Bayramda, davette, çay yanında veya yemekten sonra sık sık tüketilen tatlıların başında şekerpare geliyor. Kültürümüzde özel bir yeri olan şekerpare, tatlı krizleri için de son derece etkili bir atıştırmalıktır. Pastanelerde tepsi tepsi satılan bu lezzeti evde yapmak da oldukça kolay ve pratiktir. Sadece birkaç püf noktasına dikkat ederek pastane tadında ve tam kıvamında şekerpare yapabilirsiniz.

Şekerpare Tarifi Nasıl Yapılır?

Şekerpare tarifi iki aşamadan oluşuyor. İlk olarak şekerpare hamuru hazırlanıyor. Malzemeler eksiksiz ve tam ölçü ile kullanıldığı takdirde kıvamı ve lezzeti pastanede satılan şekerpare ile birebir aynı olacaktır. Enfes bir şekerpare tarifi için uyarı ve püf noktaları dikkat etmelisiniz. İkinci aşamada ise şekerparenin şerbeti yapılıyor.

Şekerpare şerbetli bir tatlı olduğu için özellikle ilk defa yapacak kişilerde paniğe neden olabiliyor. Özellikle şerbetli tatlılarda şerbet ile kurabiye sıcaklığının nasıl olması gerektiği dikkat gerektiren bir konudur. Eğer ikisi de sıcak ya da ikisi de soğuk olursa ne yazık ki bütün emekler boşa gidecektir. Şekerparenin kıvam ve lezzetinin tam olmasını istiyorsanız tüm aşamaların detaylarını yazımızda bulabilirsiniz.

Şekerpare Tarifi

Şekerpare Tarifi

Şekerpare Tarifi İçin Malzemeler

Şekerpare tarifi için ihtiyaç duyulan malzemeler şu şekildedir;

Hamuru İçin

  • 1 paket margarin ya da 250 gr tereyağı
  • 2 tane yumurta (Birinin sarısı üzeri için ayrılır)
  • 1 su bardağı irmik
  • 1/2 çay kaşığı karbonat
  • 1/2 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağından iki parmak eksik pudra şekeri
  • 3 su bardağı un
  • Şerbeti İçin
  • 4 su bardağı su
  • 4 su bardağı toz şeker
  • Çeyrek limonun suyu
  • 1 paket vanilya

Kolay ve tam kıvamında bir şekerpare tarifi için malzemelerin oda ısısında olması önemlidir. Ayrıca kullanılan malzemeler kaliteli markalardan seçilirse şekerpare daha lezzetli olacaktır.

Şekerpare Hamuru

Şekerpare Hamuru

Kolay Şekerpare Tarifi

Şekerpare, şerbetli tatlılar arasında en çok sevilen lezzetlerden biridir. Oldukça kolay ve pratik bir tatlıdır. Bir o kadar da lezzeti damaklarda iz bırakıyor. Kolay şekerpare tarifi için tüm püf noktalarına dikkat etmeniz gerekiyor. Kıyır kıyır bir kurabiye, tam ayarında şerbet ve ikisinin birleşimi ile oluşan enfes bir tatlıdır. Bu lezzeti 10 dakika gibi kısa bir sürede hazırlayıp fırına verebilirsiniz. Şerbetini önceden yapılıp soğumasını sağlamak gerekiyor.

İLGİLİ MAKALE  Bittiğinde damağınızda iz bırakacak leziz irmik helvası! Çay yanınız boş kalmasın (Kaynak: soru.com.tr)

İzleyin: 5 Dakikada Fırına Verebileceğiniz Tam Ölçülü Şekerpare Tarifi

Şekerpare Şerbeti Nasıl Yapılır?

Şerbetli tatlılarda şerbetin kıvamı ve sıcaklığı son derece önemlidir. Birebir ölçülerde yapılan şekerpare şerbetinin soğuk olması gerekiyor. Dolayısıyla malzemeleri hazırladıktan sonra ilk olarak şerbet kaynatılır. Çelik bir tencereye 4 su bardağı su ile 4 su bardağı şeker eklenir. Şeker eriyene kadar şerbet karıştırılır.

