TOKİ yine müjdeyi verdi! Devlet eli ile yapılacak büyük TOKİ Sosyal Konut Projesi ile ilgili vatandaşı sevindirecek açıklamalar yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un açıklamalarına göre, bu yıl borcunu peşin ödeyip tapusunu hemen almak isteyen konut ve iş yeri alıcıları için tam yüzde 25 oranında indirim uygulanacak. Açıklamaya göre geri ödeme taksitleri 2021 yılı haziran ayı sonunda başlayan alıcılar yararlanabilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Murat Kurum’un açıklamalarının detayları haberimizde.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD ziyaretinin ardından New York’ta bulunan Türkevi’nde gazetecilerle bir söyleşiye imza attı. Erdoğan, Sosyal Konut Projesi ile ilgili gazetecilerin sorduğu bir soruya, “Cumhuriyet tarihinin en geniş, en kapsamlı konut kampanyasını başlatmış olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Ekim ayı sonuna kadar süreceğini ifade ettiğimiz başvurulara ilk gün 1 milyon talep gelmişti. Şu anda 5 milyona yaklaştı. Özellikle gençlerimiz projeyi ciddi manada sahiplendi. Kampanyaya gösterilen teveccüh aslında vatandaşımızın devletine olan güveninin bir işaretidir. Devlete güvendiği için de buna böyle ilgi gösteriyor.” şeklinde cevap verdi.

“Kira fiyatlarının düşmesini bekliyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca “Burada 422 milyar lirayı aşan bir yatırım değerinden, 200 binden fazla yeni istihdamdan, 250 alt sektörü ilgilendiren bir ekonomik hareketlilikten bahsediyoruz. Böylesine dev bir yatırım çarpan etkisiyle çok daha büyük bir ekonomik hareketliliğe zemin hazırlıyor. Özellikle bir süredir dengesiz görünüm sergileyen kira ve konut fiyatlarının da makul seviyelere düşmesini bekliyoruz; bu olacak, bundan hiç şüphem yok. Biz hiçbir fark gözetmeksizin her bir insanımızın huzuru ve refahı için koşturuyoruz. Sadece dertli değil, aynı zamanda milletimize bu imkanları sağlamakla da sorumlu olduğumuzu devamlı ifade ettik, hala da ediyoruz. Öyle veya böyle biz bunu başardığımızı göstereceğiz. Şimdi bu ilk etapta attığımız adım. Öyle yıl sonunu falan beklemeyeceğiz. Ben Murat Bey’e de ifade ettim, öyle yıl sonunu falan bekleyecek zamanımız yok. Hemen Anadolu’dan başlamak üzere bir defa temelleri atmaya başlayalım küçükten büyüğe. Oradan da Ankara, İstanbul, İzmir, Konya, Kayseri vesaire buralara doğru işi genişleteceğiz.” diye konuştu.

“250 bine ek 250 bin konut daha yapacağız”

Erdoğan ayrıca, “Bizim durumumuz bu noktada çok çok farklı. İnşallah biz öncelikle 250 bin, ardından bir 250 bin daha olmak üzere toplamda 500 bin konutluk bu projeyi de milletimizin hizmetine sunarak farkımızı bir kez daha ortaya koyacağız. Tabii bir taraftan da arsaları yetiştireceğiz. 250 bin konut amaçlı arsayı da hazırlayacağız. Ayrıca 50 bin işyeriyle ilgili adımımızı da hızla atıyoruz. İnşallah dükkân sahibi olmak isteyenler de orada olacaklar. Bu vesileyle, TOKİ’den ev alan vatandaşlarımıza da bir müjde vermek istiyorum. TOKİ’den ev veya işyeri alıp da geri ödemesi devam eden vatandaşlarımız için yüzde 25 peşin ödeme indirimi kampanyası başlatıyoruz. Borcun tamamını kapatamayacak olanlar ise bakiyesinin yüzde 25’inden az olmamak şartıyla, yapabildikleri kadar ödemeye yüzde 25 indirim alabilecek. Bu kampanyadan, geri ödeme taksitleri 2021 yılı haziran ayı sonuna kadar başlamış olan konut ve işyeri alıcıları faydalanabilecek. Kampanya bugün başlayacak ve 19 Ekim tarihine kadar sürecek. Orada da inşallah kolaylaştırıcı olacağız.” dedi.

