Apple, uzun yıllardır en büyük teknoloji şirketi olma ünvanını elinde bulundurmaktaydı. Ancak 2022 yılı Apple için kötü başladı. Çünkü akıllı telefon pazarındaki yerini kaybeden Apple, tedarik konusunda dış ülkelerden fayda sağlayamamaya başladı. Bu yazımızda sizlere, akıllı telefon pazarının yeni imparatorundan bahsedeceğiz.

Apple zirvedeki yerini kaptırdı

Çin halk Cumhuriyeti’ndeki karantina dönemi, Apple’ın akıllı telefon üretim hacmini derinden etkiledi. Güney Koreli dev teknoloji firması Samsung tarafında ise işler tıkırında ilerlemekte. Akıllı telefon pazarının yeni lideri olan Samsung, 2022 yılının il çeyreğinde Apple’ın önüne geçebilmeyi başardı. Peki bu durumun sebepleri neler. Gelin hep birlikte Samsung’un bu başarısının arkasındaki nedenleri inceleyelim.

Neden yeni lider Samsung?

Akıllı telefon pazarının yeni lideri Güney Koreli dev akıllı telefon üreticisi Samsung oldu. Bunun en büyük sebebi ise Samsung’un akıllı telefon üretim hacminin Apple’a göre çok daha büyük olması. Ayrıca Apple, sadece amiral gemisi dediğimiz üst segment akıllı telefon üretmektedir. Fakat Samsung, hem amiral gemisi, hem orta segment hem de alt segment akıllı telefon üreterek satış rakamlarını çok yüksek seviyede tutabiliyor.

Dünyanın en büyük analiz şirketlerinden biri olan TrendForce’un raporlarına göre Ukrayna ile Rusya arasındaki kriz ve pandemi gibi farklı etmenlerin birleşmesiyle Apple’ın akıllı telefon hacmi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 12,8 oranında küçülerek 310 milyona geriledi. Bu durumdan da en çok faydalanan Samsung oldu. Samsung 2022 yılının ilk çeyreğinde 73,8 milyon adet akıllı telefon satışı gerçekleştirdi.

Samsung’un pandemiden diğer firmalara göre çok daha az etkilenmesi de birincilik koltuğuna oturmasındaki en büyük etmenlerden biri. Bununla birlikte akıllı telefon satışı konusunda rakiplerine göre oldukça ileride. Fakat Samsung’da yakın bir zamanda kriz yaşayabilir. Bunun da en büyük sebebi, Rusya ile Ukrayna arasıdaki savaş durumu. Yaşanılan bu kriz nedeni ile Samsung, Rusya’ya akıllı telefon sevkiyatını durdurdu. Bu durum nedeni ile de Samsung, büyük bir satış kaybı yaşayabilir ki zaten Samsung, Rusya’nın en büyük akıllı telefon üreticisi konumunda.

Sadece 60 milyon

Samsung, 2022 yılının ilk çeyreğinde 73,8 milyon akıllı telefon satışı gerçekleştirdi. Apple ise sadece 60 milyon ile sınırlı kalabildi. Bunun yanında ise üçüncü sırada Çin’in en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Xiaomi geliyor. Yeni modelleri ile 2022 yılının ilk çeyreğinde üçüncü sıraya oturan Xiaomi, 44,3 milyon adet akıllı telefon satışı gerçekleştirdi.

İLGİLİ MAKALE  Dünyada iPhone fiyatları. Hangi ülkelerde iPhone daha ucuz?

Apple’ın 60 milyonluk iPhone satışı, şirket için yüzde 11’lik büyüme anlamına geliyor. Ancak Samsung’un bu denli bir atak yapması, Apple’ın büyümesinden çok daha yüksek seviyelerde olmasına neden oldu. Bu durum da Apple için hem iyi hem kötü. İyi yanı şirket bazında bir büyüme gerçekleşti. Fakat kötü yanı ise Samsung’un satış rakamlarının çok daha fazla olması, Apple’ı tahtından etti.

Üretim konusunda da Samsung, Apple’a göre biraz daha önde. Dünyada yaşanan çip krizi her firmayı etkiledi. Ancak kendi işlemcilerini ve çiplerini üreten firmalar, bu konuda diğer firmalara oranla daha az etkilendi. Samsung’da kendi çiplerini üretebilen bir firma olduğu için bu krizden çok daha az bir şekilde etkilendi. Bu durum da akıllı telefon üretimlerinin diğer firmalara oranla çok daha iyi olması anlamına gelmektedir.