Tebrikler, dört haftalık hamilesiniz. İçinizde simit susamı kadar bir embriyo var. Hamile olup olmadığınızı merak etmeye başlamış olsanız da, yakında olacak bebeğiniz evini çoktan buldu ve rahminize olan yolculuğunu tamamladı. Oraya vardığında, rahim astarınıza girecek ki bu da sizinle önümüzdeki sekiz ay  sürecek bağlantıyı sağlar.

Bu küçük hücre topu rahminize yerleşir yerleşmez, iki gruba ayrılarak büyük bölünmeye uğrayacaktır. Embriyo denilen şeyin yarısı oğlunuz veya kızınız olurken, diğer yarısı bebeğinizin yaşam çizgisi olan plasentayı oluşturur.

Embriyo ve amniyotik kese gelişimi

Amniyotik kese etrafında oluşurken, daha sonra bebeğinizin gelişen sindirim sistemine dahil edilecek yumurta sarısı kesesi de oluşur. Embriyo artık bebeğinizin vücudunun özel bölgelerine dönüşecek üç farklı hücre katmanına sahiptir. Endoderm olarak bilinen iç tabaka bebeğinizin sindirim sistemine, karaciğerine ve akciğerlerine dönüşecektir. Mezoderm adı verilen orta tabaka yakında bebeğinizin kalbi, cinsiyet organları, kemikleri, böbrekleri ve kasları olacaktır. Ve dış tabaka veya ektoderm, sonunda bebeğinizin sinir sistemini, saçını, gözlerini ve dış deri tabakasını oluşturacaktır.

Bu dönemde hafif kanamalar olabilir. Panik yapmanıza gerek yok. Karnınızda biraz baskı hissedebilirsiniz, endişelenecek bir şey yok! Göğüsleriniz biraz hassas olabilir ve biraz büyüyebilir.

D vitaminini unutma

Bu dönemde D vitamini almaya özen göstermelisiniz. D vitamini kaynağınızın çoğu güneşten veya güçlendirilmiş sütten gelir. Bunun nedeni, D vitamininin sağlıklı dişleri ve kemikleri korumak için gerekli olması ve vücudunuzun kalsiyumu emmesine yardımcı olmasıdır (ve bunun bol miktarda emmeniz gerektiğini zaten biliyorsunuz).Ayrıca folik asite başlama zamanı. D vitaminlerini birçok doğum öncesi vitaminin yanı sıra güçlendirilmiş süt, güçlendirilmiş portakal suyu ve yumurta sarısından bulabilirsiniz.

Bu dönemde doktorunuzla sık sık görüşmeli ve destek almalısınız. Ayrıca son regl tarihinizi de bilmeniz gerekir. Tahmini son tarihiniz, son döneminizin ilk gününden itibaren 40 haftadır. Ne olursa olsun, programınızı tahmini son tarihinize göre planlamamalısınız. Ne de olsa, bu sadece bir tahmin. Çoğu bebek 38 ila 42 hafta arasında doğar ve ilk kez annelerin bebeklerinin sonraki tarafa gelme olasılığı daha yüksektir. Sadece bir avuç bebek ilk kez programa uygun bir şekilde çıkıyor.

İLGİLİ MAKALE  2. Hafta gebelik - hamileliğin ikinci haftası

Sağlıklı yağlar iyi yağlardır

Bebeğinizin biraz yağa ihtiyacı var – özellikle omega-3 yağ asitleri gibi yağlar. Bu omega-3’lerden biri olan DHA, insan beyninin ve retinasının önemli bir bileşenidir ve bebeğinizin gelişmekte olan beyni ve gözleri için önemlidir. Artı beslenmenize daha fazla dikkat etmelisiniz. Alabalık ve yabani somon gibi hamilelik güvenli balıklardan ve DHA takviyeli yumurtalardan alabilirsiniz.

Geride sağlıkla geçirmeyi planlayacağınız sekiz ay olduğunu ve artık yeni bir yaşam biçimine hazırlıklı olmanız gerektiğini bu dönemde fark edeceksiniz. Bundan sonraki dönemde daha hızlı değişimler, vücudunuzda daha hızlı gelişen bir bebebk olacak.