciddi sorunlara yol açmaktadır.