ZY Elektrikli Traktör tarafından üretilen traktörler performans testlerinden başarılı sonuçlar aldı. Dünyada bir ilk olacak ve seri üretime geçileceği açıklandı.

ZY Elektrikli Traktör, Önder Yol ve Ziraat Girişim Sermayesi ortaklığında kuruldu. Bu  oluşum tarafından 70 kişilik mühendis kadrosuyla yapılan ve üretilen birinci nesil prototip araçlar, 39 farklı alanda yapılan testleri başarıyla tamamladı. Bu sonuç ardından seri üretime geçilmesinin kararı verildi. Bu durumun yalnızca Türkiye için değil, dünyada da bir ilk olduğu belirtiliyor.

Yıllık 1000 adet elektrikli traktör ile seri üretim başlanıyor

Trafiktörün özellikleri:

ZY Elektrikli Traktör’ün geliştirdiği yazılımlarla yönetilen batarya paketi ve tahrik sistemi sayesinde çok yüksek oranda tork elde ediliyor. Enerji masrafında %90 oranına kadar tasarruf sağlıyor. Aynı zamanda elektrik enerjisi olan her yerde kolayca şarj edilebiliyor.

  • Tekerlek Tahriki 130 HP
  • Güç (Bg): 105+
  • Tork (Nm): 494+
  • Batarya Kapasitesi 95 kWh Batarya
  • Manevra (Wd): 4+
  • Çalışma Süresi: 5-7 saat
  • Hızlı şarj: 45 dakikada tam dolum

ZY Elektrikli Traktör, yerli ve yabancı pek çok hibrit traktör projesinden farklı olarak, yüzde yüz elektrikli motora sahip bir şekilde üretilecek. 105 beygir gücündeki araçların, %90 oranına varan enerji tasarrufu sağladığı belirtildi. Hatta ZY’nin verilerine göre 100 kilometrelik mesafeyi mevcut elektrik ücretleri baz alındığında 3 TL civarında bir maliyetle gidebiliyor.

Alışageldiğimiz dizel motorlu traktörlerden farklı olarak elektrik motorunun tüm imkanlarından faydalanan araç rakiplerinin tersine, en yüksek iş yükü altındayken bile sessiz bir şekilde çalışmasıyla öne çıkıyor.

Buna ek olarak yine doğası gereği, bakım ve tamir masrafları çok daha düşük olacak. Ayrıca ZY tarafından açıklanan verilere göre de 45 dakikanın altında bir hızlı şarj süresine sahip olacak. Burada kullanılacak şarj ünitesiyse aracın içerisine entegre edilecek.

İçten yanmalı motorlu rakipleriyle kıyaslandığındaysa, mazot masrafında yüzde 90’a varan tasarruf yapılabileceği söyleniyor. Dolayısıyla ortalama bir çiftçinin yıllık 100 ila 150 bin TL yakıt giderini cebinde tutabileceği belirtiliyor.

İLGİLİ MAKALE  Gübre fiyatları hızla artıyor, böyle giderse tüm tarım ürünleri büyük bir enflasyona kurban gidecek

Geçtiğimiz yıl aracı bizzat test eden Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli şu cümleleri kullanmıştı:

Burada geliştirilmiş yüzde 100 yerli ve milli, elektrikle çalışan bir traktör. Bu traktörü Cumhurbaşkanımız Ankara’da Hasat Şenliği’nde kullanmıştı. İnşallah buradan hareketle Türkiye, yerli ve milli bütün otomobiller ve büyük araçları imal edecek. Bunları geliştirmemiz ve desteklememiz lazım. Buradaki deneme imkanlarımız dahilinde traktör çok iyi. Güçlü bir motor. Zaten test edilmiş ve hepsinden başarıyla çıkmış. Ümit ediyoruz ki seri üretimine de geçilir.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop ise araç testlerinin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

%100 yerli ve milli, elektrikle çalışan bir traktör yaptık. Bu traktörü Cumhurbaşkanımız daha önce Ankara’da Hasat Şenliği’nde kullanmıştı. Buradan hareketle ülkemiz, yerli ve milli otomobillerin parçalarını değil tamamını üretecek ve büyük araçlar imal edecek. Bunları geliştirmemiz ve desteklememiz lazım. Örneğin traktörümüz oldukça güçlü bir motora sahip. Zaten daha önce de bolca test edilmiş ve bu testlerin tamamından başarıyla çıkmış. Ümit ediyoruz ki seri üretimine de geçilir.

Neden Elektrikli Traktör?

Mazot masrafına son veren elektrikli traktör, mazotlu traktörlere göre daha ekonomik ve çevre dostudur.

ZY Elektrikli Traktör kimdir?

ZY Elektrikli Traktör, Önder Yol ve Ziraat Girişim Sermayesi ortaklığında kurulan yüzde yüz yerli sermayeli bir Türk şirketidir.
Önder Yol 2003’ten günümüze kadar geçen süreçte elektrikli araç üretimi, elektrikli otomobil dönüşümü ve enerji depolama sistemleri üretimi ve geliştirmesi faaliyetlerinde bulunmuştur.

TRAKTÖRÜN YAZILIMI TAMAMEN YERLİ

Traktörün yazılımının tamamen yerli ve milli olduğu için yaklaşık 70 kişilik mühendis kadrosuyla yapılan bir çalışma olduğunu söyleyen Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Özkan Kayacan, “Şu anda bu traktörün eşi ve benzeri yok. Farklı elektrikli traktör yapan firmalar oldu. Fakat sahaya süremediler. Biz sahaya sürdük ve çok rahat bir şekilde de kullanabiliyoruz. Değişik ülkelerden talepler geliyor. Ama biz bunu tamamen yerli ve milli olarak, bir Türk markası olarak tüm dünyaya göstermek ve Türk çiftçisinin hizmetine sunmak istiyoruz. Bu traktör 105 beygir bir traktör. 105 beygir olan bir traktörün yaptığı her şeyi yapabiliyor. Hiçbir sıkıntımız yok. Tam tersine, diğer traktörler çevreyi kirletirken bunda çevreyi kirletmek gibi bir durum söz konusu değil. Ses yok, dikkat ederseniz hiçbir ses çıkarmıyor. Diğer traktörlerin yaptığının fazlasını yapacak bir güçte. Biz burada farklı testler de yapıyoruz. Hem yakıt, hem zaman, hem süreç olarak bütün testler yapılıyor. Buradaki hocalarımızla birlikte bilimsel olarak testler yapılıyor” diye konuştu.

İLGİLİ MAKALE  Gübre fiyatları hızla artıyor, böyle giderse tüm tarım ürünleri büyük bir enflasyona kurban gidecek

“1 YIL İÇERİSİNDE ÇİFTÇİMİZİN HİZMETİNE SUNMAYI HEDEFLİYORUZ”

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Özkan Kayacan, “Normal traktörler manuel sistemdir ama bu traktörümüz var otomatik vites mevcut traktörlerden fazlası var eksiği yok. Sayın bakanımızın talimatları ile çalışmalarımız devam ediyor. Bir yıl içerisinde Türk çiftçisinin hizmetine sunmayı hedefliyoruz” diye konuştu.