Daha sonra ocağa alınır ve karıştırarak kaynaması beklenir. Şerbet kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika boyunca kaynatmaya devam edilir. Daha sonra çeyrek limonun suyu sıkılır ve şerbete eklenir. 2 dakika daha kaynatılır ve ocaktan alınır. Son olarak bir paket vanilya ilave edilir. Hazırlanan şerbet soğuması için bir kenara alınır.

Şekerpare Şerbeti

Şekerpare Şerbeti

Tam Kıvamında Şekerpare Tarifi

Tam kıvamında bir şekerpare için yoğurma kabına oda sıcaklığında yumuşamış margarin alınır. Üzerine sırasıyla 1 su bardağı irmik, 2 yumurta (Birinin sarısı ayırılır), pudra şekeri eklenir ve yoğurmaya başlanır. Unun kalitesine göre kullanılacak miktar değişeceği için yavaş yavaş un koymakta yarar vardır.

Vanilya ve kabartma tozu da eklenen hamur pürüzsüz olana kadar yoğurulur. Hamurun kıvamı yumuşak ama ele yapılmayan bir şekilde olmalı. Hamurdan küçük parçalar alınır ve oval şekil verilerek yağlanmış tepsiye dizilir. Hamurun tamamına aynı işlem yapıldıktan sonra üzerlerine yumurta sarısı sürülür ve fırına verilir.

Şekerparenin Pişme Süresi

Şekerparenin pişme süresi fırından fırına değişiklik gösterir. Fırının alt üst ve fanlı olması şekerparenin pişmesini doğrudan etkilemektedir. Şekerpare için fırın 180 dereceye ayarlanır. 5 dakika kadar fırının kendi kendine ısınması beklenir. Fırın ısındıktan sonra tepsi yerleştirilir. Yaklaşık 30-40 dakikada şekerpare pişer. 25 dakikadan sonra pişirme işlemi kontrollü yapılmalıdır. Altı üstü kızaran şekerpareler fırından çıkarılır.

Lezzetli Şekerpare Tarifi

Şekerpare tarifini çoğu insan irmikli yapıyor. Fakat irmiksiz ve üzeri fındıklı şekerpare tarifi de sık sık paylaşılıyor. Bu tarifte şekerpare malzeme listesinden irmik çıkarılır. Üzeri için iç de fındık eklenir. Tüm malzemeler karıştırılıp yoğurulduktan sonra hamurdan yuvarlak parçalar alınır ve tepsiye dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürüldükten sonra tam ortalarına birer tane fındık bastırılır. Fındığın şekerpareye ayrı biz lezzet kattığını özellikle belirtmek gerekiyor.

Şekerpare Tepsiye Dizme

Şekerpare Tepsiye Dizme

Şekerpare Tarifinin Püf Noktaları

Lezzetli ve tam kıvamında bir şekerpare tarifinin bazı püf noktaları vardır. Bu detaylara dikkat ederseniz pastane şekerparesi tadında bir lezzet yapabilirsiniz. İlk olarak belirtmek gerekiyor ki; malzemelerin kaliteli ve taze olmasına dikkat edilmelidir. Ölçü olarak kullanılan su bardağı, 200 ml klasik bardaktır.

İLGİLİ MAKALE  Bu tatlı için uzun uzadıya uğraş vermenize gerek yok! 20 dakikada hazır tiramisu

Malzemelerin büyüklüğüne ve kalitesine göre hamurun kıvamı farklı olabilir. Bu yüzden özellikle unu yavaş yavaş eklemekte yarar var. Önceden hazırlanan şerbetin mutlaka ılık olması dikkat edilecek bir diğer püf noktadır. Fırından çıkan şekerparelerin ilk sıcaklığı gittikten sonra şerbetle buluşturulur. Daha sonra tepsinin üstü kapatılarak dinlenmeye bırakılmalıdır. Şekerpare mümkünse bir gece dolapta dinlendikten sonra servis edilmelidir.