Böbrek taşları kişinin yaşam kalitesini büyük ölçüde düşüren ve sancılarıyla kişinin büyük ölçüde ağrı çekmesine neden olan hastalıklardan bir tanesidir. Genetik faktörler, tüketilen yiyecekler, cinsiyet gibi pek çok neden böbrek taşının oluşumunda etkin rol oynarken, haberimizin bu bölümünde böbrek taşı neden oluşur, böbrek taşı tedavisi nelerdir ve böbrek taşı tedavisinden sonra tekrar nüksetmesi mümkün müdür şeklindeki sorulara cevap arayacağız. İşte böbrek taşına dair tüm detaylar…

Böbrek taşı neden oluşur?

Vücut içerisinde böbrek taşının oluşması pek çok farklı neden dolayısıyla olabilmektedir. Böbrek taşının oluşmasında birçok farklı durum olabilirken, böbrek taşının oluşumunda etkili olan nedenleri şu şekilde sıralamamız doğru olacaktır;

  • Böbrek taşımının oluşumunda belki en etkin rol oynayan durumların başında şüphesiz yetersiz sıvı alımı gelmektedir. Gün içerisinde vücudun ihtiyacı olan sıvıyı yeterli seviyede almamak, idrarla dışarıya atılan taş oluşum maddesinin artmasına neden olur ve idrarın asidik bir seviyede olmasına neden olmaktadır. Bu durum ise kısa süre içerisinde vücutta böbrek taşı oluşumunun başlamasına neden olmaktadır.
  • Böbrek taşı oluşumunda cinsiyetin de büyük ölçüde etkisi bulunmaktadır. Erkekler, kadınlara oranla böbrek taşı noktasında çok daha riskli seviyededir. Dolayısıyla erkekler su tüketimi noktasında çok daha hassas olması büyük ölçüde önemlidir.
  • Aile içerisinde böbrek taşı geçmişi olması aile fertlerinde böbrek taşı oluşma ihtimalinin yükselmesine neden olmaktadır. Bu durum itibarıyla böbrek taşı oluşumunda genetik faktörler bir hayli önemlidir.

  • Daha evvel böbrek taşı düşürmüş olan kişilerde tekrar böbrek taşının oluşma ihtimali oldukça yüksektir. Bilhassa 25 yaşının öncesinde böbrek taşı düşürmüş kişilerde ilerleyen dönemlerde böbrek taşı problemi sıklıkla görülen durumlardan bir tanesidir.
  • Beslenme periyodu ve tüketilen gıdalar böbrek taşının oluşmasında etkili olan durumların başında gelmektedir. Protein, sodyum ve şeker içeriği yüksek gıdaların tüketilmesi kişinin böbrek taşı problemini tetikleyen durumların başında gelmektedir. Bilhassa yiyeceklerin yüksek tuz oranında tüketilmesi, böbrek taşı oluşmasında etkili olan durumlardan bir tanesidir.
  • Kilolu kişilerde böbrek taşı oluşması çok daha yüksektir.
  • Sindirim sisteminden ameliyat geçiren kişilerde böbrek taşı görülme oranı çok daha yüksek olmaktadır.
İLGİLİ MAKALE  Tırnak morarmasına ne iyi gelir?

Böbrek taşı tedavisi nasıl yapılır?

Böbrek taşı tedavisinden evvel, elbette teşhis son derece önemlidir. Taşın büyüklüğü ve bulunduğu yer tedavinin yönünü belirlemektedir. Küçük böbrek taşının oluşumunda su tedavi kullanılan tedaviler arasında yerini alırken, bazı durumlarda diğer tedavi yöntemlerine başvurulması da mümkündür. İşte böbrek taşının tedavisinde kullanılan o yöntemler;

Su tedavisi

Böbrek taşı oluşumunu büyük ölçüde önleyen su tüketimi aynı zamanda var olan küçük böbrek taşlarının düşürülmesinde de etkin rol oynamaktadır. Gün içerisinde kilo ve boy oranınıza bağlı olarak 2 -3 litreye kadar su tüketmek var olan taşların düşürülmesine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda idrar yoluyla böbrek taşlarının vücut dışarısından atılmasını çok daha kolay bir şekilde sağlayabilmek için bu esnada ilaçlara başvurulması da mümkündür.

Ses dalgaları ile böbrek taşlarının kırılması

Böbrek taşının bulunduğu yere büyüklüğüne bağlı olarak taşı çok daha küçük bir hale getirebilmek için çoğu zaman şok dalga tedavisi kullanılmaktadır. Bu tedavi sayesinde mevut olan taşların kırılması sağlanarak vücuttan dışarı atılması hedeflenmektedir. Bu uygulamaların yanı sıra böbrek taşının yine büyüklüğüne ve bulunduğu yere oranla çeşitli ameliyatlar ile de böbrek taşını tedavisi yapılmaktadır.

Böbrek taşının nüksetmesi mümkün müdür?

Böbrek taşının nüksetme durumu sıklıkla görülen durumların başında gelmektedir. Bilhassa 25 yaşına gelmeden böbrek taşı düşüren kişilerde, tekrar böbrek taşı oluşması görülen durumların başında gelmektedir. Bu durum itibarıyla böbrek taşı düşüren kişilerin su tüketimine fazlaca önem vermesi son derece önemlidir.