Burundan nefes almak yıllardır söylenegelen bir eylemdir. Burundan nefes almamız gerektiğini ve ağızdan nefes almanın ne kadar zararlı olduğunu pek çoğumuz biliyoruz. Çeşitli zamanlarda doktorlar tarafından önemi anlatılsa da buna her zaman büyük bir özen göstermemek hayati sorunlar yaşamamıza neden olabilir. Ağızdan nefes almak aldığımız havanın filtrelenmemesi ve dolayısıyla birçok hastalığı kapabilme gibi risklere neden olur. Dr. Ayşegül Çoruhlu, burundan nefes almanın önemi ne değindi ve burundan nefes almanın engel olabileceği hastalıklardan bahsetti. Burnun yapısını anlatan Ayşegül Çoruhlu, konuyla alakalı önemli değerlendirmelerde bulundu. İşte, Dr. Ayşegül Çoruhlu’nun burundan nefes almanın önemine dair yaptığı açıklama.

Neden burundan nefes almalıyız?

Ayşegül Çoruhlu, “Burundan nefes almanın bir mantığı var. Burnun içinde endotel isminde bir şey var. Burnun içindeki mukoza hücreleri, damarlar, damarların endotelleri var. Aynı zamanda vücuttaki bütün damarların edotelleri vardır. Damar endotelinin ürettiği maddelerden bir tanesinin adı da nitrik oksit. Nitrik oksidin farklı farklı versiyonları var. Bizi bu konuda ilgilendiren, damarlardaki kısım. Damar endotelinden üretilir. Damar endoteli, gelen kanın basıncına göre o damarın biraz daha genişlemesini sağlar ki, o basınca karşılık damarlardaki kan daha rahat aksın.” dedi ve “Spor yapıldığında, hızlı hareket edildiğinde, stres durumlarında vücutta daha çok kan dolaşması gerekiyor. Zaten bunda bir problem varsa hipertansiyon olur. Problem yoksa, damar nitrik oksit sayesinde yeterince açılmıştır ve o dar borudan yüksek basınç yerine genişlemiş borudan normal basınçla geçmiş olur kan. Dolayısıyla hipertansiyon olmaz. Yani nitrik oksidin damardaki temel görevi, ihtiyaç halinde damarı biraz genişletmektir. Nitrik oksidin yoğun olarak üretildiği yerlerden bir tanesi de burnun içindeki mukoza. Burun mukozasından nefesi gönderdiğimizde, orada daha yüksek nitrik oksit üretmiş oluyoruz. O yüzden burun nefesi almak, nitrik oksidi üretmek açısından mühim.” diyerek sözlerini sürdürdü.

Dr. Ayşegül Çoruhlu, burundan nefes almanın öneminde bahsetti ve burundan nefes almanın engel olabileceği hastalıkları anlattı ve şunları söyledi: “Çalışmalar diyor ki, eğer burun nefesi yoksa ve gece bu şekilde uyunuyorsa, o gecelerde kalbin ritminin çeşitliliği istemediğimiz şekilde oluyor. Uyku anında burundan nefes almadığımızda, ağızdan nefes aldığımızda gece boyunca o damar esnekliğinden mahrum kalıyoruz. Böylece kalp krizi, kalp hastalıkları riskimiz artıyor. Ayrıca tansiyonun daha yüksek olması olası. Mesela damarlar sertleştiğinde o genişlemeyi yapamıyor. Ereksiyon problemlerinde kullandıkları ilaçların yaptığı şey de nitrik oksidi damarlarda arıtıyor ki esneyebilsin. Esneyince de istenen yere kan gitsin. O ilaçlar normalde kalbin yükünü azaltmak, kalbin önündeki damarlardaki o darlığa çözüm aranırken çıkmıştır.” Doğal fizyolojiyi kullanmanın ve mümkün olduğunca burun nefesi alarak burun mukozası ve oradaki damarlardaki endotel üzerinden nitrik oksidi artırmanın tansiyon veya başka bir hastalık olmasa bile damar genişliği yaşanacağına ve dolayısı ile esnek olacağı için bunun son derece önemli olduğunun üzerinde duran Ayşegül Çoruhlu, “Bu damar cilt damarı da olabilir, saçımın dibindeki damar olabilir. Her zaman için daha çok kan akışı sağlayabilecektir. Normalde 12-8 tansiyonunuz var. Burun nefesi almıyorsanız, belki 11-7’ye düşecek veya 13-8 ise 12-8’e düşecek. Bu yüzden özellikle gece burun nefesi almadan yatmak çok büyük problem. Eğer anatomik bir tıkanıklık yoksa, alerjiye bağlı poliplerle burnunuz tıkalı değilse, burundan nefes almaya gayret edin.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

İLGİLİ MAKALE  'Polikistik over' sendromuna dikkat edin. Dr. Ayşegül Çoruhlu, hastalıkla ilgili merak edilenleri yanıtladı

Dr. Ayşegül Çoruhlu’nun burundan nefes almanın öneminden bahsettiği videosuna buradan ulaşabilirsiniz: