Günlük hayatımızda bir yerlere giderken özellikle eve giriş ve çıkışlarımızda karşımıza çıkan merdivenler bazen küçük antrenmanlar gibi görebileceğimiz ve bu sayede kondisyon kazanabiliriz. Ayrıca spor salonlarında da bolca karşılaştığımız bir aktivite olan merdiven hareketleri gerçekten de bacak kaslarını çalıştıran ve hem nefes kontrolü hem de kas çalışması yapmamızı sağlayan hareketlerdir. Bu şekilde bacak bölgesindeki yağlanmalardan kurtulabilir ve uzun yürüyüşlere daha hazırlıklı olabiliriz.

Merdiven inmek mi çıkmak mı?

Merdiven inerken ya da çıkarken kullandığımız bacak kasları zaman içerisinde gelişim göstermektedir. Tabii ki merdivenleri inerken de çıkarken de bu kaslar çalışır ve gelişirler. Bu aktiviteyi düzenli hale getirmek ile kilo vermek ve bacak kaslarını güçlendirmek de mümkündür. Fakat her ne kadar benzer hareketler olsalar da bu iki davranıştan birini tekrarlamak diğerine göre daha etkili. Bu alanda yapılan ir araştırma ile 60 yaş üzeri 30 kadından 12 hafta süre boyunca merdiven çıkıp inmeleri istendi. Deney şu şekilde gerçekleşecekti:

30 kişiden 15’i önce asansör ile en üst kata çıkacak, daha sonra ise merdivenler ile zemin kata inecekti. Diğer 15 kişi ise tam tersi şekilde önce merdivenlerden çıkacak daha sonra ise asansör ile aşağı inecekti. Deney sonunda ise şaşırtıcı şekilde merdiven çıkanlar değil, inenler daha fazla kilo verdi. Deneyden sonra yapılan araştırmalar ile merdiven inenlerin çıkanlara göre kemik ve kas yapılarında daha büyük gelişme gözlendi. Aynı zamanda bu grup daha çok kilo vermiş, kan basınç değerleri daha dengeli hale gelmişti.

Merdiven inmek nasıl daha yararlı?

Çoğu insanın aklına merdiven çıkarken daha zor bir hareket yaptığımız ve yükselen irtifa ile daha çok kas çalıştırıp vücudu zorladığımız gelebilir. Fakat merdivenleri inerken çıkış esnasında kullandığımız kaslardan daha fazlası aktif olarak çalışmaktadır. Bu durum yokuş iniş ve çıkış esnasında da aynı etkiyi gösterir. Kaslarımız merdiven inme esnasında düşmeye karşı önlem olarak kendilerini daha fazla sıkar ve daha aktif çalışırlar. Bu da kasların daha hızlı ve etkili gelişmesini sağlar. Çıkış esnasında çalışan tek yer bacaktır ve bu durumda yalnızca bir bacak çalışır. Aynı zamanda bacağın havada kalma süresi kısa olup daha az efor kaybettirir. Bu da daha az kalori yakıyoruz demektir. Ancak aşağı inerken yerçekimi ile birlikte tüm ağırlık bacaklara iner ve iniş esnasında bacağın daha uzun süre yere sağlam basması gerektiğinden çalışan aktif kas sayısı artar. Bu daha daha fazla efor sarf etmek demektir.

Merdiven inerken kaslar parçalanır

Merdiven ine esnasında kasların parçalanma hızı merdiven çıkma esnasında olduğuna oranla çok daha fazladır. Bu nedenle de parçalanana kas yapısının tedavisi için vücut kendini daha fazla çalışmaya zorlar ve ^bu sayede sürekli olarak enerji harcamış olursunuz. Buna bağlı olarak vücutta çalışma düzeni oluşur. Aynı zamanda da kaybedilen enerji artacağı için kilo verirsiniz. Ancak her durumda olduğu gibi bu hareketleri de tekrarlarken dikkat etmekte fayda var. Çünkü kas parçalanmasının yanı sıra merdiven inerken uygulanan kuvvet liflere de zarar vermektedir. Yanlış bir adım ya da gereksiz şekilde tekrarlanan uygulama ise liflerin yırtılması gibi ciddi sorunlara yol açabilir.