Son yılları trendi her ne kadar sağlıklı yaşam ve bedenimizi yaşlanmaktan koruyan anti-aging ürünler olsa da, gözden kaçırdığımız bir  nokta var. Bedenimizin genç kalması kadar zihnimizin de genç kalması gerekiyor ve her ne kadar bazı gıdalar bedenimizin genç kalmasına ve aktif çalışmasına yardımcı oluyorsa, bazı gıdalar da beynimizin yaşlanmasını engelliyor. Mucize niteliği olan bu besinlerin tüketilmesi ile birlikte ilerleyen yaşlarda oluşan hafıza sorunlarından da korunmak mümkün hale geliyor.

Gençliğin sırrı ortaya çıktı

İnsan beyninin genç kalması için farklı faktörlerin bir arada bulunması ve her biri farklı bir görevin devamını sağlayan besinlerin düzenli olarak tüketilmesi gerekiyor. Ömrümüzün başlangıcından itibaren, alacağımız son nefese kadar sürekli olarak çalışmaya devam eden beynimiz, şüphesiz ki diğer organlarımız ile arasındaki nöral bağlantılar nedeni ile çok daha fazla yoruluyor. Bu yorgunluğun önüne geçebilmek ve aşırı şekilde uzun süre ve kapasite ile çalışan beynimizin gen kalmasını sağlayabilmek için belirli gıdaların tüketilmesi gerekiyor. Bu gıdalar hafızayı güçlendiriyor, sinir hücrelerinin aktif çalışma hızını arttırıyor ve de beyni rahatlatıyor. Düzenli olarak tüketildiği zaman beyni gençleştiren ve bizleri ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilecek olan Alzheimer gibi hastalıklardan koruyan besinler ise şu şekilde karşımıza çıkıyor:

Badem

E vitamini cildi gençleştirdiği gibi beyni de gençleştiren gıdalar arasında yer almaktadır. E vitamini beyinde yaşlanma ile birlikte oluşabilecek olan gerilemeyi tersine çevirir. E vitamini bakımından zengin olan badem de , bu şekilde ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilecek olan beyinsel gerilemeyi durdurmaya yardımcı oluyor. Aynı zamanda badem sağlıklı içeriği ile beynin gelişimini desteklemektedir. Bademin yanı sıra ceviz, fıstık, kaju ve bu gibi E vitamini içeren kuruyemişler de beynin genç kalmasını sağlar.

Üzüm

Üzüm son yapılan araştırmalar ile beyne katkısı çok yüksek olan gıdalar arasında sayılmaya başladı. Belirtilen araştırma sonuçlarına göre üzüm, vücudun dopamin salgılamasına katkıda bulunuyor. Dopamin ise beynin problem çöze yeteneğinin gelişmesini sağlıyor. Aynı zamanda üzüm bor içeren gıdalar arasında yer alır. bor ise beyinde konsantrasyon ve hafızayı güçlendiren bileşenlerden biri. Düzenli üzüm tüketimi hem problem çözme yeteneğine bağlı olarak beyin egzersizi ile beyni genç tutar hem de hafızayı güçlendirir.

İLGİLİ MAKALE  Bu besinleri sıklıkla tüketmeniz midenizde şişkinliğe neden oluyor! Tüketirken bir kez daha düşünün

Yumurta

Yükske protein deposu olan ve sporcuların çokça kullandığı yumurta, aynı zamanda beyin sağlığı için de tüketilmesi gereken besinler arasında yer alır. Beynin iletim servisi olan nörotransmitterleri destekleyen kolin maddesi B vitamini bileşenedir. Bu bileşen ve B vitamini yumurta içerisinde bolca bulunduğu için yumurtanın beynin sinyal iletimini hızlandırdığı ve buna bağlı olarak hem beynin aktif çalışmasına yardımcı olduğu hem de reflekslerin gelişmesine katkı sağladığı ortaya konuldu. Yumurtanın yanı sıra soya, keten tohumu ve yer fıstığı da kolin bakımından zengin besinler arasında yer alıyor.

Balık

Uzun yıllardır beyne en sağlıklı gıdalar arasında yer alan balıktan bahsetmemek olmaz. Çünkü balık gerçekten de anlatıldığı kadar faydalı bir besindir. Balık içerisindeki omega yağ asitleri beyni zararlı serbest radikallerden temizler. Bu da sinir hücreleri arasında iletim hızının artmasını sağlar. Aynı zamanda beyni besleyen bileşenler ile balık beynin genç kalmasını sağlar. Bunların yanı sıra balık protein asidi olan amino asitler bakımından da zengin oluşu ile hafızaya bağlı sorunlar yaşanmasının önüne geçmeye yardımcıdır. Daha hızlı düşünmeyi sağlayan balık, stres altında çalışabilme ve çözüm üretebilme kapasitesinde de artışa katkıda bulunur.

Yaban mersini

Yaban mersini içerdiği antioksidan seviyeleri sayesinde beynin tıpkı balıkta olduğu gibi zararlı serbest radikallerden arındırılmasında katkı sağlar. Bunun yanı sıra yaban mersinine rengini veren flavonoidler de beynin gelişmesini sağlar ve bu da sinir hücreleri ile etkileşimi arttırarak düşünme kapasitesinde artış görülmesini sağlar.