Unutkanlık hastalığı günlük hayatı oldukça zorlaştırıyor. Özellikle son yıllarda karamsarlığa sürüklenme, stres, iş baskısı gelecek kaygısı gibi nedenlerle unutkanlık yaşamaya başlayan birçok kişi olduğu da ortada. İlaçlara ve kimyasallara koşmak istemeyenler ise bu unutkanlık sorununa doğal ve sağlıklı çözümler arıyor. Peki unutkanlığın ana sebepleri neler, unutkanlığı nasıl geçiririz?

Unutkanlık neden olur?

Unutkanlık hastalığı oluşumu birçok sebepten olabilirken, nedenine göre iki farklı tür unutkanlık çeşidi vardır. Bunlardan biri kısa süreli hafızadan kaynaklı unutkanlıklar, diğeri ise uzun süreli hafızadan kaynaklı unutkanlıklardır. Kısa süreli hafızanın kapasitesi oldukça sınırlıdır ve bu bellekteki bilgilerin silinmesi, unutulması çok daha kolaydır. Kısa süreli hafızada unutkanlık yaşanması için en ufak bir sebep bile yeterli olabilir. Hatırlama aralığı çok kısıtlı olduğundan bilgiyi öğrenme aşamasındaki dikkat dağınıklıkları ya da ilgi alaka eksikliği sebebiyle bu bellekte kaydedilen bilgiler unutulabilir. Bu tür bilgilerin daha uzun tutulabilmesi için ise kodlama tekniği kullanılabilir. Öğrendiğiniz bilgiyi öncesinde öğrendiğiniz başka bir bilgi ile ilişkilendirmek yararlı olacaktır. Bir diğer hafıza çeşidi olan uzun süreli hafızada yaşanan unutkanlıkların sebebi ise öğrenildiği zaman daha endişe verici olabiliyor. Uzun süreli hafıza kapasitesi sınırsızdır ve burada öğrenilen bilgiler kişinin ihtiyacı olduğunda kullanması amacıyla sürekli olarak tutulur. Uzun süreli hafızada unutkanlığa, ilerlemesi durumunda ise demans yani unutkanlık hastalığına sebep olarak travmalar ve hastalıklar gösterilebilir. Tiroid hormonu bozuklukları, kaygı, ağır depresyon, sinir sistemini etkileyen hastalıklar, folik asit eksikliği, mineral ve vitamin eksiklikleri, travmalar ya da beyindeki bir tümör sebebiyle uzun süreli hafızada unutkanlık hastalığı yaşanabilir.

Unutkanlık geçirilebilir mi?

Günümüzde tedavisi olmayan çok az hastalık bulunuyor. Ne mutlu ki, unutkanlık hastalığı bunlardan biri değil. Nörolojik olarak ya da hastalıklar sebebiyle gerçekleşen unutkanlıklara karşı doktor kontrolünde ilaç kullanımı yardımcı oluyor. Günlük yaşantıda bir şeyleri hatırlamakta güçlük çekenler için ise yaşam tarzı değişikliği önerilenler arasında. Kitap okumayan kişilerin kitap okuma alışkanlığı kazanması, yapboz ile uğraşmak, bulmaca çözmek, işe ya da eve giderken rutin yolların dışında yollar kullanmak, yeni bir dil öğrenmeye çalışmak, yapılacak işleri not etmek ve daha sosyal bir insan olma adımları atmak unutkanlığa iyi gelen aktiviteler arasında.

İLGİLİ MAKALE  Balık yedikten kaç saat sonra yoğurt yenir (Kaynak: soru.com.tr)

Unutkanlığa iyi gelen besinler

Beyni besleyen besinleri glikoz içeren besinler, vitaminler, mineraller olarak başlıklar altında toplayabiliriz. Çoğu zaman omega-3 kaynağı olmasından kaynaklı balığın hafızaya iyi geldiği söylenir. Ancak balık unutkanlık ile olan mücadelenizde tek yardımcınız değil. Özellikle kuruyemişler içerdikleri çeşitli vitamin ve mineral grupları sayesinde beyne iyi gelen gıdalar olarak gösterilebilirler. İşte unutkanlığa karşı tüketilebilecek en sağlıklı ve en hafıza güçlendirici 10 besin:

  • Balık: Omega-3 bakımından zengin olan balıklar, içerdikleri B12 vitamini ve omega-3 gibi sağlıklı yağlar sayesinde unutkanlığa karşı birebir etkilidir.
  • Karanfil: Baş ağrısı, ağız kokusu gibi şikayetler için tüketilmesi önerilen karanfil aynı zamanda unutkanlık karşısında da oldukça etkili. Karanfil, çay gibi demlenerek suyu içildiği takdirde unutkanlığa iyi gelmektedir.
  • Ceviz: Beyne benzeyen şekli nedeniyle sürekli olarak beyin ile ilişkilendirilen ceviz gerçekten de beyne oldukça faydalı bir gıda. İçerdiği sağlıklı yağlar ve vitaminler sayesinde günlük tüketimi çok daha iyi bir hafızaya sahip olmayı sağlıyor.
  • Kuru üzüm: Özellikle çekirdekli siyah kuru üzüm kansızlık gibi unutkanlığa karşı da etkili. Ancak doğru bir tüketim şekli olarak çekirdekleri ile tüketilmesi öneriliyor.
  • Soğan: İçerdiği C vitamini sayesinde beyinsel faaliyetleri hızlandırır. Diğer gıdalar kadar bilinmese de soğan zihin yorgunluğuna iyi gelerek hafızayı güçlendirir.
  • Kereviz: Özellikle çorbası iştahla tüketilen kereviz de zihin açan gıdalar arasında yer almakta.
  • Kırmızı biber: Acı kırmızı biber C vitamini bakımından zengin bir gıda olduğundan zihne de iyi gelir.
  • Kabak çekirdeği: Güçlü bir antioksidan olan kabak çekirdeği beyni serbest radikallerden koruyarak zeka ve hafıza geriliğinin yaşanmasını engelliyor. Ayrıca içerdiği magnezyum sayesinde öğrenmeyi hızlandırıyor, hafızayı güçlendiriyor.
  • Kırmızı meyveler: Flavonoid, yani çilek, nar, frambuaz gibi kırmızı meyvelere rengini veren bitki pigmenti aynı zamanda hafızayı korumaya yardımcı oluyor.
  • Bitter çikolata: Bitter çikolata içerisinde bulunan kakao flavonoidleri yaşlanmaya bağlı hafıza geriliği de dahil olmak üzere tüm hafıza geriliklerine iyi gelmekte. Haftada 40 gram bitter çikolata tüketimi aynı zamanda hızlı öğrenmeye destek oluyor.