Hayatın her alanında mutlu olmanın formülü bulundu. Klinik Psikolog Beyhan Budak, yaşamın her alanında nasıl mutlu olunması gerektiğini ve karşımıza çıkan olaylar karşısında nasıl bir savunma mekanizması geliştirmemiz gerektiğine dair açıklamalarda bulundu. Beyhan Budak’ın psikolojiye dair anlatımıyla hayatınızın büyük ölçüde değişime uğramasına yardımcı olacak 10 alışkanlığı sizler için derledik. Bu alışkanlıkları yaşam standardınıza oturtmanız aynı zamanda bakış açınızı bu doğrultuda ilerletmeniz size büyük bir farkındalık kazandıracak. İşte Psikolog aynı zamanda yazar Beyhan Budak’ın konuyla alakalı tüm teorileri…

Bu 10 alışkanlığa sahip olan hayatını çok daha mutlu yaşıyor

Hayatınızda ilk olarak kendinize sormanız gereken bir soru bulunmaktadır. Şu anda hayatınızda ne olsaydı mutlu olurdunuz? Bu sorunun cevabı genellikle büyük şeyler olurken, verilen cevaplarda bir iş, bir evlilik, bir araba gibi cevaplarla karşılaşmak mümkün oluyor. Bakıldığında ve verilen bu cevapları incelediğimizde her zaman bu tarz isteklere sahip olmamız bir bakıma zor ve meşakkatli oluyor. İsteklerin gerçekleşmesi durumunda da mutluluk etkisi kısa sürüyor. Bu noktada hayatınızda küçük şeylerle mutlu olabilmek, küçük şeylerle heyecan içerisinde olmak son derece önemlidir. Yazımızın bu bölümünde de tamamıyla bu konuya değineceğiz ve günlük yaşantınızda sizlerin çok daha mutlu bir yaşam sürmenize katkı sağlayacağınız küçük alışkanlıkları bir sıralayacağız. Bu noktada şu şekilde sıralamamızı gerçekleştirebiliriz;

  1. İnsanın doğası şu şekilde dizayn edilmiştir. Çözebileceği seviyedeki problemler onu çok mutlu eder ve işe yarar edilmiş olur. Örneğin bir bulmaca çözüyorsun ve bilgin, gücün yetiyorsa ve o bulmacayı çözebiliyorsanız kendinizi mutlu ve keyifli hissediyorsunuz. Bu noktada haftanın her alanında kendinize küçük challange oluşturmanız, kendinizi çok daha fazla iyi hissetmenize neden olabilir. Kendinize halledebileceğiniz küçük zorluklar koyun.
  2. Kendinize haftalık iyilik kotası koyabilirsiniz. Bu noktada iyilikleri küçümsememek ve gözle görülür iyiliklerin içerisinde bulunmanız çok daha önemlidir. Bu yaptığınız iyilikleri zihninizde tutmanız da önemlidir.
  3. Hayatının her alanına büyük ölçüde hükmeden telefonlar ve sosyal medya kişinin keyiflenmesine ve mutlu hissetmesine neden olsa da hafta da en az 2 – 3 saat kadar cep telefonundan uzak yaşamak son derece önemlidir.
  4. Her insanın hoşnut olmadığı ve kendisinde rahatsızlıkların oluşmasına neden olduğu bir takım alışkanlıkları bulunmaktadır. Kendinize rahatsız hissettirdiğini saptadığınız bir alışkanlığı seçin ve bu alışkanlığa 3 gün mola verin. Verdiğiniz bu molayı 3 gün boyunca yapmamaya özen gösterin.
  5. İnsan genelde pek rolü benimsiyor bunların içerisinde anne, baba, sevgili, eş gibi faktörler yer alıyor. Pek çok insanı memnun etmeye çalışırken ruhsal açıdan da bedensel açıdan da yoruluyor. Bu durumu aşmak ve kendinizi daha iyi hissetmek için o zamanlarda kendinize daha fazla zaman ayırmaya çalışmanız önemlidir. Örneği kişisel bakımlara gitmek, farklı ürünler denemek size çok daha iyi gelecektir.
  6. Kendinize iyi gelen alışkanlıklarınıza çok daha fazla emek vermek tatmin olmanıza yardımcı olacaktır. Bu noktada ritüelleriniz olması ve onları düzenli uygulamanız son derece önemlidir.
  7. İnsanlarla çok daha fazla sosyalleşme içerisine girmeye çalış. Örneğin kalabalık bir okul ya da iş yerinde çalışıyorsan kısıtlı arkadaşlıklar yerine herkese selam vererek çok daha sosyal olabilir ve kendini daha iyi hissedebilirsin. Bu his ruha taze bir hava getirerek kendinizi çok daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.
  8. Haftada kendine bir gün belirler ve telefon rehberini açarak uzun zamandır konuşmadığın kişileri ara, aradaki bağların kuvvetlenmesi ve farklı dünyalarla haberdar olmayı sağla.
  9. Eğer gün içerisinde hiç spor yapmıyorsanız kendine gün içerisinde sadece 5 dakikanızı verebileceğiniz bir egzersiz periyodu oluşturabilirsiniz.
  10. Gün içerisinde yaşanılan tüm sıkıntıları geri plana atmak için ve beyninizin içerisinde yer alan sekmeleri kapatmak için günde sadece 15 dakikanı ayır ve sessiz sakin bir yere geçerek gözlerini kapat. Gözlerinizi kapattıktan sonra sessizce derin derin nefesler al ve nefesler ver. Bu noktada tek ilgi odağın nefeslerin olsun. Başka hiçbir şey düşünme ve toparlanmanı sağla.
İLGİLİ MAKALE  Hayatında bu 5 metodu uygulayan insanlar kendi kendine yetebiliyor! İşte Psikolog Beyhan Budak'ın önem verdiği o konular

Video: Hayatını Değiştirecek 10 Küçük Alışkanlık