Tam olarak tarihi bilinmemekle beraber 1960’lı yıllarda Yunan halkı tarafında yapılan bir yemek olduğu bilinmektedir. Kokorecin Türkiye’ye gelişi ise 1970 ’li yıllara dayanır. 1970’li yıllarda ilk olarak İzmir şehrine gelmiş daha sonra neredeyse bütün Türkiye’ye yayılmıştır.

Kokoreç Yapımında Kullanılacak Malzemeler

Pul biber, kimyon, karabiber, tuz, 1 kg kokoreç (genellikle marketlerde doğranmış şekilde satılmaktadır), ekmek

Kokoreç Nasıl Yapılır?

Kokoreç yapmak çok zahmetli ve aynı zamanda uğraş gerektiren bir iştir. Gelin hep beraber bu lezzetin nasıl yapıldığını öğrenelim. Öncelikle kokoreçleri bol suyla (arzu ederseniz sirkeli suyla yıkatabilirsiniz) yıkayınız. Yıkadığınız kokoreçleri bir saç tavanın içine alarak hafif bir şekilde çevirerek pişiriniz.

Kokoreçler tavada

Kokoreçler tavada

Daha sonra kokoreçleri satır veya bıçak yardımıyla güzelce doğrayınız. Doğradığınız kokoreçleri tekrar sac tavaya alıp pişirmeye devam ediniz. Piştiğinden emin olduktan sonra altını kapatınız. Ekmekleri ortadan ikiye bölünüz. Arasında ikiye bölüp altını kapattığınız kokoreçleri ekmeğin arasına dilediğiniz ölçüde koyunuz. Daha sonra lezzet vermek için pul biber, kimyon, tuz ve karabiberi ekleyiniz. Dilerseniz ayran veya şalgam ile servis edebilirsiniz. Kokoreç yemeği sunuma hazır, Herkese afiyet olsun.

Herkesin Afiyetle Yediği Kokoreç Kaç Kaloridir?

Genellikle kadınların daha çok sorguladığı bir konu olan kalori meselesi kokoreç için de bir sorgu haline gelmektedir. Afiyetle yediğimiz bu lezzetin gelin hep beraber kalori araştırmasını inceleyeyim.

1 porsiyon kokoreç yaklaşık olarak 432 kalori olarak ölçülmüştür. Bu porsiyonun içerinde bulunan besin değerleri incelendiğinde 67 gram karbonhidrat, 28 gram protein, 4 gram yağ, 3 gram lif, 93 gram sodyum, 338 gram potasyum, 306 gram kalsiyum ve 6 gram Demir bulunur. (Bu değerler yaklaşık olarak tahmini verilmiştir)

İzleyin: Tüm Yediğin Kokoreçleri Unut | Evde Kuzu Kokoreç Tarifi

Kokoreç Hangi Organla Yapılır?

Toplumun çoğunluğunun damak tadına uyan bu lezzetin hangi organ ile yapıldığı çoğu kişi tarafından bilinmemektedir. Lezzetine doyulamayan bu lezzetin hangi organdan yapıldığını gelin beraber öğrenelim. Kokoreç bağırsaktan yapılan bir çeşit sokak lezzetidir.

İLGİLİ MAKALE  Marketlerin kıyma ve et fiyatlarında büyük kampanya. ŞOK, Migros, Carrefour, Çağrı market kıyma fiyatları

Kokoreç Yaparken Hangi Hayvanların Bağırsağı Kullanılmaktadır?

Kokoreç yaparken çoğunlukla büyükbaş ve küçükbaş hayvanların bağırsağı kullanılır. Ama süt kuzusunun bağırsağının daha lezzetli olduğu ve çoğunlukla insanların kokoreç yaparken süt kuzusu bağırsağı kullanıldığı görülmüştür.

Afiyetle Yediğimiz Kokorecin Faydaları 

Bağırsaklarımıza mikroorganizma desteği sağlamaktadır. A vitamini, demir, fosfor, potasyum,  folik asit açısından zengin değerlerdir. Kısaca besin değeri yüksek bir yemektir.

İçeriğindeki kas ve bağ dokusunun eklem ağrılarına iyi geldiği düşünülmektedir. Kadınlarda kırışıklık sorunlarına iyi geldiği söylenmektedir. Ayrıca mutluluğun kaynağı olan serotonin hormonu salgıladığı biliniyor.

Kokorecin Bu Kadar Faydası Varken Zararlı Bir Özelliği Var Mıdır?

Kokoreçin birçok faydası olduğuna değinmiştik fakat her şeyin faydasının yanında zararları da bulunmaktadır. En belirgin zararı içerdiği yüksek kolestrol nedeniyle düzenli tüketin sonucunda çeşitli kalp rahatsızlıklarına yol açtığı saptanmıştır. Özellikle kalp rahatsızlığı olan bireylerin kokoreç tüketim miktarını azaltmalı hatta çok nadir tüketmelidir.

Ayrıca kokorecin yapım aşamasında hijyene mutlaka dikkat edilmelidir. Edilmediği taktirde vücudun bağışıklık sistemini tetikleyerek vücudun mikrop kapmasına yok açabilir. Kokoreç yapım aşamasında ayrıca mangal üzerine konulduğunda kömür ve odun isinden etkilendiği taktirde kanserojen etki yaratabilir. Ayrıca kokorecin az pişirilmesi durumunda makroflorasında bulunan patojen mikroorganizmaların doğrudan vücuda alınması sonucunda çeşitli gıda zehirlenmelerinin yaşanması hiç kuşkusuz görülebilmektedir.

Kokoreç hakkında söylenebilecek en önemli şey kokorecin hijyen kurallarına dikkat edilen yerlerde ve tüketim miktarının belli bir sayısının üzerine çıkmaması gerekmektedir.

Kokoreç Sarma İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?

Kokoreç yaparken dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da sarma işlemidir. Kokoreçin iç kısmı için mumlar soğan ve baharatları şişin üzerine diziniz. Dizme işlemini gerçekleştirdikten sonra güzelce ve bol suyla yıkan ince bağırsakları şişin etrafını sararak bu ilken birkaç defa daha tekrarlanmalıdır.

Belli bir boyuta ulaşan kokoreçleri şiş yardımı ile ateş üzerinde çevrilmesiyle yemek hazır hale gelir. Pişirme aşamasında kömürün etrafa yaydığı işin kokorecin üzerine gelmemesine dikkat edilmeli aksi taktirde çeşitli zehirlenmelere yol açabilmektedir.

Kokorecin Ana Vatanı Neresidir?

Herkesin severek tükettiği bu ürünün kökeni Yunanistan ve Türkiye işbirliğine dayanmaktadır. Yunanistan’da ortaya çıkıp Türkiye’de büyük bir ilerleme kaydetmiştir.