İLGİLİ MAKALE  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, vatandaşa TOKİ sosyal konut müjdesini verdi! TOKİ 2+1 ve 3+1 ucuz konut başvuru şartları neler?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da konuya dair bir açıklama yapmış ve gençleri mutlu edecek şu sözleri söylemişti: “Bugüne kadar tam 1 milyon 170 bin konut inşa eden TOKİ’mizin tecrübesiyle milletimizin uygun fiyatlı güvenli konutlarda oturması için gece gündüz çalışıyoruz. ‘İlk Evim İlk İş Yerim’ projemiz de bu hedefle yola çıkmış; yerli ve milli imkanlarla yapılan bir millet kampanyası. Kampanyamızda maliyet üzerinden yaptığımız yüzde 40 indirimle vatandaşımıza en uygun şartları oluşturmaya çalıştık. Ödeme sırasında da kolaylıklar sağlamaya devam edeceğiz”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ayrıca sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulundu.

TOKİ başvuruları ne zaman sonlanacak?

Düşük ve orta gelirli vatandaşların ev sahibi olması için kolları sıvayan TOKİ’nin başlattığı sosyal konut projesi başvuru tarihleri belli oldu. TOKİ sosyal konut başvuruları 14 Eylül 2022 Çarşamba günü başladı. Başvurular, 31 Ekim 2022 tarihinde sona erecek.

TOKİ konut fiyatları

608 bin TL’ye 2+1 fiyatlı konutlara aylık 2 bin 280 TL taksitle ve 240 ay vadeyle sahip olunacak. 3+1 konut fiyatı 850 bin lira ve 3 bin 187 TL taksitle 240 ay vadeyle sahip olunacak. Belirlenen toplam bedelin yüzde 10’u ise alıcıdan peşin olarak alınacak.

Projede neler olacak?

  • Konut
  • Konut Arsası
  • Sanayi Siteleri

Kimlere kontenjan ayrılacak?

  • Gençler %20
  • Emekliler %20
  • Şehit Yakınları – Gaziler %5
  • Engelliler %5
  • Diğer Vatandaşlar %50

Konut başvuru şartları

  • T.C. vatandaşı olması,
  • Proje il sınırları içerisinde en az 1 yıl ikamet etmesi veya proje il nüfusuna kayıtlı olması,
  • Başvuruda bulunanların kendileri, eşleri ve velayetleri altındaki çocukları üzerine T.C. sınırları içinde tapuda kayıtlı konutlarının bulunmaması; TOKİ’den daha önce ev sahibi olmama,
  • İstanbul için aylık hane halkı gelirinin, en fazla net 18.000 TL, yurt genelinde 16.000 TL olması (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile bunların Dul ve Yetimleri Hariç),
  • Bir hane halkı adına, tek başvuru yapılması,
  • Başvuruları yapacak vatandaşların; 18 yaşını tamamlamaları gerekmektedir,
  • Genç kategorisine 14/09/1992 tarihinden sonra doğan vatandaşlarımız müracaat edebilecektir.
İLGİLİ MAKALE  TOKİ Bursa başvuruları 18 Temmuzda başlıyor! 240 ay vadeyle konut fırsatını kaçırmayın

Sanayi sitesi başvuru şartları

  • T.C. vatandaşı olması,
    Projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı olmak veya o il sınırlarında faaliyette bulunuyor olmak,
    18 yaşını doldurmuş olmak,
  • Ustalık Belgesi, İşyeri Açma Belgesi, İlgili Oda Kayıt Belgesi veya Vergi Mükellefi olmak, e-Ticaret yapıldığına dair nace kodu v.b. bilgileri gösterir belgeler,
  • Kendisinin, eşinin ve 18 yaşından küçük çocukları mülkiyetinde sanayi dükkanı olmaması,
  • Başvuru Bedeli: 2.000 TL
  • Başvuru tarihleri daha sonra duyurulacaktır.

Konut arsası başvuru şartları

  • T.C. vatandaşı olması,
  • 18 yaşını doldurmuş olmak,
  • O Belediye sınırları içerisinde ikamet etmek. Tahsis edilecek arsalar, Büyükşehir Merkez ilçelerden herhangi birisinde ise Merkez ilçelerden herhangi birisi sınırı içinde ikamet etmek. Diğer Belediyelerde ise arsa tahsisi öngörülen Belediye sınırları içerisinde ikamet etmek.
  • Yoksul ve dar gelirli olmak.
  • Arsa tahsis edilecek kimselerin, kendisinin veya eşinin veya ergin olmayan çocuğunun herhangi bir belediye sınırı içinde ev yapmaya müsait arsaya veya her hangi bir yerde bir ev veya apartmanın ayrı bir dairesine karşılık olan arsa payına sahip olmaması şarttır.
  • 775 sayılı Gecekondu Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği hükümleri uyarınca yapılmış olan uygulamalardan daha önce faydalanmamış olmak.
  • Başvuru bedeli olarak 500 TL yatırılması