Bir Kırım Tatar yemeği olan çiğ börek kıyma, soğan ve baharatların karışımından oluşan iç harcın hamur içerisine koyularak yağda kızartılması şeklinde yapılmaktadır. Şırbörek, Çiberek, Çuberek olarak da adlandırılan çiğ börek Türkiye’nin önemli yemek kültürleri arasındaki yerini almıştır.
Çiğ Börek Malzemeleri
Çıtır çıtır tadıyla birçok kişinin severek yediği çiğ börek iç harcı ve hamuru ile dikkat çekmektedir. Böreğin iç harcının çiğden koyuluyor olması çiğ börek olarak adlandırılmasını sağlamaktadır.
Çiğ börek malzemeleri şunlardır:
Hamuru için;
- 4-5 su bardağı un
- 1 bardak su
- 1 tatlı kaşığı tuz
İç harcı için;
- 300 gr kıyma
- 1 adet soğan
- 1 tatlı kaşığı tuz ve karabiber
- 2 çay bardağı su veya sıvı yağ
İzleyin: Çiğ böreğin sırrı nedir?
Çiğ Böreğin Hazırlanışı
Çiğ böreğin önce hamuru hazır hale getirilir. Hamuru için öncelikle bir ayrıntıya dikkat etmek gerekmektedir. Çiğ böreğin hamuru sert olmalıdır. Bunun için un ve tuz bir kaba alınır ve ardından su dikkatli bir şekilde ilave edilir. Un için seçilen markanın farklılık göstermesinden dolayı ne kadar su kullanılacağı değişebilir.
Bu nedenle dikkatli bir şekilde su, unun üzerine eklenerek hamur yoğrulur. Sert kıvamda bir hamur elde edilir. Hamur hazırlandıktan sonra dinlenmesi için üzerine bir örtü koyularak bekletilir. Çiğ böreğin hamuru hazırlandıktan sonra iç harcı için gerekli olan malzemeler tezgaha alınır. İç harcı için ihtiyaç duyulan kıymanın içine soğan rendelenir.
Soğan tadı baskın olsun istenirse bir tam soğan eklenebilir. Eğer soğan tadının hissedilmesi istenmiyorsa yarım soğan harcın içine koyulabilir. Kıymanın içine tuz ile karabiber eklenir. Hazırlanan harç su veya sıvı yağ ile sulandırılır.
Önceden hazırlanmış olan hamurdan bezeler alınır. Bezeler iç harcın koyulabilmesi için açılır. İç harcın koyulduğu hamur katlanarak kızartılmaya hazır hale getirilir. Kızgın yağda böreğin alt ve üst kısmı eşit miktarda kızartılır.
Seyrederek öğrenebileceğiniz bir tarif: Eskişehirin Meşhur Çiğ Börek Tarifi | Çi Börek nasıl yapılır?
Çiğ Börek Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Böreğin hamuru hazırlanırken un ve su kontrollü bir şekilde koyulmalıdır. Sert kıvamlı bir hamur elde edebilmek için buna dikkat edilmelidir. Ayrıca iç harç hazırlanırken mutlaka kıymanın sulandırılması gerekir. Eğer kuru bir iç harç hazırlanırsa kızartma sırasında harç, böreğin belli bir kısmında topak halde kalır.
Kıyma eşit miktarda hamurun içine yayılma. Bu nedenle harç sulu hale getirilerek kızartma esnasında hamurun içinde eşit miktarda dağılması sağlanır. Börekleri hazırlarken mutlaka tüm bezeleri kızarmaya hazır hale getirmek önemlidir. Çünkü kızgın bir yağda pişirilecek olan börekler hızlı bir şekilde kızaracaktır.
Eğer börek kızarırken diğer hamurun iç harcını koyup kapama işlemi gerçekleştirilirse yağ yanabilir. Bu durum hem yağın zararlı hale gelmesine hem de böreklerin istenildiği gibi kızarmasına engel olur. Çiğ böreğin kızartılması esnasında iki tarafının da eşit şekilde kızarması önemlidir. Hem lezzet hem de görüntü açısından böreğin arkası ve önü eşit şekilde pişirilmelidir.
Alternatif Çiğ Börek Tarifleri
Çiğ börek orjinalinde kıyma ile yapılan bir börektir. Fakat et sevmeyebilir veya o sırada malzemelerde eksiklik yaşanabilir. Böyle bir durumda alternatif bir tarif olarak böreğin iç harcını peynirle oluşturabilirsiniz. Bu şekilde daha hafif ve oldukça lezzetli çiğ börekler elde edebilirsiniz. Ayrıca hamur hazırlamak için vaktiniz yok ise çiğ börek hazır yufkadan da yapılabilir. Böylece daha kısa sürede lezzetli börekler elde etmiş olursunuz.