Doğal yaşam adına atılan adımlar ve son yıllarda popüler olamaya başlayan sağlıklı yaşam tavsiyeleri ile belki de hiç olmadığı kadar değerlenen meyve ve sebzeler, özellikle kilo verme isteği olanlar tarafından çokça tüketilmeye başlandı. Fakat bir akım ortaya çıktığı zaman içine direkt olarak dalanlar olduğu gibi sağlıklı yaşam tavsiyelerine de iyice bakmadan belirli gıdaları tüketmeye başlayanlar oldu. Bildiğimizin aksine belirli meyveler kilo vermek değil, almak isteyenlerin dostudur.

Kilo vermeyi engelleyen meyve

Kilo vermek için uzun uğraşlar sonrasında yanlış bir besinin tüketilmesi her çabayı boşa çıkarabilir ve amacınızın tam tersi yönde ilerlemenize neden olabilir. İşte bu besinlerden en güçlü etkiye sahip olanı ise muz olarak bildiğimiz meyve şeklinde karşımıza çıkıyor. Muz yapısındaki az su ve yüksek şeker ile kabızlık gibi sorunlara yol açması ile de bilinen meyvelerden. Daha çok kilo almak isteyen ve spora yeni başlayanlar tarafından enerji verici doğal içecekler içerisine eklenen muz, kilo vermek isteyenlerin ise metabolizma hızını etkileyerek bu süreci yavaşlatıyor.

Muz tüketirken dikkat

Muz içerdiği şeker asitleri ile aslında sağlıklı yaşamı destekliyor. Ancak her gıdada olduğu gibi dozunda tüketilmesi gerekiyor. Bu dozunda tüketim gerçekleşmediği zaman ise muz kabızlığa, şişkinliğe ve hatta ödeme neden olabiliyor. İçerdiği lifler ile doğru tüketim sağlanması halinde ise herhangi bir zararı bulunmuyor. Porsiyonun üzerine çıkmadan tüketenler yapısındaki besin değerlerinden faydalanabiliyor ve hatta gelişimleri destekleniyor. Fakat yine de metabolizma hızını düşürme etkisi olduğundan genel olarak diyet yapan ve kilo vermek isteyen bireylerin beslenme listelerine muz eklenmiyor. Karbonhidrat değeri yüksek yapısı ile her diyette olmasa da belirli diyetlerde muz tüketilebiliyor.

Muzun besin değeri nedir?

Muzun besin değeri, protein, lif, vitamin ve mineraller gibi çeşitli besin maddelerini içerir. Ayrıca, karbonhidrat, yağ ve su gibi enerji verici maddeler de içerir. Muz aynı zamanda yüksek miktarda potasyum, magnezyum, folat ve C vitamini içerir. Ancak, muz yüksek miktarda şeker içerebileceğinden, tüketim miktarının dikkatli bir şekilde kontrol edilmesi gerekir.

Neden bazı diyet listelerinde muz var?

Muz porsiyon dışına çıkılmadığı takdirde kilo vermenize yardım edebilir. Ancak bunun için muz tüketiminin yalnızca 1 adet orta boy olarak sağlanması gerekmekte. Aynı zamanda C vitamini içerdiği için de belirli besin gruplarının alınmamasına bağlı yaşanan kilo sorunlarına karşı önerilerek belirli diyet listelerinde yer almaktadır. Sağlıklı bir karbonhidrat kaynağı olması ile anlık olarak ihtiyaç duyacağınız enerjiyi sağlar ve bu da gün içerisinde hem daha enerjik hem daha tok hem de karbonhidrat ihtiyacı karşılanmış bir halde işlerinizi halledebilmenizi sağlar.

İLGİLİ MAKALE  Metabolizmanızın hızlanması için bu altın kuralları mutlaka uygulayın!

Şeker oranı yüksek meyvelere dikkat

Muz ve onun gibi şeker oranı yüksek, su oranı düşük meyvelere özellikle kilo verme döneminde dikkat edilmesi gerekiyor. Bu gibi gıdaların diyet ile birlikte aşırı tüketimi vücutta şeker oranını yükseltecek ve yeterli su alımının sağlanmamasına yol açacağı için ödem de beraberinde gelecek. Özellikle kırmızı meyveler olarak bilinen çilek, karadut, nar ve vişne gibi meyveler şeker oranından yüksek yapıları ile diyet döneminde azaltılarak kullanılması gerekenler olarak karşımıza çıkarlar. Tabi ki belirli bir miktarda kullanmak sakıncasızdır ve desteklenir. Ancak bu meyvelerin önerilen porsiyondan fazla tüketilmesi hem fazlalık kalori alımına hem de şeker dolu yapıları ile kilo almaya yol açacaktır.

Diyette hangi meyveleri tercih etmeli?

Diyet yapan bireyler için en sağlıklı ve şeker oranı en düşük meyveler olarak daha çok yeşil meyveler önerilir. aynı zamanda yapıları gereği lif oranları yüksek olan yeşil meyveler hem bağırsak çalışmasını düzenler hem de şeker oranlarındaki azlık ile ihtiyacınızdan fazlasını almanızın önüne geçer. Diyet yapanlar arasında en popüler meyve kabul edilen yeşil elma bu duruma bir örnek olarak gösterilebilir. Ayrıca su oranı yüksek olan yeşil meyveler ödem atmanızı da kolaylaştırır.