Bromelain, ananasın bitkisinden elde edilen ir vitamin çeşididir. bu vitamin çeşidi, vücuda alınan proteinlerin emilimini arttırmaktadır. Bir enzim karışımı olarak bilinen bromelain, ananas özü veya ananas ekstresi olarak bilinmektedir. Bromelain enzimlerinin ana bileşeni ise sülfidril proteolitik fraksiyonudur. Bromelain enzimi en çok anasta bulunmaktadır ve ananas sayesinde elde edilebilir. Bu yazımızda sizlere, bromelain enzimlerinin faydalarından ve nasıl kullanıldığından bahsedeceğiz.

Bromelain nedir?

Kullanım alanı kozmetikten ilaçlara kadar uzanan bromelain, Venezüellalı kimyager Vicente Marcano tarafından 1891 yılında keşfedildi. Kimyager Vicente Marcano, ananası fermante ederek bromelain enzimini buldu. Bromelain enzimi en çok ananasta bulunmaktadır. Bromelain anansın gövdesinde, suyunda ve meyvesinde yer almaktadır. Ancak asıl bulunduğu yer anasın sap kısmıdır. Zaten bu enzimi elde etmek için anansın saplarında yardım alınmaktadır. Bromelain, en çok Tayland ve Malezya gibi ananas üretiminin çok fazla olduğu ülkelerde üretilmektedir. Bromelain, genellikle meyve suyu ya da farklı nedenler ile işlenmiş olan ananaslardan kalan kabuk ve saplardan elde edilmektedir. Bu duruma bakacak olursak, insanlar anansın hemen hemen her kısmından bir şekilde faydalanmaktadır. Ananastan kalan bu kısımlar, belirli işlemleren geçirilmektedir. Bu işlemlerin sonrasında ise beyaz ile ten rengi arasında bir renge sahip olan toz elde edilir. Bu toz ise bromelaindir. Bu tozlar da gıda ve kozmetik gibi birçok farklı alanlarda kullanılmaktadır.

Bromelainin kullanım alanları nedir?

Bromelain, çok yönlü bir enzimdir ve kullanım alanı oldukça geniştir. En çok gıda sektöründe tercih edilse bile kozmetik ve daha birçok farklı alanda bromelain kullanılmaktadır. Cilt ve yüz bakım kremlerinde kullanılmakta olan bromelain, aynı zamanda sporcular için özel olarak üretilmekte olan takviye edici gıdalarda da kullanılmaktadır. Bromelain enziminin kullanım alanları ise şu şekildedir:

Gıda sektörü

Bromelain, ananas içinde çok fazla bulunmaktadır. Bromelainin en önemli işlevi ise vücuda alınan proteinlerin parçalanmasını sağlamak. bu yüzden de günlük belirli miktarlarda bromelain almamız gerekiyor.  Ayrıca etleri yumuşatmak amacı ile kullanılabilen bromelain, toz haline getirildikten sonra etlere uygulanmaktadır. bu sayede çok daha yumuşak ve yenilmesi keyif veren biftekler üretilebilmektedir.

İLGİLİ MAKALE  Bir gecede nasırdan kurtulma yöntemi: Nasıra karşı domates kürü (Kaynak: izlehaber.com)

Kozmetik sektörü

Kozmetik sektöründe birçok farklı bitki özleri kullanılıyor. Bu bitki özelerin her biri ayrı ayrı faydalı olabilmektedir. Bu sayede de kozmetik ürünlerinin kalitesi arttırılıyor ve daha sağlıklı bir hale bürünüyor. Ek olarak ise kozmetik sektöründe bromelain enzimleri de kullanılıyor. Ananastan arta kalan kabuk ve sap gibi kısımları da bromelain enzimlerinin üretilmesi için kullanılmaktadır. bu enzimler de kozmetik ürünleri içerisine eklenmektedir. Bromelain enziminin en çok kullanıldığı ürünler ise cilt maskeleri ve yüz temizleme tonikleridir. Bu enzimler protein bağlarını parçalamaktadır.

Takviye gıda ve ilaç sektörü

Ananas ve ananas gibi bromelain açısından zengin olan besinler, çok uzun yıllar boyunca Güney Amerika yerlileri tarafınan tıbbi ilaçlar şeklinde kullanılmıştır. Çünkü bromelain enzimi, insanlar için oldukça faydalıdır. Sorcular için özel olarak hazırlanmış olan takviye edici gıdalar içerisinde bromelain enzimleri bulunmaktadır. Bununla birlikte uzun yıllar boyunca çeşitli rahatsızlıklar için de bromelain enzimlerinden faydalanılmaktadır. Güney Amerika ve Tayland gibi ülkelerin yerlileri, halen bu enzimi ilaç olarak kullanmaktadır. Ancak bromelain enziminin etkileri, bilimsel olarak kesinlik kazanmamıştır. Fakat alternatif tıp camiasında oldukça popüler bir besin maddesidir ve ilaç olarak kullanılmaktadır.