Ispanak yerken bazen dişe kum yapışıyor hissi oluşur. Yedikten sonra dişler gıcır gıcır oluyormuş gibi hissedilir ve kişiler bu durumdan hiç hoşlanmazlar. Bu sebeplerden dolayı çoğu insan çocuk yaşta ilk ıspanak deneyiminin ardından bir daha asla yememek konusunda ciddi kararlar alabilir ve ıspanaktan soğuyabilirler. Bu durumun suçlusu hiç şüphe yok ki yine ıspanağın kendisidir.
Bir çok insan bunun sebebini ıspanağın yeterli yıkanmamasından dolayı olduğunu düşünmektedir ve topraklarının üzerinde kaldığını iddia ederler fakat gerçek bu şekilde değildir. Ispanağın dişlerde garip bir his bırakmasının asıl sebebi içerisinde barındırdığı oksalik asittir. Bu asit in kristalleri ıspanağı çiğnedikçe dişlerin üzerini kaplar ve bu da dişlerin kumla kaplanmış hissine sebep olmanıza neden olur. Dolaylı olarak da dişlerin gıcırdamasına ve kamaşmasına sebep olur.
Oksalik Asit Bulunan Besinler
Karalahana, ışgın otu, pancar gibi sebzelerde de Oksalik asit bulunmaktadır. Aynı şekilde bu yiyeceklerin tüketiminin ardından da ıspanakta olduğu gibi dişlerde ve ağızda garip bir his meydana gelir. Oksalit böbreklerde taş oluşmasına sebep olduğu için ıspanağın çok fazla tüketilmemesi önerilmektedir. Ne kadar sağlıklı bir besin olsa dahi her şeyin fazlası zarar cümlesinden yola çıkarak abartılı ıspanak yemesi yapılmamalıdır.
Oksalik Asit Nedir?
Bitki kökenli ve yaygın olarak bilinen asitlerden bir tanesidir. Doğada kalsiyum tuzu halinde ravent bitkisinde ve sodyum tuzu olarak da kuzukulağı bitkisinde bulunmaktadır ve birçok farklı bitkinin hücre öz suyunda yer alır. Birçok bitkisel kaynaklı içerik olarak bu asit bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; ıspanak, domates ve kuzukulağıdır. Vücuda veya biyolojik canlı sistemine girmiş bulunan oksalik asit iyonlarla tuz oluşturur
Kalsiyum oksalat en çok karşılaşılan tuzu olmakla beraber vücudun özellikle üriner sisteminde böbrekte birikmeler meydana getirerek böbrek taşı oluşumunda önemli roller üstlenir.
Ispanak Nasıl Doğru Bir Şekilde Temizlenir?
Ağızda ve dişlerde garip bir his bırakmamak için ıspanak güzelce temizlenmelidir. Bu da şu aşamalarla mümkündür;
Büyük bir leğen veya kabın içerisine su doldurulmalı ve sirke dökülmelidir.
Kökleri kesilmiş olan ıspanağın yaprakları kesilmeden bütün bir şekilde kaba koyulmalı ve 30 dakika boyunca bekletilmelidir.
Sirke sayesinde ıspanaktaki çamur ve toprak dibe çökecek ve kimyasallar ıspanaktan ayrışacaktır.
30 dakika suda kalan ıspanak yaprakları dikkatlice sudan çıkarılmalı ve temiz su dolu diğer kaba konulmalıdır. Bu işlem kapta hiç toprak kalmayana kadar devam etmelidir. Aksi durumda yerken dişlerde garip bir his oluşması oldukça olasıdır.
Bu aşamalar izlendiğinde ıspanak yemeği yemek daha keyifli ve istekli hale gelecektir. Tabi ki dişlerde oluşan hissin sebebi olan oksalik asit unutulmamalıdır. Yıkama işlemi dişlerde oluşan durumu sadece bir nebze azaltabilmektedir.
Ağız Kamaşmasının Çözümü
Çoğu insan ıspanak yemekten vazgeçer hatta ismini bile duymaya tahammül edemez. Bunun sebebi tabi ki bahsettiğimiz ıspanağın dişlerde oluşturduğu gıcır gıcır olma ve kamaşma belirtileridir. Eğer ıspanak yemenin ardından oluşan bu garip histen duyulan rahatsızlık çok fazla ise basit bir püf noktasıyla ıspanaktan kaynaklı dişlerde kamaşma olayı en aza indirilebilir. Bu sayede ıspanağı seven fakat sırf bu sebepten yemek istemeyen kişiler tekrardan ıspanak yemeye başlayabilecek ve belki sevmeyenler de sevmeye başlayacaktır.
Bunun için ıspanak yemeği pişerken içerisine 1 veya 2 adet kesme şeker ilave edilmelidir. Bu sebeple yemeği yerken dişlerde kumlu bir tat kalmayacaktır. Diğer bir püf noktası da ıspanağı yoğurtlu yemektir. Yoğurt da dişlerde oluşan kamaşmayı en aza indirir.