Çilek meyvesi, gülgiller familyası içerisinde yer alan bir bitki cinsindeki meyvenin adıdır. Yazın çoğunlukla herkes tarafından sevilen ferahlık veren bir meyvedir. İsteyen pudra şekerine, isteyen yoğurda, isteyen sade şekilde tüketmeyi tercih eder.
Çilek Nedir?
Çilek, tohumları meyvenin dışında yer alan nadir meyvelerden bir tanesidir. Çoğu meyvenin tohumları meyvenin içinde yer alırken, çileğin tohumları dışında yer alır. Çileğin içerisinde yoğun olarak C vitamini bulunmaktadır. Dünya üzerinde 20den fazla çilek çeşitleri yer almaktadır.
Bu çilekler arasında;
- Amerikan çileği
- Camino Real çileği
- Camarosa çileği
- Fortuna çileği
- Festival çileği
- Rubygem çileği
Bu çilek çeşitlerinin boyutları ve tatları birbirinden farklıdır. Kiminin boyu daha fazla büyükken bir diğerinin boyu küçüktür ancak hepsi lezzetlidir ve vitaminleri de dahil olmak üzere çok tercih edilen bir meyvedir.
Çilek Gaz Yapar Mı Şişkinliğe Sebep Olur Mu?
Çileğin vücuda etkisi her insana göre farklılık göstermektedir. Çok fazla miktarda lifli besinleri sindiremeyen kişiler için çileğin gaz yapma ihtimali bulunur. Çilekte çözünebilir lif oranı yüksek olduğundan dolayı gaza sebep olabilir.
Fruktoz şekeri çilekte yer almaktadır. İnce bağırsakta tam olarak sindirilemediği durumda kalın bağırsağa geçer. Kalın bağırsakta bulunan bakteriler şekeri hemen parçalayacağı için burada da gaz ve şişkinlik sorunu ortaya çıkabilmektedir.
Böyle bir durumda ishal sorunu da ortaya çıkabilir. Bu yüzden vücudu fruktoza alışık olmayan vatandaşların sıklıkla çilek yememesi önerilir. Çileğin gaz yapmasının bir diğer nedeni ise çileği hızlı olarak tüketmektir.
İzleyin: Gaz Şikayeti ile Başa Çıkmanın 5 Etkili Yolu | Gaz Sıkışmasının Nedenleri
Çileğin Faydaları Nelerdir?
Çileğin insan sağlığının üzerine bir çok faydası bulunmaktadır. Bunlar arasında düzenli olarak çilek yemek kolesterolü dengeliyor, Sürekli, düzenli şekilde çilek tüketmek kolesterol seviyesini dengede tutuyor.
Buna sebep olan etken ise araştırmalara göre çileğin içerisinde bulunan, çileğe kırmızı rengi veren antosiyanin pigmentinden kaynaklanmaktadır. Antioksidan çilekte bolca bulunmaktadır.
Bu sayede çilek vücudu kansere karşı korur, Alzheimer hastalığına karşı direnç sağlar, kalp damar tıkanıklığını önler, yaşlanmaya bağlı olabilecek her türlü hastalığa karşı vücudun direncini arttırır. Antioksidan bakımından çok zengin bir meyvedir. Çileğin cilde faydası da oldukça fazladır.
Bunun sebebi ise çilekte yüksek miktarda C vitamini bulunmasından kaynaklanır. Cilt kuruluğunu ve ciltte zamanla oluşacak kırışıklıkları önler. Çilek maske olarak da yüze sürülebilmektedir. Çilek kabızlığı da önlemektedir. Kabızlık sorunu yaşayan vatandaşlar düzenli çilek tükettiğinde besin lifi içerdiğinden dolayı kabızlıktan kurtulacaktır.
Çileği diyabet hastaları da rahatlıkla tüketebilmektedir. Bunun sebebi ise çilekte korkutulduğu kadar şeker bulunmamasından kaynaklanır. Her gün bir kase çilek tüketmek sağlıklı olmaktadır.
Hangi Bölgelerde Çilek Ne Zaman Ekilir?
Çilek yetiştirmek için çileği uygun dikme zamanları bulunmaktadır.
Bu tarihler bölgelere göre;
- Marmara Bölgesi’nde Ekim Kasım arası veya Haziran Temmuz arası
- Akdeniz Bölgesi’nde Ekim Kasım arası veya Temmuz Ağustos arası
- Ege Bölgesi’nde Ekim Kasım arası veya Temmuz tarihi
- Orta Anadolu Bölgesi’nde Ekim Kasım arası veya Temmuz tarihi
Çilek ekmek isteyenler bu tarihler arasında çilek yetiştirmelidir. Aksi takdirde çilekler beklenildiği gibi sağlıklı yetişmezler. Bahar meyvesi olduğundan dolayı ılıman bölgelerde daha güzel yetişmektedir. Ancak soğuk ortamlarda uygun koşullar sağlandığı takdirde de çilek yetiştirmek mümkündür.
Çilek Bozulmadan Nasıl Saklanır?
Çilek oldukça narin bir meyve türüdür. Bu nedenle saklama koşulları bozulmasını önlemek için dikkat edilecek bir husustur. Eve alınan çilek yıkandığı takdirde o gün içerisinde tüketilmesi gerekir. Aksi takdirde yıkandığından dolayı ertesi gün bozulmaya başlayacaktır. Yıkanmadan dolapta saklanan çilekler ise yine günlerce bekletilmez.
Uzun süre bekletilmek istenen çilekler derin dondurucuda muhafaza edilebilir. Ancak çilek yapısı gereği yumuşak bir meyve olduğu için üst üste sıkıştırıldığı zaman ezilecektir. Bunu önlemek için geniş bir kapta üst üste gelmeyecek şekilde saklanması daha uygun olur.
Çilekler püre haline getirildikten sonra da derin dondurucuda muhafaza edilebilir. Sonrasında çıkardıktan itibaren içerisinde pudra şekeri, su ve vanilya gibi eklemeler yaparak çilek sosu elde edilebilir. Diğer yandan dondurulmuş olan çilekler reçel yapımı için de oldukça uygun olacaktır.
Burada dikkat edilmesi gereken hususlar çileğin dondurmadan önce taze olması, bozulmamış olması ve sürekli çözdürülüp tekrar dondurucuya koymamaktır. Bu şekilde çileği uzun ömürlü kullanmak mümkündür. Dondurulmayan çilekler çok fazla beklemeden hemen tüketilmeli ve açık alanda uzun saatler bekletmemek gerekir.