Bahçelerini süslemek isteyenler, bitki bakımına merak salanlar ve doğa ile bağlantısını daha derin bir seviyeye taşımak isteyenler bitki ekim dönemlerinin gelmesi ile birlikte yavaş yavaş hangi bitkinin nasıl bakımı yapılacağına dair sorularını da cevaplandırmaya çalışıyor. Evlerde, bahçelerde ve balkonlara en çok kullanılan süs bitkilerinden biri olan kemer sardunyası da bu gibi istekler ile birlikte popülerlik kazanmaya başladı. Kemer sardunyası bitkisinin bakımını ilk kez yapacak olanlar için ise dikkat edilmesi gereken bazı hususlar olduğu unutulmamalı.

Kemer sardunyası nedir?

Kemer sardunyası, bahçe ve teraslarda yetiştirilmek amacı ile en yaygın şekilde tercih edilen bitkiler arasında yer alıyor. Bilimsel adı Pelargonium hortorum olan kemer sardunyası yılın büyük bir bölümünde çiçek açan ve minimum bakım gerektiren bitkiler arasında. Yani bahçe ve teraslarını çiçeklendirmek isterken bir yandan sürekli bakım yapmaya vakti olmayanlar için ideal bir bitki çeşidi diyebiliriz. İlkbahar ve yaz aylarında ve hatta sonbahar aylarının sonuna kadar çiçekli kalabilen kemer sardunyasının çiçekleri genel olarak kırmızı renktedir ve 2 ile 3 santimetre çapında çiçek açarlar.

Kemer sardunyası kısa bir çalı olarak 30 santimetre ile 60 santimetre uzunlukları arasında görülür. Dik ve çok ince tüylerle kaplı bir sardunya türü olan kemer sardunyasının yaprakları böbrek şeklindedir. Böbrek şeklinde yaprakları genel olarak pürüzlü bir yapıdadır. Çiçekleri ise daha küçük ve narin yapıdadır. Daha çok kırmızı renkte çiçek açmasının yanı sıra pembe, mor ve beyaz renklerde de görülebilir.

Kemer sardunyası bakımı nasıl yapılır?

Ev balkonlarında bahçelerde ve teraslarda bakımını yapabileceğiniz kemer sardunyasının doğru ekimi için havanın en az 15 derece olması gerekmektedir. Fazlalık suyu atmaya yarayan delikleri olan saksılarda yetiştirilmesi daha doğrudur. Bunların yanında doğru bir bakı yaparak kemer sardunyası yetiştirmek için bilinmesi gerekenler ise şu şekilde karşımıza çıkıyor:

Toprak ve konum nasıl olmalı?

Kemer sardunyasının bakımının yapılacağı alan mutlaka güneşli olmalıdır. Kemer sardunyası karanlık ortamlarda büyüyemeyen bir çiçek türüdür. Yarı gölgeli alanlarda da çiçek açar ancak en doğru bakım için dolaylı ya da direkt olarak güneş ışığı alabileceği bir yerde yetiştirmek gerekmektedir. Kemer sardunyası ne kadar çok güneş ılığı alırsa o kadar çok çiçek açacaktır. Bunun yanında toprak olarak geleneksel saksı toprağı olan komposit ya da yüzde 30 perlit tercih edilebilir. Kuvvetli rüzgar alan yerlerde bırakmamak da sürgünlerini korumak için gereklidir.

İLGİLİ MAKALE  Kılıç çiçeğinin faydaları nelerdir? (Kaynak: soru.com.tr)

Kemer sardunyası nasıl sulanır?

Kemer sardunyası çok suya ihtiyaç duyan bir bitkidir. fakat toprağı sürekli ıslak bırakmak bitkinin çürümesine yol açacaktır. Yaz aylarında haftada 3 kez bolca sulamak yeterli olacaktır. Kış aylarında bu aralık haftada 1 ya da 2 kez sulamaya düşürülebilir. Toprağın dibinde fazlalık su birikmemesi ayrıca önemlidir. Biriken sular köklerin çürümesine yol açacaktır. Aynı zamanda özellikle büyüme aşamasında oldukça fazla besine ihtiyaç duyan kemer sardunyasını sıvı gübre ile 14 günde bir gübrelemeniz gerekiyor. Gübrenin potasyum bakımından zengin olması da ayrıca önemli bir detay. Ekim ve Mart ayları arasında ise bitkinin dinlenme dönemine gireceğiniz için gübrelemeye ihtiyaç kalmayacaktır.

Kemer sardunyasının saksısı değiştirilmeli mi?

Kemer sardunyası çok yıllık bir bitki olduğu için sürekli olarak büyümeye ve dallanmaya devam edecektir. Bu durum da aynı zamanda toprağın altındaki köklerin de büyümeye devam etmesi demek oluyor. Fazlalık suyu dışarı aktaran deliklerden kemer sardunyası kökleri uzamaya başladığında, saksıyı daha büyük bir saksı ile değiştirmeniz gerekecek. Dikkatli bir şekilde topraktan arındırıldıktan sonra kemer sardunyasının kökleri yarı yarıya kısaltılarak yeni saksıya alınabilir. Aynı zamanda yeni bir toprak ile ekimine devam edilmesi önemlidir. Kemer sardunyasının saksısının değiştirilmesi için en uygun zaman ise ilkbahar aylarıdır.

Kemer sardunyası nasıl çoğaltılır?

Kemer sardunyası sürgünlerden filizlenen bir bitki çeşididir. Kesilen sürgünler tohum ve dallardan ayrıştırılarak farklı bir toprağa alınır ve bu şekilde 6 ay içerisinde tekrar filizlenme başlar Tohumlardan yetiştirme yöntemi de mevcuttur ancak bu şekilde verimli bir filizlenme kolaylıkla gerçekleşmez. En sağlıklı ve hızlı yeniden çoğaltma yöntemi vejetatif şekilde çoğaltmadır. Toprağa alınmadan önce kesilen parçanın turba ve keskin kumdan hazırlanan nemli bir karışımda bekletilmesi gerekmektedir.