WhatsApp dünya üzerinde en çok kullanılan iletişim ve haberleşme uygulaması olarak bilinmekte. Rehberinizi eşleştirdiğiniz ve kişilerinizin tamamı ile WhatsApp üzerinden sohbet edebildiğiniz için eğer bir kişi bu listeye erişirse sizin hakkınızda haddinden fazlasını öğrenebiliyor. Tabii k bunu yapması da öyle kendiliğinden olan bir durum değil. Bazı0 insanlar tarafından gönderilen belirli mesajlara tıkladığınız an WhatsApp üzerinden telefonunuza sızan virüs, bilgilerinizi bir bir aktarmaya başlıyor.

WhatsApp’ta virüslü mesajlar

dünyanın en aktif kullanılan mesajlaşma ve haberleşme uygulaması olan WhatsApp politikası gereği kendisi bile mesajları okumuyor. Mesajların tamamen özgür olmasından da kaynaklı olarak bazı sorunlar ortaya çıkabiliyor. Alacağınız bazı mesajlar bu uygulama üzerinden telefonunuza sızıyor ve oradan da bütün kişisel bilgilerinizi alarak görevini tamamlıyor. Bu gibi mesajların WhatsApp üzerinden atılması işin kurnazlığı aslında. Çünkü kimse gerçekten tanımadığı kişilerden gelen mesajları açmayacaktır. Fakat ortada bir zincir oluşturulması halinde virüs ilk girdiği telefondan kişinin adına mesaj atar ve bu sayede telefondan telefona gezmeye başlar.

Virüslü mesajlar nasıl olur, nasıl yayılır?

Virüslü mesajların yayılması için öncelikle bir kişiye bulaşması gerekir. Bu bulaşmanı nedeni ise çoğu zaman internet sitelerindeki bir reklam amaçlı içeriğe tıklamış olmak. Farkında olmadan telefonunuza bir dosya iniyor ve bu dosya içerisindeki virüsü telefona yaymaya başlıyor. Buradan ise uygulamaları arka planda çalıştıran virüs, WhatsApp gibi uygulamalara girerek sizin adınıza mesajlar yolluyor. İşte bu mesaj ise her zaman bir bağlantı linki oluyor. Daha çok alışılagelmiş bağlantı linklerinden farkı olan link kendi kendiliğine paylaşılıyor ve diğer kişilerin bu linke tıklaması halinde telefonlarına sizinki ile aynı tip virüs iniyor ve bu işlem bir zincir gibi devam ediyor.

Virüs bulaşmasın

İlk etaptan önünü kesmek için yapmanız gereken bu tip garip bağlantılara ve reklamlara tıklamamak lazım. Bu gibi bağlantı ve mesajlar, mesajları size atan kişinin ağzından olmuyor. Daha çok üçüncü taraf konuşması ile atılan bu mesajlar bazen de yanlış kelime ve noktalama işaretlerinin yoğunlaştığı mesajlar oluyor. Mesajdaki linke tıkladığınız anda ise virüsün istilası başlıyor. Bu nedenle şüpheli görünen link ve mesajları açmadan önce göndericiden teyit almanız önemli bir nokta.

İLGİLİ MAKALE  WhatsApp’a üçüncü mavi tik özelliği gelecek mi? Dedikodulara uzmanından yanıt geldi

Virüsten korunmak gerek

Virüsün bulaştığını bazen anlamayabiliriz. Arka plan uygulamaları içerisine saklanan bu virüsler algılamadan telefondan kovmak da pek kolay değil tabii. Aplikasyon marketlerinden indireceğiniz ve kesinlikle güvenli onayı almış olan uygulamaları kullanarak ise bu gibi virüsler telefona girdiği an haberdar olabilir, temizleme yaparak telefona yerleşemeden virüsü kovabilirsiniz.

Bu mesajı açan yanar!

Özellikle öyle bir mesaj var ki, ortaya çıktığı an bu mesajı silmek en iyisi olacak. Özellikle geçen sene ortaya çıkan ve bir bağlantı linki olarak karşımıza çıkan bu mesaj siz bir Google Play sayfasına yönlendiriyor. Burası gerçek olmayan bir sayfa ve resmi Google Play sayfası le herhangi bir bağı yok. Ancak buradan herhangi bir indirmeye izin verdiğiniz anda virüs artık telefonunuzda oluyor. Bu nedenle WhatsApp üzerinden gelen ve çoğunluğu sayılardan olan bu tip bağlantılara dikkat edin.