Halk arasında ağız yarası olarak bilinen ağızda aft, her bireyin hayatı boyunca mutlaka karşılaşmış olduğu bir hastalıktır. Bilimsel araştırmalara göre erkeklere oranla kadınlarda daha sık rastlanan ağız yaraları, stres altındaki kişileri de kolayca etkiler. İlk başladığı andan itibaren çeşitli önlemlerle kontrol altına alınamayan aftlar, zamanla daha büyük sıkıntılara yol açar. Evde yapılabilecek basit ilaçlar yanında konusunda uzman bir hekime muayene olarak bu hastalıktan kurtulmak mümkün.

Ağızda Aft Oluşumu ve Etkileri

Yumuşak damak, dil, diş eti, yanak içi ve dudak içinde gelişen ülserli lezyonlar zamanla ağrılı hale gelerek yaşam kalitesini düşürür. Eğer doğru tedavi edilmezse zamanla ağrı artarak yemek yemeyi ve konuşmayı zorlaştırabilir. Vücut direncine bağlı olarak bir kaç gün içinde geçmeyen ağızda aft tedavisi için harekete geçmek gerekir.

Seyredin: Ağız içi yaraları, aft nasıl geçer?

Ağızda Aft Oluşmasının Sebepleri

Ağız yaralarına sebep olabilen pek çok etken vardır.

Bunlardan başlıca bazıları şu şekildedir:

  • Vücutta vitamin ve mineral eksikliği görülmesi.
  • Alerjik yiyeceklere karşı duyarlılık.
  • Çeşitli sebeplere bağlı olarak gelişen ağız yaraları.
  • Yanlış diş macunu ve diş fırçası seçimi.
  • Dönemsel hormonal değişiklikler ve çeşitli hastalıklar.
  • Stres

Uzman bir hekim tarafından yapılacak muayene ile ağızda aft sebebine yönelik tedavi ile semptomların azaltılması ve hastalığın düzelmesi oldukça kolaydır.

Ağızda Aft İçin Evde Yapılabilecek Tedavi

Doğru tedavi ile hızlıca iyileşecek olan ağızda aft semptomlarını, çeşitli yöntemler kullanarak azaltmak mümkün.

Bu yöntemler arasında;

  • Her gün düzenli olarak diş fırçalamak, diş ipi kullanımına özen göstermek,
  • Asitli, baharatlı yiyecekleri yemekten ve sıcak içecek içmekten kaçınmak,
  • Tütün ve alkol kullanımından kaçınmak,
  • Ağız bakım suyu ile gargara yapmak
  • Karbonat ve su ile hazırlanacak basit bir macunu yara olan bölgeye sürmek sayılabilir.

Tüm bu yöntemler ağız yaralarının vermiş olduğu ağrıyı azaltmaya yönelik yöntemler olup, kesin ve doğru tedavi için uzman hekim yardımı almak gerekir. Uzman bir hekim muayenesi ile aft haricinde herhangi bir farklı hastalık olup olmadığı da belirlenir. Yapılan araştırmalar, Behçet Hastalığı gibi henüz tedavisi olmayan bazı rahatsızlıkların ağızda aft gibi ülserli lezyonlara sebebiyet verdiğini göstermektedir.

İLGİLİ MAKALE  2022 doktor maaşları ne kadar oldu?

İzleyin: Prof İbrahim Saraçoğlu Ağız Yaraları (AFT) için Mucize Kür Tarifi

Ağızda Aft Tedavisini Hangi Doktor Yapar?

Pek çok hastalığın aksine aftlar daha önceden belirlenebilen ve dolayısıyla önlenebilen lezyonlar değiller. Hastalığın tedavisinde daha çok semptomların azaltılması ve hafifletilmesi hedeflenir.

Büyük çoğunluğu 1 veya 2 hafta içinde kendiliğinden geçebilen ağızda aft sorunu eğer bu sürede geçmez ise hiç vakit kaybetmeden hekim desteği alınmalıdır. Bu konuda diş hekimi veya kulak burun boğaz uzmanı en doğru tedaviyi belirleyecektir. Aftın sebebine bağlı olarak anestezik kremler, özel olarak hazırlanmış ağız gargaraları, çeşitli solüsyonlar ve antibiyotik ile tedavi sağlanır.